Την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα είναι διαθέσιμα τα ειδικά αντιδραστήρια, αρχίζουν έλεγχοι των μονάδων αίματος που είχαν συλλεγεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των περιοχών όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα εγκεφαλίτιδας, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ συνολικά 64 άνθρωποι έχουν νοσήσει και 4 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε μονάδες αίματος, όπως ανακοινώθηκε χθες από το...
...υπουργείο Υγείας, «ενώ τα Κέντρα Αίματος και οι εποπτευόμενες από αυτά Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και μεταξύ τους για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που προκύπτουν.
Ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται κάτω από ειδική εποπτεία και αιμοεπαγρύπνηση, όπου δηλώνεται έλλειψη αίματος αντιμετωπίζεται με άμεσες ενέργειες το πρόβλημα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Προληπτικά μέτρα
Σε χθεσινή συνάντηση των διευθυντών των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας εξειδικεύθηκαν οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του αίματος στο πλαίσιο την προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πυρετού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων για τους ελέγχους πως «είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο της Λάρισας», ώστε να αρχίσει ο έλεγχος στις 2.000 μονάδες αίματος.
«Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4-8 κρούσματα την ημέρα, αλλά αυτό κυρίως στους ηλικιωμένους. Ευτυχώς δεν προσβάλλει τις ηλικίες 0-9 ετών, όπως άλλοι ιοί, όπως η εγκεφαλίτιδα του Saint Louis που προέρχεται από το ίδιο κουνούπι και της ίδιας οικογένειας», επισήμανε χθες μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου.
Πρόσθεσε πως «η ροή των κρουσμάτων είναι η φυσιολογική και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν 5-10 κρούσματα ημερησίως, όλα όμως εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Γίνεται συνεχής καταγραφή του πληθυσμού των κουνουπιών. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει ανευρεθεί κρούσμα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, πέρα από αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας. Και είναι το κουνούπι αυτό του γένους Kulex, το οποίο είναι το οικιακό κοινό κουνούπι.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα από μηδενική ηλικία μέχρι 65 ετών είναι ένας ελαφρύς πυρετός ή και κανένα σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, ένα 20% αυτών που θα τσιμπηθούν και θα προσβληθούν μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό και σύγχυση και να προχωρήσει σε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα».
Καραντίνα
Η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνα Πολίτη τόνισε πως «έχουμε θέσει σε καραντίνα όλες τις μονάδες αίματος που είναι ακόμα αποθηκευμένες σε όλες τις περιοχές με κρούσματα. Και όχι μόνο αυτές. Αλλά και τις μονάδες και τα προϊόντα αίματος που έχουν διακινηθεί σε άλλες περιοχές. Υπολογίζεται ότι δεν είναι πάνω από 2.000 φιάλες. Οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα είναι αυτές της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας, των Γιαννιτσών και ένα μέρος από την περιοχή της Λάρισας.
Εχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να παρασχεθούν στα δύο κέντρα μοριακού ελέγχου -στο ΑΧΕΠΑ που δουλεύει για όλη την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα και στο κέντρο μοριακού ελέγχου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας "Κουτλιμπάνειο", που δουλεύει για την Κεντρική Ελλάδα- τα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος έτσι ώστε μόλις θα έχουμε αυτά τα αντιδραστήρια, οι πρώτες μονάδες που θα εξεταστούν, τα πρώτα δείγματα που θα εξεταστούν να είναι αυτά που βρίσκονται σε καραντίνα».
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου