11.8.10

«Μπλακ άουτ» και στις ευθύνες...

Σχεδόν ένα τετράμηνο έπειτα από το 45λεπτο μπλακ άουτ στην ΕΡΤ, χθες παρουσιάστηκαν εκ νέου τεχνικά προβλήματα, αυτή τη φορά κατά την έναρξη του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ στις 15.00.

Εικόνα υπήρχε, αλλά...

χάθηκε ο ήχος.

Για περίπου ένα λεπτό μάλιστα η παρουσιάστρια προλόγισε (χωρίς να ακούγεται), «πάσαρε» το θέμα, το πρώτο βίντεο βγήκε στον αέρα, με τον ήχο να εξακολουθεί να «αγνοείται» και τελικά το κοντρόλ υποχρεώθηκε να πάει σε διαφημίσεις μέχρι να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα, για το οποίο χρειάστηκε περίπου ένα 15λεπτο, οπότε και επανήλθε κανονικά η ροή με το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τον περασμένο Μάρτιο (28/3) στην ΕΡΤ υπήρξε πλήρες μπλακ άουτ και για 45 λεπτά διακόπηκε η ζωντανή ροή προγράμματος σε ΕΤ1 και ΝΕΤ. Ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος (παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες) έπειτα από εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου ζήτησε τις παραιτήσεις των Μιχάλη Πορτοκάλη (πρώην πλέον γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών) και Γιώργου Λάβδα (διευθυντής λειτουργίας) μέχρι να ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση. Το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, με το οποίο μάλιστα τελικά δεν καταλογίστηκαν ευθύνες σε κανέναν εκ των δύο παραπάνω.

Η έρευνα που έγινε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι υπάρχει ευθύνη ή αμέλεια τέτοια που να δικαιολογεί την αποδοχή από μέρους της διοίκησης των παραιτήσεων των κυρίων Λάβδα και Πορτοκάλη». Το 45λεπτο μπλακ άουτ δεν... μπόρεσε κανείς να το εξηγήσει. Η έρευνα κατέδειξε «αδυναμίες και ελλείψεις ως προς τις διαδικασίες, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τον σχεδιασμό και τη συντήρηση των συγκεκριμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων». Κανείς όμως, όπως φαίνεται, δεν είναι υπεύθυνος στην ΕΡΤ για όλα αυτά.

Επίσης, δεν κατέστη δυνατό να διαλευκανθεί ποιο ακριβώς ήταν το τεχνικό... σφάλμα. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να ξαναγίνει. Και για το συγκεκριμένο πόρισμα χρειάστηκε και εξωτερικός εμπειρογνώμονας. Υπήρξαν, πάντως, διαπιστώσεις και προτάσεις για διορθωτικές αλλαγές «που απαιτούνται για να αποφευχθεί παρόμοια βλάβη στο μέλλον». Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε να εκπονήσει και να υλοποιήσει σχέδιο αναβάθμισης και ανασχεδιασμού των εγκαταστάσεων ηλεκτρολογικής παροχής, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ανάκρισης και τους εσωτερικούς κανονισμούς.

Με αυτή τη νοοτροπία πάντως δεν μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στην ΕΡΤ ακόμα και στον τεχνικό τομέα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα παρατράγουδα όπως το χθεσινό. Δεν μπορεί να γίνεται μπλακ άουτ για 45 λεπτά στη δημόσια τηλεόραση και κανείς να μην έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται έρευνα, να χρησιμοποιείται και εξωτερικός πραγματογνώμονας, να διαπιστώνονται αδυναμίες και ελλείψεις, αλλά όλα να είναι μια χαρά. Και το θέμα δεν είναι η επιβολή τιμωρίας σε κάποιον. Αλλά το να αντιληφθούν όλοι πλέον στη δημόσια τηλεόραση τις ευθύνες τους και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην ξαναβρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις η ΕΡΤ. Και η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να δημοσιοποιεί παραπομπές, διεξαγωγή ερευνών αλλά και τα αποτελέσματά τους.
ΣΩ.ΜΑ. , enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: