Του Σωτήρη Μανιάτη
Να ξεκαθαρίσει το «τοπίο στην ομίχλη» επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, παρά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου. Επειτα από την κατάθεση του πρώτου πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε επιχείρηση-«ξήλωμα» της υφιστάμενης κατάστασης, που θα έχει και συνέχεια στις 24 Αυγούστου, οπότε θα...
...συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΕΡΤ. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται άλλο ένα πόρισμα των επιθεωρητών για τις μικτές παραγωγές, τις συμπαραγωγές, τα πρότζεκτ της δορυφορικής ERT World κ.ά.
Ηδη δύο γενικοί διευθυντές (Γ. Υφαντής και Μ. Πορτοκάλης) απομακρύνθηκαν και η αντικατάστασή τους θα γίνει με εσωτερική προκήρυξη, ώστε να αξιοποιηθούν στελέχη της ΕΡΤ. Με τις περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν στο σύνολο της χρονιάς περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα καλύψει τμήμα των συσσωρευμένων ζημιών (περίπου 130 εκατ. ευρώ) της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα, προχωρούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ επιτροπές αναζητούν τι συνέβαινε την περασμένη πενταετία.
Σύντομα θα γίνει και δημόσια ανάρτηση όσων έλαβαν μπόνους (μέσα σε μια τριετία περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ), με τα ποσά και το λόγο για τον οποίο τα εισέπραξαν, όπως προβλέπεται από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ. Θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε ΓΚΠ και κανονισμό προμηθειών, ενώ αποφασίστηκε η ΕΡΤ να ακολουθεί πλέον ό,τι προβλέπεται για τις προμήθειες Δημοσίου (Π.Δ. 24), ώστε να μην παρατηρηθούν στο μέλλον κατατμήσεις συμβάσεων, που οδηγούν σε αποφυγή διαγωνισμών και προσυμβατικών ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ολα αυτά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε το τοπίο να ξεκαθαρίσει και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία χρηματοδοτούμε όλοι με 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μόνο, όμως, το «ξήλωμα» μιας φαύλης κατάστασης, σύμφωνα με τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης -που περιγράφουν αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος, κακοδιοίκηση, παράνομες αναθέσεις, αδιαφάνεια- δεν φτάνει. Η ΕΡΤ πρέπει να αποκτήσει ξεκάθαρη φιλοσοφία. Και γι' αυτό δεν φτάνουν τα λόγια. Απαιτείται πρόγραμμα που να σηματοδοτεί νέα πορεία. Και, δυστυχώς, παρατηρείται ήδη μεγάλη καθυστέρηση. Τους τελευταίους επτά μήνες η δημόσια τηλεόραση κινείται σε «ρηχά νερά».
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι το αντιστάθμισμα σε όσα μας πλασάρουν τα ιδιωτικά κανάλια. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που, με αφορμή την κρίση, σχεδιάζουν να μας «φλομώσουν» με ριάλιτι, μαγειρικές, τουρκικές σαπουνόπερες, κουτσομπολιό. Η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, τα στελέχη και το προσωπικό πρέπει να προτείνουν κάτι διαφορετικό σε ενημέρωση και ψυχαγωγία. Μια διέξοδο από το δήθεν λαϊφστάιλ, το κουτσομπολιό και τη ριαλιτο-μανία, στην οποία σπρώχνουν ολοένα και περισσότερο τα ιδιωτικά κανάλια. Να αποδείξουν ότι αυτό γίνεται χωρίς να σπαταλώνται αδικαιολόγητα τεράστια ποσά και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Μέχρι στιγμής εντοπίζεται δυσκαμψία, κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο. Στελέχη της ΕΡΤ έδειξαν... ατολμία να βάλουν βαθιά το μαχαίρι. Τις τελευταίες μέρες φάνηκε κάτι να κινείται. Ομως είναι αναγκαίο το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και συναρμόδια για ορισμένες αποφάσεις υπουργεία, να επισπεύσουν κάποιες διαδικασίες.
Για παράδειγμα, ακόμη αναμένεται η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσουν οι προκηρύξεις για την κάλυψη περίπου 800 θέσεων συμβασιούχων, χωρίς τους οποίους και με την υπάρχουσα κατάσταση η ΕΡΤ φαίνεται ότι αδυνατεί να δημιουργήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αν η ΠΥΣ δεν εκδοθεί σύντομα, τότε τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου δεν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με την ΕΡΤ να μένει εκτός παιχνιδιού. Και το στοίχημα κινδυνεύει να χαθεί στην... εκκίνηση.
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου