7.8.10

«Οποιος θέλει εκλογές ας τις ζητήσει...»...

ΑΛΙΚΗ ΜΑΤΣΗ
Αποσυνδέει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.
Και ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση λέγοντας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε»: «Οποιος θέλει εκλογές ας τις ζητήσει». Παράλληλα εκφράζει επί της ουσίας την επιθυμία του να...
παραμείνει στη θέση του γραμματέα του Κινήματος, απαντώντας στις φήμες που τον θέλουν να μετακινείται στο κυβερνητικό σχήμα σ' έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Απαντά δε απαξιωτικά στη Ν.Δ., που τον εμπλέκει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πως «η επικοινωνιακή πολιτική της εποχής Ρουσόπουλου έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ξυνίδη είναι η ακόλουθη:

Σε μια από τις πρώτες σας συνεντεύξεις ως γραμματέας (Κ.Ε. 1/11/2009) δηλώνατε ότι επιθυμείτε ένα κόμμα που θα ελέγχει την κυβέρνηση ως προς τη συνέπειά της με τις αρχές, τις δεσμεύσεις και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, μετά τη λήψη των επώδυνων μέτρων, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής με την ιδεολογία και τις δεσμεύσεις του Κινήματος;

«Στην εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αμφισβήτησης του μοντέλου ανάπτυξης, στην εποχή που διαψεύστηκαν οι ειδικοί της οικονομίας, που κραταιές οικονομικές δυνάμεις ακολουθούν αμυντικές πολιτικές και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, που η παγκόσμια κοινότητα δημιουργεί πρωτόγνωρους μηχανισμούς άμυνας και υιοθετεί διαδικασίες πρωτοφανείς για να αντισταθεί σε ένα παιχνίδι παγκόσμιας κερδοσκοπίας αλλά και εξουσίασης των πάντων, μια χώρα σαν την Ελλάδα, απαξιωμένη και εξουθενωμένη από την φαυλότητα των τελευταίων ετών και τις διαχρονικές της στρεβλώσεις, αντιστάθηκε να γίνει βορά, η εύκολη λεία, ο πρώτος διαρρηγμένος κρίκος στην αλυσίδας της παγκόσμιας οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό, κάποιοι προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, αμφισβητήθηκαν και πόνεσαν, κυρίως από την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών. Κάποιοι άλλοι αφέθηκαν στο θρόνο του αριστερίστικου βερμπαλισμού, δήθεν ήσυχοι με τη συνείδησή τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μόνο οφέλη συνειδησιακά και πολιτικά θα αποκόμιζαν. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πατριωτικό. Η σωτηρία της πατρίδας είναι πάντα η πρώτη του προτεραιότητα. Κάποτε οι εχθροί είχαν στα χέρια τους όπλα. Σήμερα κρατούν CDS».

Και ο καταλογισμός, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς, ότι ακολουθείτε νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

«Το ποιες είναι και ποιες δεν είναι σήμερα νεοφιλελεύθερες πολιτικές νομίζω ότι χωρά πολλή συζήτηση και ίσως δεν αξίζει τον κόπο για μια τόσο μεγάλη συζήτηση. Το επαναλαμβανόμενο δίλημμα είναι αυτό που διατύπωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τι είναι πρόοδος και τι είναι συντήρηση. Τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Σήμερα κάνοντας την κρίση ευκαιρία αλλάζουμε τη χώρα. Και η αλλαγή αυτή είναι ταυτισμένη με την πρόοδο. Γιατί η παράταξή μας κλήθηκε για ακόμη μία φορά να αλλάξει τη χώρα. Να την οδηγήσει πέρα από τη φαύλη διαχείριση της Ν.Δ. Ακόμη και πέρα από την απλά συνετή διαχείριση. Γι' αυτή την αλλαγή μιλάει ο Γιώργος Παπανδρέου από το συνέδριο του 2005».

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει;

«Το κοινωνικό συμβόλαιο που μας δεσμεύει περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας το οποίο υπερψήφισε ο ελληνικός λαός. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εξηγήσουμε το πώς θα φτάσουμε σε θέση υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, μετά τη δυσχερή θέση που βρέθηκε η χώρα. Να δείξουμε τις διαδρομές και να περιγράψουμε τα βήματα, ούτως ώστε οι πολίτες να μην έχουν την αίσθηση ότι οι κόποι τους ίσως πάνε χαμένοι, να μην τους κυριεύει η ανασφάλεια. Αυτή την αφήγηση επεξεργαζόμαστε αυτόν τον καιρό».

Ποιες θα ήταν για σας οι «κόκκινες γραμμές» που θα σας οδηγούσαν σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα ή του βουλευτή; Εχετε ήδη θέσει μία, το ενδεχόμενο εν κρυπτώ πώλησης της ΣΕΚΑΠ από την Αγροτική Τράπεζα...

«Υπάρχουν ζητήματα πολιτικής ηθικής τάξης που είναι αξεπέραστα. Είναι εκείνα πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την αξιοπιστία μας προς την κοινωνία, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως παράταξη, γιατί ακριβώς αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας ύπαρξης. Θα υπέβαλλα και θα υποβάλω την παραίτηση μου είτε όταν διαπιστώσω ότι οδηγούμαι σε απαλλοτρίωση αυτού του πυρήνα της πολιτικής μου υπόστασης, είτε όταν διαπιστώσω ότι δεν μπορώ να αντιπαλέψω άλλους που θέλουν την πολιτική υπόθεση των λίγων με φόντο το χρήμα».

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -πρόσφατα ο υφυπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης- δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση πάει σε δεύτερο πακέτο εισπρακτικών μέτρων δεν θα αντέξει. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή; Πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο πακέτο επώδυνων μέτρων;

«Διαφωνώ κάθετα με τη μετρολογία. Σήμερα ονοματίζονται "μέτρα" κάθε απόφαση της κυβέρνησης είτε είναι υποχρέωση εκ του Μνημονίου είτε υποχρέωσή μας από την κοινοτική νομοθεσία είτε αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είτε αφορά πολλούς είτε λίγους, είτε αφορά προνομιούχους είτε μη προνομιούχους. Η τρομοκράτηση των πολιτών σαμποτάρει ευθέως την προσπάθεια της χώρας. Σήμερα είναι περισσότερο σαφές από ποτέ ότι μέτρα του τύπου που πάρθηκαν την περασμένη άνοιξη δεν προοιωνίζονται από πουθενά και αυτό αποτελεί κατάκτηση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του».

Αν τελικώς η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

«Η χώρα είναι μέσα στους στόχους και στις δεσμεύσεις της απέναντι στον μηχανισμό στήριξης. Η συζήτηση περί μέτρων αναπαράγει ήδη το χθες, που πλέον πιστεύουμε ότι το έχουμε αφήσει πίσω μας. Η σύνδεση της εκτέλεσης των όρων χρηματοδότησης της χώρας από τον μηχανισμό, με την επαρκή πολιτική εξουσιοδότηση αυτής της κυβέρνησης και αυτής της παράταξης, αποτελεί θεωρητικό εφεύρημα. Σήμερα η χώρα κάνει τη μεγάλη της προσπάθεια. Καλό είναι τόσο δύσκολες στιγμές να μην αποτελούν ευκαιρία ούτε για θεωρητικούς καιροσκοπισμούς ούτε για επιβολή επιλογών, που αφενός μεν δεν είναι απολύτως αναγκαίες και αφετέρου, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα αποτελούσαν σε καμιά περίπτωση μέρος της πολιτικής μας ατζέντας. Είναι ώρα δουλειάς και ευθύνης και όχι πολιτικού καιροσκοπισμού. Οποιος θέλει εκλογές ας τις ζητήσει».

Η Ν.Δ. επιχειρεί να σας εμπλέξει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή. Τι απαντάτε;

«Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι μελανό σημείο στην ιστορία. Αποδεικνύει τον βαθμό διάβρωσης των πάντων. Εκκλησία, πολιτικός κόσμος, δικαστική εξουσία, οι πυλώνες του συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας μας ενεπλάκησαν και άφησαν την πικρή γεύση στους πολίτες ότι σήμερα κυριαρχεί παντού το χρήμα αλλά και ότι η νομή της διαπλεκόμενης εξουσίας αναπαράγει τον εαυτό της σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η Ν.Δ. προσπάθησε στην προηγούμενη εξεταστική να παρουσιάσει το σκάνδαλο ως διαχρονικό. Σήμερα προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Είναι δυνατόν να κερδίσεις πολιτικές εντυπώσεις παρουσιάζοντας ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο πρόσωπα που το πανελλήνιο τους γνώρισε από τον άνισο τότε αγώνα τους να το αποκαλύψουν και να αποδοθούν ευθύνες; Η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. επί εποχής Ρουσόπουλου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν λένε να το αποδεχθούν. Την αναπολούν κάθε τόσο».

Κάποιες πληροφορίες σάς φέρουν να μετακινείστε, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, από τη θέση του γραμματέα στο κυβερνητικό σχήμα. Το επιθυμείτε;

«Στο ΠΑΣΟΚ μεγάλωσα, και το αγαπώ με τα καλά και τα κακά του. Για μένα η εκλογή μου στη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι σημαντικότερο για τη δημόσια παρουσία μου και για το παρόν και για το μέλλον. Ονειρεύομαι και επιδιώκω ένα κόμμα που θα λειτουργεί πολιτικά χωρίς στεγανά και ανοιχτό στην κοινωνία. Αν αξιωθώ σε κάποιο βαθμό να το πετύχω και συγχρόνως να προσφέρω ό,τι μπορέσω από όσα δεσμεύθηκα στους συμπατριώτες μου στην Ξάνθη που μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπώ, αισθάνομαι απόλυτα πλήρης. Είμαι φανατικός οπαδός των θητειών σε οποιοδήποτε αξίωμα - και σ' αυτό του βουλευτή».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: