7.8.10

Τζοτζώ...

Το "λα" είναι μάλλον βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα απαλειφθεί από το όνομα της. Τζότζολα η ίδια, Τζώνης (στο επώνυμο) ο σύζυγος της. Το "Τζοτζώ" δένει απόλυτα.

Πέρα από τα "βαφτίσια" που της κάνουμε σήμερα, θα...

...πρέπει να παρατηρήσουμε πως σχεδόν σύμπασα των δημοσιογράφων η κοινότητα της πλέκει το εγκώμιο. Ακόμη και εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία και τα Νέα που υποτίθεται ότι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.

Η Μίνα Μουστάκα γράφει σήμερα στα Νέα:
"«Εσύ έκανες την κόρη σου νωρίς...»
«Εσύ έκανες νωρίς την κόρη σου. Εγώ άργησα...», είχε πει πριν από περίπου 18 χρόνια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στον πατέρα της σημερινής αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόμματος Βασιλικής Τζότζολα.

O διάλογος είχε γίνει το ΄92, παρουσία της 15χρονης τότε Βασιλικής, στην οικογενειακή επιχείρηση με λευκά είδη του πατέρα της στην περιοχή της Ορεστιάδας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του- τότε υπουργού Εξωτερικών- Αντώνη Σαμαρά, που εκείνη την εποχή είχε αποκτήσει την κόρη του. Η σκηνή αυτή, όπως λένε πρόσωπα του στενού της περιβάλλοντος, είναι η πρώτη συνάντηση που είχε με τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος την επέλεξε για τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόμματος.

Τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης η κ. Τζότζολα δεν είχε καμία επαφή με τον κ. Σαμαρά. Ξανασυναντήθηκε- και μάλιστα τυχαία- μαζί του στο Στρασβούργο. Εκείνος είχε βρει τον δρόμο της επιστροφής- και ήταν πια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ανέλαβε να ξεναγήσει στην πόλη τη νεαρή δικηγόρο. Εκτοτε τα επαγγελματικά της βήματα έμοιαζαν σαν... ομόκεντροι κύκλοι γύρω από την πολιτική σκηνή.

Τις τελευταίες μέρες η σελίδα της στο facebook έχει γεμίσει με μηνύματα, στα οποία δεν έχει προλάβει να απαντήσει. Οι φίλοι της λένε πως το μότο της μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων είναι: «Και τώρα δουλειά». Παρά το γεγονός ότι ξέρει πως «η δουλειά» είναι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λέει ότι θέλει να είναι «το πρόσωπο που θα βοηθήσει το κόμμα και όχι την αυτοπροβολή» της.

Στον Λυκουρέζο. Η 33χρονη Βασιλική Τζότζολα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, επιστρέφοντας από τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Αγγλία σχετικές με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, έκανε μία στάση στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, με τον οποίο επί χρόνια συνεργάστηκε και είχε την ευκαιρία να δουλέψει σε πολλές δικογραφίες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι για την πτώση του Φάλκον, την «υπόθεση Οτζαλάν», την απαγωγή και δολοφονία του επιχειρηματία Γ. Νικολαΐδη και Μ. Καλαθάκη, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν.

Οταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ποινικά ακροατήρια- το 2006, επί κυβέρνησης Καραμανλή- βρέθηκε αρχικά στη γενική γραμματεία Εμπορίου. Ακολούθησε η ενασχόλησή της με τη σύμβαση για την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., ύστερα από πρόταση του πρώην υπουργού Κ. Χατζηδάκη, δίπλα στον οποίο κατέληξε τελικά ως ειδική συνεργάτις του.

Ακολούθησε την αντίστροφη πορεία μετά την ήττα της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές: η Βασιλική Τζότζολα επιστέφει ξανά στη δικηγορία. Οπως φαίνεται όμως, στην ουσία δεν βγαίνει έξω από τον κύκλο της πολιτικής. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. ασχολήθηκε ενεργά, όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν, αλλά ποτέ δεν ανήκε στον λεγόμενο στενό πυρήνα του Αντ. Σαμαρά. Η τελευταία τους συνάντηση, πριν από τον ορισμό της στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ν.Δ., ήταν σε εκδήλωση στη Ρηγίλλης μετά την ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί, σε μία συνάντηση λίγων δευτερολέπτων, ο πρόεδρος της είπε «κάποια στιγμή σε θέλω...», χωρίς όμως να ανοίξει άλλο τα χαρτιά του και να της δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη θέση που την προόριζε.

«Το ζεύγος Τζο». Από τους πρώτους ανθρώπους με τους οποίους η κ. Τζότζολα συζήτησε την πρόταση του κ. Σαμαρά είναι ο σύζυγός της Λεωνίδας Τζώνης, διδάκτωρ Χρηματοοικονομικών, με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν εκείνη έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και εκείνος δίδασκε στο πανεπιστήμιο. Οι φίλοι τους μάλιστα θυμούνται ότι λόγω των κοινών αρχικών των επιθέτων, τους αποκαλούσαν «το ζεύγος Τζο εις τον κύβο».

Πάντως αρκετά χρόνια προτού δεχθεί την πρόταση από τον κ. Αντ. Σαμαρά, στην κ. Τζότζολα είχε απονείμει τα εύσημα ένας άλλος πρόεδρος - ο επίτιμος πια αρεοπαγίτης Μιχάλης Μαργαρίτης, ο οποίος ως πρόεδρος στη δίκη της 17Ν είχε σχολιάσει θετικά την αγόρευση της σημερινής αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ν.Δ. Βέβαια, άλλο οι αγορεύσεις, άλλο οι τηλεοπτικές δηλώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: