6.8.10

Κοπάνα τέλος...

«Φρένο» στις βεβαιώσεις «μαϊμού» από τους γιατρούς που προσκομίζουν μαθητές στα σχολεία, αλλά και σπουδαστές στα πανεπιστήμια, επιχειρεί να βάλει του υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσανατολίζεται σε δραστική μείωση του ορίου απουσιών.

Μετά τη συνάντησή της με τη υπουργό Υγείας, η...
κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «ντροπή» το «καθεστώς» των ψεύτικων βεβαιώσεων και τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό «δυστυχώς διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν ή δέχονται αυτές τις βεβαιώσεις».

Επιπλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο της μετεγγραφής σπουδαστών, για λόγους υγείας, που ενδεχομένως δεν είναι πραγματικοί. Αυτό το «καθεστώς» προτίθεται να αλλάξει από φέτος η υπουργός Παιδείας, μειώνοντας το όριο των απουσιών και απαιτώντας σοβαρή τεκμηρίωση γι’ αυτές.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας μελετά εδώ και μήνες την κατάσταση που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σχολές - σφραγίδες, με τμήματα των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα αλληλοκαλύπτονται, ή με τμήματα, τα οποία, στην ουσία, δεν έχουν γνωστικό αντικείμενο.

Ήδη, τη διαπίστωση της ανάγκης αναδιαμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν κάνει εδώ και χρόνια καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές αλλά και το υπουργείο Παιδείας, έρχεται να εντείνει η έκθεση αξιολόγησης της Ανεξάρτητης Αρχής Ποιότητας (ΑΔΙΠ), σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα έχει τέτοια έκταση, που απαιτείται άμεση λύση. Εξάλλου, η Αρχή διαπιστώνει και το χαμηλό επίπεδο σπουδαστών, όπως επίσης και ότι ένας πολύ μικρός αριθμός σπουδαστών παρακολουθεί τελικά τις παραδόσεις των μαθημάτων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν «αβασάνιστες αποφάσεις κυρίως των τελευταίων τριάντα ετών» προκάλεσαν ασφυκτική κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς προέκυψαν τμήματα για να ικανοποιήσουν, είτε τοπικά αιτήματα, είτε ακόμη και απαιτήσεις εξασφάλισης πανεπιστημιακών εδρών σε συγκεκριμένους καθηγητές. Με βάση αυτή την κατάσταση, άλλωστε, εγκρίνονται και οι επιχορηγήσεις στα τμήματα. Όπως λένε πρόεδροι ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, που δέχονται και τις περισσότερες αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών, δίδονται χρηματοδοτήσεις σε τμήματα που στην πράξη έχουν ελάχιστους σπουδαστές, ενώ εκεί που υπάρχει πρόβλημα, είτε δεν δίδονται καθόλου, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- δίδονται τα ίδια ποσά.

Σημειώνεται ότι για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να μετεγγράψουν νέους σπουδαστές, αν προηγουμένως δεν λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν νέα τμήματα για να χωρέσουν όλοι.

Τα γνωστικά αντικείμενα ορισμένων τμημάτων, έχει διαπιστωθεί, ότι δεν προσελκύουν σπουδαστές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που απλώς κάνουν την εγγραφή και δεν εμφανίζονται στο τμήμα, στο οποίο υποτίθεται ότι σπουδάζουν.

Το υπουργείο Παιδείας, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και σε μετονομασίες τμημάτων, προκειμένου να δημιουργήσει ελκυστικά τμήματα στα οποία θα φοιτούν πραγματικά οι φοιτητές και όχι στα «χαρτιά». Άλλωστε, οι σχετικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο και η υπουργός Παιδείας θα τις δώσει προς διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: