6.8.10

Τετραγωνισµός του κύκλου...

Της Αριστοτελίας Πελώνη
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ηµέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος συνοδεύτηκαν από επιφυλακτικά έως και απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπό της. Αλλά η Τίνα Μπιρµπίλη είναι προσωπικό στοίχηµα του Γιώργου Παπανδρέου και µάλιστα σε τοµέα στον οποίο o τελευταίος έχει επενδύσει πολλά.

ΙΣΩΣ ΑΥΤΟΣ είναι ο βασικότερος λόγος που το «πουλέν» του Γιώργου δέχεται συχνά φίλια πυρά· άλλοτε µε αφορµή την αντισυµβατικότητά της – προτιµά το κάζουαλ ντύσιµο και περιφρονεί τα ταγιέρ – και άλλοτε λόγω της γρήγορης ανέλιξής της στο κόµµα και του τρόπου µε τον οποίο γνώρισε τον Παπανδρέου (στο γυµναστήριο). Και προσφάτως, µε αφορµή την επανεξέταση της εκτροπής του Αχελώου και το νοµοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής που συναντούν την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η 39ΧΡΟΝΗ υπουργός, µε διδακτορικό και µάστερ στο Ιmperial College σε θέµατα διαχείρισης περιβάλλοντος, ανέλαβε να υλοποιήσει το όραµα του Πρωθυπουργού για την πράσινη ανάπτυξη.

Μόνο που την πρόλαβε ο Πολ Τόµσεν και η παρέα του. Η Τίνα ονειρευόταν πράσινη ανάπτυξη, ανοιχτούς χώρους και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Παραλιακή για να ανοίξει ο δρόµος προς τη θάλασσα, αλλά αντ’ αυτού έχει βρεθεί στη µέση της συζήτησης για την απευλευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την πώληση µονάδων της ΔΕΗ. ΤΗΝ ΩΡΑ που πολλοί υπουργοί βρίσκονταν ήδη σε διακοπές, η Τίνα έκανε χθες «µπρεϊνστόρµινγκ» µε τον Παµπούκη και τον Πάγκαλο για την καυτή πατάτα της ΔΕΗ. Μπορεί να δήλωσε ότι δεν συζητά την πώληση µονάδων, αλλά καλείται να χειριστεί ένα θέµα για το οποίο δεν υπάρχουν αναίµακτες λύσεις και εναλλακτικές, ενώ το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βράζει.

ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ, είναι η µοίρα όλων των υπουργών της κυβέρνησης, που καλούνται να τετραγωνίσουν τον κύκλο, είτε συνοµιλούν µε την τρόικα είτε όχι. Δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής στο κλασικό δίληµµα «βούτυρο ή όπλα».

ΜΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΗ παροιµία λέει ότι το όραµα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση, ενώ η δράση χωρίς όραµα είναι εφιάλτης. Ανεξάρτητα από το πόσο εφιαλτική µπορεί να αποδειχθεί η συνέχεια για τη ΔΕΗ, η Μπιρµπίλη ίσως αναγκαστεί να κάνει έκπτωση στο όραµα χάριν του πραγµατισµού.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: