28.8.10

Φοροεπιδρομή και φοροδιαφυγή...


Γρηγόρης Νικολόπουλος
Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να υποβάλλουν βίντεο με ιδέες τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκτιμά το υπουργείο ότι θα υπάρξει έτσι μια ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Κάποιοι ασφαλώς και θα..
υποβάλουν τέτοιες ιδέες και ίσως οι ίδιοι και μερικοί ακόμη να ενισχύσουν τη φορολογική τους συνείδηση. Ομως η τάση στην κοινωνία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Πριν από έξι ή εννέα μήνες όλοι ήθελαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαμορφώθηκε το κίνημα των αποδείξεων και όλοι είχαν αποφασίσει να δώσουν ό,τι μπορούν στην Εφορία για να σωθεί η χώρα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει από τη φοροεπιδρομή, η ζήτηση και η κατανάλωση έχουν μειωθεί σημαντικά, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, τα χρήματα δεν φτάνουν για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει και πνίγεται στα χρέη, αυξάνονται αυτοί που είτε δεν έχουν είτε δεν θέλουν να πληρώσουν άλλους φόρους.

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση. Σήμερα η κατανάλωση έχει παγώσει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι απολύονται. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη χειρότερο καθώς η ύφεση βαθαίνει και οι τράπεζες δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας ελλείψει ρευστότητας. Οι μικροεπιχειρηματίες που απάντησαν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ εμφανίστηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό να βλέπουν την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο ως τη μόνη λύση για την επιβίωση της επιχείρησής τους. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό διότι δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας, από θετική προς αρνητική για το Δημόσιο και τους φόρους. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» το οποίο συμπληρώνεται και με μια νέα εκδοχή: «ουκ αν λάβεις παρά του μη δίδοντος». Η ιδέα λοιπόν του να στείλουν οι πολίτες ιδέες σε μορφή βίντεο για τη διαμόρφωση της φορολογικής συνείδησης είναι μεν καλή, αλλά ίσως να μην έχει αποτέλεσμα. Διότι η φορολογική συνείδηση χτίζεται κυρίως από την αντίληψη του φορολογουμένου ότι το κράτος είναι δίκαιο και ότι επιστρέφει στους πολίτες τους φόρους μέσω δημοσίων έργων, υπηρεσιών υγείας και παιδείας, κοινωνικού κράτους κ.λπ. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Τα χρήματα των φορολογουμένων στέλνονται στο εξωτερικό για να πληρωθούν οι διεθνείς πιστωτές. Η έλλειψη ανταποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος καθόλου δεν συμβάλει στη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης. Αντίθετα η αβάσταχτη επιβάρυνση με φόρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εισοδημάτων στην άλλη κατεύθυνση οδηγεί. Στη φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.