5.8.10

Διπλή πρέσα από τρόικα ...

Διπλή πρέσα από τρόικα  Eνα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με ρητές δεσμεύσεις για το «πλάνο» του δεύτερου εξαμήνου του 2010 και την κατά «γράμμα» εφαρμογή του θέτει η τρόικα στην κυβέρνηση.
Πριν συντάξει την τελική έκθεση εν όψει εκταμίευσης των δύο επόμενων δόσεων του δανείου για το τρέχον έτος, η τρόικα εντείνει τις πιέσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές και επισημαίνει τους κινδύνους «εκτροχιασμού» προς όλα τα υπουργεία. Ηταν «μαραθώνια» η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου και το κλιμάκιο της...
τρόικας εξέτασαν όλες τις σημαντικές «λεπτομέρειες», στις οποίες και συμφώνησαν να αναφερθούν -»επιγραμματικά», όπου κρίνουν αναγκαίο- σήμερα κατά τις διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς έκλεισε προς το παρόν με την υποσημείωση ότι «δεν επιτρέπεται λεπτό χαλάρωσης από το καθορισμένο πλαίσιο».
Διπλή πρέσα από τρόικα

Κορυφαία θέματα, όπως της απελευθέρωσης της ενέργειας και εν γένει των διαρθρωτικών αλλαγών, αποτέλεσαν το αντικείμενο αναλυτικών διαβουλεύσεων. Σαφές το στίγμα της τρόικας. «Προχωρείτε ό,τι έχουμε συμφωνήσει».

Οι αρμόδιοι υπουργοί δέχθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας, ζήτησαν ακριβές χρονοδιάγραμμα και δεσμευτικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ και πίεσαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο των μετατάξεων και να προσέλθουν στη λύση των απολύσεων για το υπεράριθμο προσωπικό στον ΟΣΕ. Στον ίδιο τόνο και οι «παραινέσεις» για τη συγχώνευση οργανισμών στον Δημόσιο Τομέα.

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το «φινάλε» των διαβουλεύσεων και αισιόδοξοι για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.

Ωστόσο δεν κρύβουν την ανάγκη να προχωρήσουν μέσα σε τριάντα μέρες σε αποφάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν «τσουνάμι» αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επιμένουν πάντως ότι σειρά επιβεβλημένων κινήσεων αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δέσμευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για την οποία σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες δράσεις βρίσκονταν μέχρι τώρα στα «συρτάρια» των κυβερνήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα «μαξιλάρια» για την υλοποίηση και την «προστασία» του προϋπολογισμού (και του 2011) και ότι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν και να πετύχουν μικρές «παρατάσεις» για τον διάλογο γύρω από κορυφαίες κινήσεις, όπως το άνοιγμα του φακέλου «ΔΕΗ».

Πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τη «γραμμή» της τρόικας είχε δε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες επέστρεψε στην Αθήνα από την Ικαρία.

Ο φάκελος ΔΕΗ, πάντως, «καίει» την κυβέρνηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και το μπίζνες πλαν που έχουν δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσουν άμεσα.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε ζήτημα εξάντλησης του διαλόγου μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους - αν και η... καταχωρισμένη ανακοίνωση στο μνημόνιο αναφέρει συγκεκριμένα ως ευθύνη της κυβέρνησης ότι: μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη; Και αν υπάρχει ισοδύναμο σενάριο μ’ αυτό που προβλέπει την πώληση του 40% των λιγνιτωρυχείων και άλλων μονάδων της ΔΕΗ. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφει το ενδεχόμενο να σπάσει η παραγωγή και η διανομή ενέργειας (αν είναι οριζόντια η διαδικασία) και τα εναλλακτικά σενάρια. Π.χ. Μια εταιρεία παραγωγής και πολλές που διανέμουν...

Το σίγουρο είναι ότι η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκλείει στις συζητήσεις κάθε ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ (το 40%) και έχει ήδη ετοιμάσει το πρώτο σχέδιο με τις διαφορετικές προτάσεις. Ετοιμαζόταν μάλιστα να τις παρουσιάσει στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο με «ατζέντα» την ενέργεια.

Χθες ωστόσο το βράδυ, τονιζόταν ότι η κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει (με τη συμμετοχή επίσης των υπουργών κ. Παμπούκη, Ρέππα), χωρίς όμως την παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και με αλλαγή στην «ατζέντα». «Δεν θα συζητήσουμε για τη ΔΕΗ», επέμεναν από την κυβέρνηση και ενώ το πλέγμα πιέσεων για διαρθρωτικές αλλαγές ενδέχεται να κρατήσει υπουργούς και τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα...

Συνυπολογίζουν το πολιτικό κόστος, τις προειδοποιήσεις από τον συνδικαλιστικό χώρο αλλά κυρίως και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που έχουν διαμηνύσει για την «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τη ΔΕΗ...

Πιο ελαστική η Κομισιόν
Σκληρή γραμμή ΔΝΤ για τον ΟΣΕ

«Γιατί όχι απολύσεις στο πλεονάζον προσωπικό;». Τη φράση αυτή επανέλαβαν ουκ ολίγες φορές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο υπουργείο Υποδομών, ενώ η «Ευρώπη» έδειχνε πιο ελαστική στο ζήτημα της αντιμετώπισης του υπεράριθμου προσωπικού στον ΟΣΕ. Στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που παρέδωσε στην τρόικα η κυβέρνηση και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας έθεσε τα «αδιαπραγμάτευτα όρια».

Επέμεινε στη λύση των μετατάξεων, ενώ από το ΔΝΤ επανέρχονταν στην πρόταση για απολύσεις δύο χιλιάδων και πλέον μονίμων υπαλλήλων (με συμβάσεις αορίστου χρόνου). Οπως και με τη ΔΕΗ, το θέμα είναι ανοιχτό, λένε καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι στο τέλος Αυγούστου (το πολύ αρχές Σεπτέμβρη) θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ.

Διευκρινίζουν ότι δεν αποκλείεται να κερδηθεί η «μάχη», αλλά δεν... στοιχηματίζουν - το αντίθετο... Οι ίδιες πιέσεις ασκούνται και για μη ανανέωση των συμβάσεων έργου σε Τραμ και Μετρό - άλλωστε η «ορθολογική διαχείριση προσωπικού» είναι ειλημμένη απόφαση, που σημαίνει ότι, εάν και εφόσον προκύψουν ανάγκες, θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και μόνο (και σίγουρα όχι για την παραμονή διοικητικού προσωπικού).

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ



Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις ΔΕΚΟ του υπ. Μεταφορών
Ζητούν έξοδο «υπεράριθμων» από τον ΟΣΕ

Ασφυκτικές πιέσεις για απολύσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΣΕ και των συγκοινωνιακών εταιρειών δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών από την τρόικα.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή», όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως και ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας.

Ωστόσο, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης και ειδικά εκείνοι του ΔΝΤ φαίνεται ότι επιμένουν στην απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού στον σιδηρόδρομο, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 2.500 άτομα αφού από το σύνολο των 6.000 εργαζομένων στον Ομιλο του ΟΣΕ, στόχος είναι να παραμείνουν στις εταιρείες του Οργανισμού 3.250.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών είναι αμετακίνητο στη λύση των μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων, τις οποίες προβλέπει το σχέδιο νόμου, που είναι ήδη έτοιμο και έχει πάρει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους προβλέπει τη συνταξιοδότηση 1.500 ατόμων και τη μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου περίπου 1.000 ατόμων, ενώ το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με την τρόικα είναι ότι η μείωση του προσωπικού με αυτόν τον τρόπο είναι σαφώς πιο συμφέρουσα από απόψεως κόστους συγκριτικά με τις απολύσεις.

Αρνητική στο ενδεχόμενο απολύσεων είναι η ηγεσία του υπουργείου και στην περίπτωση του ΟΑΣΑ, όπου όμως ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της μη ανανέωσης συμβάσεων στις συγκοινωνιακές εταιρείες σε περιπτώσεις που αυτές έχουν κριθεί παράνομες, όπως συνέβη στο μετρό. Στον ΟΑΣΑ, ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού, με την εξαίρεση ενδεχομένως ορισμένων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα μεταταχθούν, δεν τίθεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει την «ευκολία» μετακίνησης εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Το εγχείρημα θα στηριχτεί στη συγχώνευση όλων των εταιρειών σε δύο «υπερ-εταιρείες», μία για τα οδικά μέσα (λεωφορεία-τρόλεϊ) και μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός και προαστιακός σιδηρόδρομος).

