8.8.10

Οι «σοφοί» του Γιώργου...

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του ιταλού πρώην υπουργού Οικονομικών Τομάσο Σκιόπα ως οικονομικού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μερικοί είδαν θετικά τη συνεργασία με ένα πρόσωπο που λόγω και της θητείας του στο ΔΝΤ γνωρίζει όχι μόνο από ακαδημαϊκή πλευρά, αλλά και λόγω πρακτικής εμπειρίας το διεθνές σύστημα. Αλλοι υποδέχθηκαν την κίνηση με μεγάλη επιφύλαξη και προεξοφλούσαν ότι...

...το μόνο που θα αποκομίσει η κυβέρνηση θα είναι πρόσκαιρες εντυπώσεις. «Αλλος ένας που θα έρθει, θα δει και θα απέλθει», σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο απαριθμούσε τους διεθνώς γνωστούς καθηγητές που ανακοινώθηκε ότι θα βοηθήσουν το κυβερνητικό έργο, όμως η συμβολή τους εξαντλήθηκε σε κάποιες επισκέψεις.

Ο Γ. Παπανδρέου φροντίζει να διατηρεί (είτε μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είτε με το Συμπόσιο της Σύμης ή με συμμετοχή σε διεθνή Fora όπως του Νταβός) διαρκή επαφή με πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παράγοντες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από ολόκληρο τον κόσμο. Και η κουβέντα μαζί τους δεν μένει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σε τακτά διαστήματα ανακοινώνεται η συνεργασία με διεθνείς προσωπικότητες, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στη χώρα μας και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Η σκέψη σωστή, όμως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τον θόρυβο.

* Μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Ηλεία και ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο, στη συνεργασία του οποίου είχε αναφερθεί προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη.

«Ελληνικές λύσεις»
Ο ισπανός αρχιτέκτονας προσγείωσε εκείνους που περίμεναν ότι θα κάνει την Αθήνα Βαρκελώνη, λέγοντας ότι «οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους». Διευκρίνισε δε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει. Ισως σε κάποιες από τις ιδέες του να βασίζονται και οι προτάσεις της Τίνας Μπιρμπίλη για εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

* Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων όπως: Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην «Εδρα Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Ρίτσαρντ Πάρκερ, λέκτορας στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, Ρότζερ Ουίλκινς, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Λεφ Παγκρότσκι, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας και Τζεφ Μάλγκαν τέως επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τ. Μπλερ. Η επιτροπή είχε αναλάβει να επεξεργαστεί προτάσεις για τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της κυβέρνησης, την αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, την αλλαγή κανονισμού του υπουργικού συμβουλίου, την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει καταθέσει μελέτη με τις θέσεις της.

* Τον Μάρτιο του 2010 κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κάθισαν στα θρανία για να παρακολουθήσουν σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ρον Χάιφετς. Τι έμαθαν; Δύσκολο να απαντήσει κανείς, όπως είναι δύσκολο να αποφανθεί και το αν «έγινε απόσβεση» των 250.000 δολαρίων που σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε η όλη διαδικασία.

* Γνωστοί ξένοι παράγοντες επιστρατεύθηκαν και για την αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους. Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, στις αρχές Ιουλίου, έχει αναθέσει στον Γιοακίμ Πάλμε (γιο του δολοφονηθέντος σουηδού πρωθυπουργού, Ολαφ Πάλμε), να ηγηθεί διεθνούς ομάδας που θα αξιολογήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας και θα προτείνει λύσεις. Η ομάδα θα ασχοληθεί επίσης με ζητήματα νεολαίας.

Ειδικοί του χρέους
* Στην εποχή που το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η διαπραγμάτευση με διεθνείς οργανισμούς και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι λογικό ο Γ. Παπανδρέου να στραφεί σε οικονομολόγους και εταιρείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση στρατηγικής και να κάνουν lobbying. Ο νομπελίστας Tz. Στίγκλιτς, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Στις αρχές Μαΐου μέσω του πρακτορείου Reuters έγινε γνωστό ότι η γαλλική εταιρεία Lazard, ειδικευμένη στην αναδιάρθρωση χρέους, προσελήφθη ως σύμβουλος από την ελληνική κυβέρνηση. Η είδηση προκάλεσε διεθνή θόρυβο αφού θεωρήθηκε ως προμήνυμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Φαίνεται όμως ότι οι υπηρεσίες της Lazard δεν είναι αρκετές, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόσληψη σε ρόλο συμβούλου του Τομάσο Σκιόπα, τον οποίο σύστησε προ μηνών στον πρωθυπουργό όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για διαλέξεις, ο άλλος οικονομικός σύμβουλός του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick, Ηρ. Πολεμαρχάκις, ο οποίος γνωρίζει από παλιά τον Ιταλό. Οι σύμβουλοι αυξάνονται. Το ίδιο και οι συμβουλές. Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές πιάνουν τόπο.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: