29.8.10

"Δεν υπάρχει πολυτέλεια για ολιγωρία" στα Οινόφυτα


Τί δηλώνει ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης...
Την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κατήγγειλε ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού.
Ο πατέρας Οικονομίδης τόνισε ότι «όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με ...

την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό. Οι δήμαρχοι με τους εργολάβους έκαναν τα έργα μισά, λειτουργούσαν λάθος, χωρίς εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγυημένη ποιότητα νερού σε εικοσιτετράωρη βάση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

Μάλιστα, τόνισε ότι το υπουργείο πήρε την απόφαση να δημοπρατήσει τα απαιτούμενα έργα για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και της μεταφοράς νερού από το Μόρνο, «αντιμετωπίζοντας την άρνηση των δημάρχων να συνεργαστούν».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΥΔΑΠ, πριν από ένα μήνα, εξήγγειλε ότι είναι διαθέσιμη να δώσει τεχνογνωσία και να αναλάβει την λειτουργία των διυλιστηρίων των Οινοφύτων, ο δήμαρχος έκανε ένα μήνα να απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόταση, γεγονός που κατήγγειλε και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη» είπε ο πατήρ Οικονομίδης.

Μιλώντας για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή, είπε ότι είναι δύσκολο να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν τα θεμέλια για να γίνει η περιοχή ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη περιβαλλοντικά.

Όσο για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής, τόνισε ότι χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όπως: Διακοπή της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, εξορθολογισμός της αδειοδότησής τους και της λειτουργίας τους, και αυστηρός έλεγχος.

Ο πατήρ Ιωάννης ανέφερε ότι: «Η πολιτεία πρέπει να καταδείξει αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση έτσι ώστε τα κόστη της αποκατάστασης -του υδροφόρου ορίζοντα, των γιατρών που θα μας φροντίζουν, των διυλιστηρίων- να τα χρεωθούν οι ρυπαντές, που δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και το ίδιο το κράτος, αφού έχουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, που αποτελούν τεράστια πηγή ρύπανσης για τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντά μας».

Παράλληλα ζήτησε περισσότερη δράση από το υπουργείο Υγείας και από το κράτος γενικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ολιγωρία αφού, «ο χρόνος που κυλάει είναι υπέρ των ρυπαντών».

Επισημαίνεται ότι ξεκινά άμεσα – με χρηματοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος – από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η δημοπράτηση των απαιτούμενων έργων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και της μεταφοράς νερού από το Μόρνο. Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα επεξεργασθεί την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό σε ό,τι αφορά το όριο περιεκτικότητας του εξασθενους χρωμίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Υγείας της περιοχής, η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα είναι αυξημένη κατά 14% σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Βοιωτίας. Ως πιθανότερη αιτία για τους αυξημένους θανάτους θεωρείται η μακροχρόνια παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.