Το επιχειρησιακό σχέδιο των δύο νέων εταιρειών θα είναι έτοιμο έως το τέλος της χρονιάς, ενώ μέχρι τότε προτεραιότητα θα δοθεί στο «συμμάζεμα» των οικονομικών.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ



ΚΚΕ: Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί
Η απελευθέρωση της ενέργειας - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, επεσήμανε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «είναι ήδη αποφασισμένες και δρομολογημένες οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και η εκχώρηση λιγνιτωρυχείων, μονάδων παραγωγής και δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους». Το ΚΚΕ τάσσεται «υπέρ ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας σε έναν δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων».

ΛΑΟΣ: Διάλογος
«Aλλο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άλλο ο ορυκτός πλούτος της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ακόμη ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ένα θέμα το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Ολα, όμως, πρέπει να γίνουν με προσοχή, διάλογο και όχι αιφνιδιαστικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσια ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσιο οργανισμό στον τομέα της Ενέργειας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο» επεσήμανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ενιαία, δημόσια 100% ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία του λαού» δήλωσε και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

Φ. Κουβέλης: Εν κρυπτώ
Την ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Δεν είναι υπόθεση εσωτερικής κυβερνητικής δραστηριότητας οι συζητήσεις αυτές. Οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έπρεπε να αντικατασταθούν από διαφανή διαδικασία» είπε ο κ. Κουβέλης.



Τίνα Μπιρμπίλη: Προχωράμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
«Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ»

Τέλος στα σενάρια περί πώλησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ επιδιώκει να βάλει η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Ενα από αυτά, το πιο πρόσφατο το οποίο φέρεται να διερευνά το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», είναι και η μίσθωση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες με τρόπο που προσομοιάζει με το λίζινγκ.

Ωστόσο, χθες μία μέρα πριν από τη σημερινή διυπουργική συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε:

«Δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών ούτε και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Πηγές της υπουργού υποστήριζαν επίσης ότι «η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Από τη στιγμή που προέκυψε και το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι δυνατό να μη συζητηθεί και αυτό».

Ετσι, η υπουργός ΠΕΚΑ αναμένεται να ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τη σημερινή κατάσταση και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τα σενάρια
Η κυβέρνηση κατά τις πληροφορίες, μελετά διάφορα σενάρια, όπως και αυτό που προαναφέρθηκε της μακροχρόνιας μίσθωσης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, έτσι ώστε να μη φανεί ότι προχωρεί σε πώλησή τους.

Τα δύο σίγουρα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο είναι η αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής και χονδρικής πώλησης ρεύματος. Ως προς τα τιμολόγια λιανικής πρόκειται άλλες κατηγορίες να ανατιμηθούν και άλλες να μειωθούν ή οι αυξήσεις αυτές να είναι μικρότερες.

Βασικά θα συρρικνωθούν σε εννέα από 32 που είναι σήμερα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις ανατιμήσεις στα οικιακά και τ’ αγροτικά ώστε οι ιδιώτες να μπορέσουν να «μπουν» σε αυτές τις δύο αγορές, καλύπτοντας έτσι το κόστος παραγωγής που έχουν από το ακριβό φυσικό αέριο και αποσβένοντας πιο γρήγορα το κόστος των επενδύσεών τους.

Τα τιμολόγια
Το δεύτερο βήμα που επίσης θα υλοποιηθεί είναι το «άνοιγμα» της χονδρικής αγοράς (τιμολόγια). Εκεί η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με το δικαίωμα ρύπων (λόγω λιγνίτη) και στην αγορά θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν οι ιδιωτικές μονάδες που «καίνε» το ακριβό φυσικό αέριο. Ουσιαστικά θα «πετιούνται» εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας οι προσφορές των λιγνιτικών μονάδων.

Αλλη μία απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σύντομα είναι η μίσθωση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Κίνηση, η οποία όμως προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη διαγωνισμών μίσθωσης κοιτασμάτων στην Ελασσόνα και τη Δράμα. Με τον τρόπο αυτόν, οι ιδιώτες θα έχουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια του λιγνίτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: