26.8.10
Συντεχνιακό... μπλακάουτ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
Το πόρισμα φωτογραφίζει τους ελεγκτές για το αλαλούμ στις πτήσεις της Κυριακής...
Τα εφεδρικά συστήματα επικοινωνιών λειτούργησαν κανονικά μόλις πέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της βλάβης και το σύστημα επιδιορθώθηκε μέσα σε μία ώρα, αλλά το μπλακάουτ στις πτήσεις διήρκεσε δύο ώρες με υπαιτιότητα κυρίως των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με το πόρισμα...
«Τεχνητό» κατά το μεγαλύτερο μέρος του- διήρκεσε συνολικά δύο ώρες- ήταν το μπλακάουτ που ταλαιπώρησε τους επιβάτες δεκάδων πτήσεων το πρωί της περασμένης Κυριακής, με αφορμή βλάβη στο κεντρικό σύστημα επικοινωνιών του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ).
Αυτό προκύπτει από το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το συμβάν, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Σύμφωνα με το πόρισμα, το σύστημα επικοινωνιών του ΚΕΠΑΘ επισκευάστηκε και δόθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση μέσα σε περίπου μία ώρα, ενώ αντίθετα το μπλακάουτ στις πτήσεις διήρκεσε διπλάσιο χρόνο με υπαιτιότητα κυρίως των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, όλα τα εφεδρικά συστήματα επικοινωνιών μεταξύ των πύργων ελέγχου των αεροδρομίων λειτουργούσαν κανονικά μόλις πέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της βλάβης! Επιπλέον, όπως η ίδια η ΥΠΑ ανακοίνωσε χθες, «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε διακοπή επικοινωνίας των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροσκάφη και η ασφάλεια του εναέριου χώρου δεν διακυβεύτηκε στο ελάχιστον». Αυτό, σύμφωνα με πηγές της ΥΠΑ, σημαίνει ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις αεροπορικές πτήσεις χωρίς να προκληθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν!
Με βάση τα στοιχεία του πορίσματος, το υπουργείο Μεταφορών προτίθεται να αναζητήσει ευθύνες από τη διοίκηση της ΥΠΑ για το συμβάν της Κυριακής. Η διοίκηση της ΥΠΑ, από την πλευρά της, θα κληθεί να εντοπίσει τους υπευθύνους του μπλακάουτ και να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Τι απαντούν οι ελεγκτές
Ο κλάδος των ελεγκτών που βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με το υπουργείο Μεταφορών, επικαλούμενος κοινοτικούς κανονισμούς υποστηρίζει ότι «τα εφεδρικά συστήματα επικοινωνιών είναι περιορισμένης εμβέλειας και χωροκάλυψης και χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου αποκατασταθεί το κύριο σύστημα, δηλαδή για διάστημα 5- 10 λεπτών». Επίσης, υποστηρίζει ότι «η πλήρης απώλεια επικοινωνίας των κύριων συχνοτήτων επικοινωνίας για 5- 7 λεπτά, είναι χρόνος δραματικά μεγάλος για την ασφαλή διαχείριση των πτήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Κύκλοι της ΥΠΑ απαντούν ότι η στάση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με αφορμή τη βλάβη στο ΚΕΠΑΘ ήταν «αδικαιολόγητη» και «άκρως συντεχνιακή», ενώ προσθέτουν ότι η «διόγκωση του συμβάντος» έγινε μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν οι προηγούμενες κινητοποιήσεις τους (στα τέλη Ιουλίου).
ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΧΡΟΝΟ
Η βλάβη στο σύστημα επικοινωνιών επιδιορθώθηκε σε μία ώρα, αλλά το μπλακάουτ στις πτήσεις διήρκεσε διπλάσιο χρόνο
Σύμβαση με τιμές μονοπωλιακές
ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΗΓΗ της ΥΠΑ αποκάλυψε χτες στα «ΝΕΑ» ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1993 (επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη) με την Τhomson δεν προέβλεπε καν αναβαθμίσεις του συστήματος, παρά μόνον τη διάθεση ανταλλακτικών για διάστημα 15 χρόνων και μάλιστα σε μονοπωλιακές τιμές! «Η μη υποστήριξη του συστήματος από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του εν λόγω συστήματος εδώ και δύο χρόνια», καταλήγει το πόρισμα. Λόγω των προβλημάτων αυτών, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας ενέκρινε στις 12/08/2010 την προμήθεια νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, έργο που εντάχθηκε ήδη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ. Τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου συστήματος καθόρισε επιχειρησιακή επιτροπή στελεχών της ΥΠΑ (ελεγκτές και ηλεκτρονικοί) και τις επικύρωσε το Συμβούλιο Εργων Πολιτικής Αεροπορίας της ΥΠΑ τον περασμένο Ιούλιο. Η έγκριση προωθήθηκε ήδη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού εντός του 2010, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Ακόμα ελέγχουν την προβληματική κάρτα
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της ΥΠΑ, το Κύριο Σύστημα Επικοινωνιών (Μ. VCS) του ΚΕΠΑΘ «έπεσε» στις 8.16 το πρωί της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στον σκληρό δίσκο του Κέντρου Αναφορών ΕRC (Εvent Recording Console)
καταγράφηκε ότι η τηλεφωνική κάρτα μιας από τις 13 μονάδες του συστήματος επικοινωνιών (η 5η) προσπαθούσε να κάνει επανεκκίνηση, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί μήνυμα βλάβης αυτής της κάρτας. Η συγκεκριμένη κάρτα εξυπηρετούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του ΚΕΠΑΘ με τα αεροδρόμια της Σάμου, της Κω, της Θεσσαλονίκης και της Τανάγρας (στρατιωτικό). Δύο λεπτά αργότερα στην οθόνη της Κονσόλας Τεχνικού Ελέγχου (ΤCCΤechnical Control Console) εμφανίστηκαν νέες ενδείξεις ότι το δίκτυο επικοινωνίας είχε κολλήσει σε όλο το σύστημα (μόνιμα μπλοκαρισμένο)!
Ετοιμη σε μία ώρα
«Παρά τις ενέργειες των τεχνικών να επανέλθει το σύστημα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αυτό ήταν αδύνατον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Το σύστημα τελικά επανήλθε έπειτα από διαδικασία «cold restart» και αντικατάσταση της προβληματικής κάρτας. Για να επανέλθει στην ομαλή λειτουργία απαιτήθηκε περίπου μια ώρα. Σε όλο αυτό το διάστημα τα εφεδρικά συστήματα λειτουργούσαν κανο νικά και δεν αναφέρθηκε καμία βλάβη.
Στα συμπεράσματα του πορίσματος επισημαίνεται ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο στοιχείο που να αιτιολογεί για ποιον λόγο η συγκεκριμένη κάρτα δημιούργησε όλο αυτό το πρόβλημα». Η προβληματική κάρτα έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο test bench (πεδίο δοκιμών) και παρακολουθείται. Επίσης, αναφέρεται ότι τέτοιου είδους πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί στη 15ετή λειτουργία του συστήματος.
«Σε σπάνιες περιπτώσεις»
Ακόμα, με το πόρισμα αποκαλύπτεται ότι στα τεχνικά εγχειρίδια που η κατασκευάστρια εταιρεία Τhomson δίδει, δεν υπάρχει καμία αναφορά που να προβλέπει διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιου είδους προβλημάτων. Οι κατασκευαστές δεν είχαν προβλέψει ότι μπορεί να εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα. Οι εμπειρογνώμονες της ΥΠΑ εκτιμούν ότι «το πρόβλημα είναι από τα παραμένοντα «bugs» τα οποία εμφανίζονται σε σπάνιες περιπτώσεις και με ειδικές συνθήκες σε όλα τα συστήματα, ακόμα και τα πιο σύγχρονα και δεν έχει σχέση αν το σύστημα είναι παλιό ή νέο». Στο πόρισμα καταγράφεται ακόμα ότι η Τhomson έχει σταματήσει να παράγει παρόμοια συστήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμες αναβαθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιλύσουν ανάλογα προβλήματα.
ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου