Tου Δημήτρη Μητρόπουλου
«ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ γράµµατα», στους καιρούς του Μνηµονίου. Κάπως έτσι συνοψίζεται η θητεία της Αννας Διαµαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Η ίδια χαρακτηρίζει το φετινό σχολικό έτος δύσκολο πριν καν καθήσουν οι µαθητές στα θρανία και...
...ανοίξουν τετράδια.
ΟΠΩΣ ΟΛΑ πλέον στην Ελλάδα, έτσι και η Παιδεία είναι υπόθεση αριθµών. Αρχής γενοµένης από τον αριθµό των εκπαιδευτικών που βγήκαν στη σύνταξη για να προλάβουν το νέο Ασφαλιστικό. Είναι τριπλάσιος από τον συνηθισµένο. Αν το νούµερο αυτό συσχετιστεί µε τις κοµµένες στο µισό λόγω Μνηµονίου προσλήψεις εκπαιδευτικών, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το πρόβληµα.
Η Διαµαντοπούλου θέλει να προσλάβει αναπληρωτές και να αναστείλει πέντε χιλιάδες αποσπάσεις, ώστε να κλείσει τη µαύρα τρύπα που πάει να δηµιουργηθεί στις σχολικές τάξεις. Αλλο πράγµα όµως η αριθµητική στον µαυροπίνακα και άλλο η διοίκηση εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δηµόσιο. Μόνο όταν ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεµβρίου θα φανεί αν η προσθαφαίρεση έχει αποτέλεσµα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο µόνος λόγος που η Αννα είναι πιο σφιγµένη στην έκφραση από ό,τι συνήθως. Στις αρχές του καλοκαιριού, παραλίγο να πάνε διακοπές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς οι διορθωτές δεν διόρθωναν αφού ήταν σε κόντρα µε το υπουργείο Οικονοµικών για την αµοιβή ανά γραπτό. Στις αρχές του φθινοπώρου, υπάρχουν µαθητές που µπαίνουν σε ΤΕΙ έχοντας δώσει λευκή κόλλα. Είναι η συνέπεια της κατάργησης της βάσης του δέκα που µπήκε στο πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ λόγω προεκλογικής ανασφάλειας. Η Διαµαντοπούλου είναι ψύχραιµη. Οχι µόνο γιατί είναι καλυµµένη πολιτικά αφού η κατάργηση της βάσης ήταν επιλογή Παπανδρέου. Αλλά και γιατί οι λευκές κόλλες και οι κενές θέσεις σε κάποια ΤΕΙ αποτελούν έναν ακόµη λόγο για να τα αλλάξει όλα η κυβέρνηση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση µαζί µε τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήµια.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ τον Πρωθυπουργό η Αννα έχει αν και στο επιτελείο του δυσκολευόταν πάντα να βρει γνήσιους συµµάχους. Φαίνεται και από το ότι είναι φρόνιµος ο υπερ-παπανδρεϊκός υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Από την άλλη, οι αλλαγές που επιχειρεί να κάνει η Διαµαντοπούλου στην Παιδεία στο µοντέλο του «νέου σχολείου» θέλουν τρία - πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν. Αυτό σηµαίνει πως την εποχή του Μνηµονίου που µας δεσµεύει για τουλάχιστον τρία χρόνια η Αννα έχει σοβαρές πιθανότητες να την περάσει στο Παιδείας.
ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ «γενιά του 1-1-4», τη «γενιά του Πολυτεχνείου», τη «γενιά του νόµουπλαίσιου» της δεκαετίας του '80, αλλά και τη «γενιά του κάτσε καλά, Γεράσιµε». Η Αννα είναι υπουργός Παιδείας στη «γενιά του ΔΝΤ». Πέρα από τα αµιγώς εκπαιδευτικά, έχει σηµασία οι κυβερνητικοί χειρισµοί που αφορούν τη νεολαίανα είναι τέτοιοι που να µην προκαλέσουν έκρηξη σε µια κοινωνικώς εύφλεκτη Ελλάδα.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.