Δύσκολος προμηνύεται ο Σεπτέμβρης για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς οι μόνιμοι διορισμοί - όπως γνωστοποιήθηκε και επίσημα χθες, από το υπουργείο Παιδείας - μειώνονται πάνω από 50%, αφού δεν θα υπερβούν συνολικά τους 2.825. Παράλληλα οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών αυξάνονται και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10.000, ενώ οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών προειδοποιούν ότι θα...
υπάρξουν κενά σε διδακτικό προσωπικό.Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αντισταθμίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους μειωμένους διορισμούς - εξαιτίας της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας - με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς, επιστρέφουν από Σεπτέμβρη στις σχολικές αίθουσες.
Χθες, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε τις εγκυκλίους για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών του σχολικού έτους 2010-2011. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν 1.400 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ενώ στη δευτεροβάθμια 1.199 καθηγητές ενώ σε δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν οι 226 διορισμοί των ειδικών κατηγοριών (σύνολο 1.425). Ο συνολικός αριθμός πάντως των μόνιμων διορισμών ανέρχεται στους 2.825 (3.000 προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας) ενώ θα προστεθούν περίπου 11.000 αναπληρωτές και προσωρινοί αναπληρωτές και αδιευκρίνιστος αριθμός ωρομισθίων, ο οποίος όμως - ευελπιστεί το υπουργείο Παιδείας - δεν θα είναι μεγάλος.
Διδασκαλική ομοσπονδία και ΟΛΜΕ υπογραμμίζουν ότι με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας «ψαλιδίζονται» οι διορισμοί πάνω από 50% (πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 6.000), με το νέο ασφαλιστικό δημιουργείται «κύμα» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που θα βρεθεί τον Σεπτέμβρη στις σχολικές αίθουσες δεν θα επαρκεί. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα από τα κενά που θα προκύψουν σε διδακτικό προσωπικό, θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και θα μετακινεί κατά βούληση εκπαιδευτικούς από περιοχή σε περιοχή. Την ίδια στιγμή, ζητούν τόσο από το υπ. Παιδείας όσο και το Οικονομικών να διατεθούν επιπλέον κονδύλια για πρόσθετους διορισμούς.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει με αγωνία τα συνολικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, που συνεχίζουν να υποβάλλονται, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν κατατεθεί 2.800 αιτήσεις, αριθμός που θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών όσο και του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός, ενδεχομένως, να φτάσει τις 10.000 και για τις δύο βαθμίδες.
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Μάχη σε δύσκολες συνθήκες
Ως μια μάχη για να κερδηθεί το αυτονόητο, δηλαδή, να περιμένουν οι δάσκαλοι τα παιδιά στην τάξη και όχι το αντίθετο, αντιμετωπίζει τη νέα σχολική χρονιά η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Μιλώντας στο «Εθνος», η κ. Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε ότι «η μάχη γίνεται κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς έχουμε τους μισούς διορισμούς συγκριτικά με πέρυσι, και ανησυχούμε ότι θα έχουμε περισσότερες συνταξιοδοτήσεις».
Η υφυπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των σχολείων και των εκπαιδευτικών με τον πλέον αξιοκρατικό τρόπο. «Πιστεύουμε ότι όλα θα είναι έτοιμα από τον Σεπτέμβριο, ένας μήνας όπου θα ενταχθούν καινούργια προγράμματα, όπως η ψηφιακή τάξη, τα 800 ολοήμερα σχολεία με ενιαίο πρόγραμμα κ.ά.».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι εγκύκλιοι για τις ειδικές κατηγορίες των εκπαιδευτικών, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ονόματα των διοριστέων, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γνωστοποιηθούν οι αναπληρωτές (υπολογίζονται σε 11.000).
Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ακόμη ότι 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορους οργανισμούς και φορείς επιστρέφουν στα σχολεία, ενώ μόνο από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των αποσπασμένων μειώθηκε κατά 400 άτομα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο χάρτης των αλλαγών
* Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: 1.400 προσλήψεις (1.045 δάσκαλοι και 355 νηπιαγωγοί).
* Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Πρόσληψη 1.425 καθηγητών.
* 11.000 αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες.
* Μικρός -αλλά αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής- αριθμός ωρομισθίων.
* 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορους φορείς επιστρέφουν στα σχολεία.
* 2.800 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
* Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός και για τις δύο βαθμίδες θα φτάσει τις 10.000.
Οι εγκύκλιοι για τους διορισμούς
Προϋποθέσεις και προθεσμίες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί καλούνται να υποβάλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2010-2011 έως 09-08-2010 με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι:
Α) έχουν συμπληρώσει πραγματική προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. 24 μηνών και έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Β) είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών κλάδου ΠΕ70. ? Δασκάλων και έχουν πραγματική προϋπηρεσία 9,167 μόρια και άνω.
Γ) είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών κλάδου ΠΕ60. ? Νηπιαγωγών και έχουν πραγματική προϋπηρεσία 26.667 μόρια και άνω. Συγκεκριμένα, για τους δασκάλους:
* θα απορροφηθούν 395 υποψήφιοι από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.
* 593 υποψήφιοι από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008.
Για τους νηπιαγωγούς:
* 30 υποψήφιοι από τον πίνακα των εκπαιδευτικών με 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας και μίας τουλάχιστον επιτυχίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
* 104 από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.
* 156 από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008.
Επισημαίνεται ότι επιπλέον 122 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εντάσσονται στους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών. Αναφορικά με τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Αυγούστου.
Η αίτηση θα υποβληθεί σε μία μόνο Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (οποιαδήποτε) αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
Επισημαίνεται ότι και οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01 Μουσικής οι οποίοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις ή τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, θα κληθούν με νεότερη εγκύκλιο να υποβάλουν αίτηση για μόνιμο διορισμό.
Ο αριθμός των θέσεων που ανακοίνωσε χθες φτάνει τις 1.199, ενώ εκκρεμούν και 226 θέσεις για εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου