Με εισοδηματικά κριτήρια οι κοινωνικές παροχές...
«Το Δημόσιο πληρώνει πάνω από 1 δισ. ευρώ επιδόματα τριτέκνων άνευ κριτηρίων» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίδοντας το...
στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων με τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενεια- κών επιδομάτων. Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση προωθεί τη συνολική επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται την «αναδιανομή» επιδομάτων «με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» , όπως τονίζεται, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Πιο απλά, η κυβέρνηση σκέπτεται τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, για να στηριχθούν από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα. Διότι ως σήμερα τρίκεκνος εργαζόμενος στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με εισόδημα 10.000
ευρώ ετησίως παίρνει ακριβώς το ίδιο επίδομα με κάποιον που δηλώνει 200.000 ευρώ εισόδημα.
«Μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα του μνημονίου, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το ζήτημα θα εξεταστεί λεπτομερώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που μελετά το ζήτημα (στην οποία μετέχουν και μέλη του ΙΣΤΑΜΕ) συνεδρίασε ήδη δύο φορές. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ο υπουργός επιστρέφει τη Δευτέρα στο γραφείο του ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές.
Η πρώτη εκτίμηση από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την εν λόγω επιτροπή είναι ότι επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. «Είναι σαν να πετάει το κράτος λεφτά από το αεροπλάνο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ειδικών (οικονομολόγων και συνταγματολόγων) που μελετούν το ζήτημα είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται το καθεστώς των φοροαπαλλαγών για να εξαντληθούν τα περιθώρια για στοχευμένες, διορθωτικές παρεμβάσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά ομάδων.
«Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει θέμα συνταγματικότητας, εφόσον θα πρόκειται για μια παρέμβαση απολύτως δίκαιη, η οποία δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα ισότητας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίος συνταγματολόγος. Επισημαίνει ότι «σε όλον τον κόσμο τα επιδόματα για τους πολύτεκνους δίδονται με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια» και υποστηρίζει ότι η χορήγηση επιδομάτων σε τρίτεκνες οικογένειες με πολύ υψηλά εισοδήματα αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.
Η ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η απόφαση για την «αναδιανομή» μέσω επιδομάτων ενδέχεται να προσβληθεί από τους θιγομένους στη Δικαιοσύνη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1996. Το υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει τότε την προσαύξηση των επιδομάτων για κάθε οικογένεια εργαζομένου στο Δημόσιο «με ανήλικα ή ανίκανα παιδιά» ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Υστερα από προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι και οι δύο σύζυγοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δικαιούνται εξ ολοκλήρου τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και παιδιών) τα οποία αναγνωρίστηκαν ως τμήμα του μισθού τους, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου