ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ πιεσμένος αισθάνεται το τελευταίο διάστημα ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ οργανώνει συστηματικά πολιτικές διώξεις με στόχο τόσο μέλη των κυβερνήσεών του όσο και προσωπικά τον ίδιο. Σε συνομιλίες του με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την...
...επίθεση που εξαπολύεται εναντίον του από την κυβερνητική παράταξη, και κυρίως από το γεγονός ότι είναι πρωταγωνιστής της αρνητικής δημοσιότητας για την αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί, όπως φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί στους συνομιλητές του, ότι πλέον αποτελεί τον κεντρικό στόχο του ΠαΣοΚ, ενώ έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέλει την πολιτική εξόντωσή του. Μιλάει για κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ειδικά τώρα που αρχίζει σιγά σιγά «να γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»,
όπως αναφέρουν συνεργάτες του, οι οποίοι συμπληρώνουν ότι «οι προγραφές και οι ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα» . Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που ο κ. Καραμανλής έμεινε στην Αθήνα τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου, με εξαίρεση το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και την επίσκεψή του στην Τήνο μαζί με την οικογένειά του σε φιλικό σπίτι. Στο πολιτικό γραφείο του υπήρχε κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, ασυνήθιστη για τέτοια εποχή.
Αν και αποφεύγει να μιλήσει δημοσίως, παρά την πίεση που ασκείται επίμονα από μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών, είναι αρκετά αναλυτικός στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που έχει στο γραφείο του με όσους βουλευτές, στελέχη, αλλά και ορισμένους δημοσιογράφους- κυρίως αρθρογράφους και διευθυντικά στελέχη ΜΜΕ- επιλέγει ο ίδιος. Οι συνομιλητές του επιμένουν σταθερά ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει τις απόψεις του για τον χρόνο που πρέπει να τοποθετηθεί» και διευκρινίζουν ότι όλα θα τα επανεξετάσει εκ νέου από τις αρχές του φθινοπώρου.
Με χαλαρή διάθεση για πολιτική συζήτηση και ανάλυση καταθέτει απόψεις για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας. Εκείνο που εντυπωσιάζει αρκετούς είναι ότι δεν θεωρεί ότι έχει κάνει πολλά λάθη και εμμένει στα βασικά σημεία της πολιτικής που άσκησε, ειδικά στην οικονομική πολιτική. Ομως αυτό που διακρίνει κανείς είναι η εμφανής δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη της υπόθεσης του στενού του συνεργάτη κ. Ι. Αγγέλου - άλλοτε πανίσχυρου διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Η προ ημερών απόφαση της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού να μειωθεί κατά 100.000 ευρώ, από τις αρχικά 400.000 ευρώ, η εγγύηση στον κ. Αγγέλου τον ενόχλησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς περίμενε να είναι πιο λελογισμένη. Βλέπει πολιτική σκευωρία
Γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή και διέρρεε η έντονη δυσφορία του από συνεργάτες του, οι οποίοι έκαναν λόγο για «εμμονή και εμπάθεια» επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία με στόχο τον ίδιο τον κ. Καραμανλή και υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει τη μείωση της εγγύησης στις 60.000 ευρώ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγισή του, καθώς είναι πεπεισμένος - με επιχείρημα και τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον κ. Αγγέλου- ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απαξίωσής του από την κυβερνητική πλειοψηφία, και οργανώνει την άμυνά του. Στην άποψη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, η οποία έχει στόχο τον κ. Καραμανλή, επιμένουν και στελέχη που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό και τονίζουν ότι πρόκειται περί κατασκευασμένης και συστηματικής προσπάθειας να πληγεί ηθικά. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη, άμεση ή έμμεση, με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ παρακολουθεί από απόσταση και σιωπηλός τα διαδραματιζόμενα.
Πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την επίθεση που εξαπολύεται εναντίον του από το ΠαΣοΚ, όπως και από το γεγονός ότι είναι πρωταγωνιστής της αρνητικής δημοσιότητας για τη ΝΔ. Μάλιστα εκτιμά, σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις σε συνομιλητές του, ότι πλέον αποτελεί τον κεντρικό στόχο του ΠαΣοΚ για να πληγεί, ενώ έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέλει την πολιτική του εξόντωση.
Προτιμά τη σιωπή...
Στελέχη που συνομιλούν μαζί του σημειώνουν ότι ο κ. Καραμανλής ουδέποτε λειτουργούσε στους χρόνους ή με τον τρόπο που του υπαγορευόταν είτε από τα ΜΜΕ είτε από οπουδήποτε αλλού. «Η πίεση που ασκείταιτον αφήνει αδιάφορο και δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις του σχετικά με τον χρόνο της παρέμβασής του» λένε χαρακτηριστικά. Εξάλλου δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υποκύπτει σε πιέσεις, αν και όσο δεν τοποθετείται αυξάνεται η καχυποψία μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών».
Μάλιστα αναφέρουν με έμφαση ότι μια παρέμβασή του υπό τις σημερινές συνθήκες και με τα υφιστάμενα πολιτικά δεδομένα περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη ΝΔ. Και αυτό, διότι και μόνο η επιλογή του να τοποθετηθεί μπορεί να πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια και να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων περί των επιδιώξεών του.
Ο κ. Καραμανλής δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και δεν υπάρχει διάθεση μέχρι στιγμής να παραστεί, εάν προχωρήσει η διαδικασία. Σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένος από τη στάση της Ρηγίλλης τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως για τη σκλήρυνση της γραμμής της, ειδικά στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου. «Ευτυχώς επικράτησαν οι φρόνιμες φωνές, αν και υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν φαντάσματα» λένε συνεργάτες του και διευκρινίζουν ότι «από τη σύγκρουση και την απαξίωση του Καραμανλήμόνο χαμένη θα είναι η ΝΔ».
Διαφωνεί με Σαμαρά
Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο κ. Καραμανλής με τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και κυρίως διαφωνεί με την εγκατάλειψη του μεσαίου χώρου. Πιστεύει, όπως έχει πει στους συνομιλητές του, ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια επί της προεδρίας του να κερδίσει η ΝΔ την εμπιστοσύνη πολλών κεντρώων ψηφοφόρων το 2004 και να απαγκιστρωθεί από το αμιγώς δεξιό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνταν το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια. Υπεραμύνεται της πολιτικής του για ιδεολογικοπολιτική στροφή της ΝΔ στον χώρο του «κοινωνικού Κέντρου», που είχε σηματοδοτηθεί επίσημα με το 6ο συνέδριο του κόμματος το 2004. Και αυτό, διότι έγινε επίπονη προσπάθεια κυρίως να αναδειχθεί η κεντρώα φυσιογνωμία του κόμματος και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους πέρα από το στενά κομματικό του ακροατήριο. Αν και έχει ενστάσεις για αρκετές επιλογές του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση που θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της τωρινής ηγεσίας.
«Δεν επιδιώκω ρυθμιστικό ρόλο»
Πώς απαντά στα σενάρια που τον εμφανίζουν να θέλει να διαδραματίσει ξανά ρυθμιστικό ρόλο; Χαμογελά και λέει ότι δεν έχουν καμία βάση,ενώ αγνοεί όσα στελέχη της ΝΔ τον επικρίνουν και ζητούν να παρέμβει. «Αγνόησέ τους» είπε πρόσφατα σε πολιτικό του φίλο.«Δεν δραστηριοποιείται» λένε βουλευτές και στελέχη που τον είδαν και θεωρούν ότι αυτή η εμμονή στη στοχοποίησή του«αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα που έχει η χώρα».
Αυτό που έχει συζητήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό του και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε,χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα και στη σημερινή ηγεσία.Διαπιστώνει όμως ότι οι «καραμανλικοί» παραμένουν στο προσκήνιο και επί εποχής Σαμαρά,παρά τις αρχικές επιθυμίες ορισμένων «σαμαρικών» για πλήρη «αποκαραμανλικοποίηση» του κόμματος.
Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου