24.8.10

Δομικές αλλαγές...

Σε πολιτική... «ατμομηχανή» σχεδιάζει να μετατρέψει το πρώτο δεκαήμερο της νέας πολιτικής περιόδου η κυβέρνηση. Από τις 3 μέχρι της 10 Σεπτεμβρίου θα οριστούν οι νέες αρχές του κοινωνικού κράτους, η αναπτυξιακή πολιτική, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες και η χώρα θα αποκτήσει νέο μοντέλο κεντρικής διοίκησης και, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, νέα...

...κυβέρνηση!

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο, θα συνεχιστούν στη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθούν με την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε μία ενιαία διοικητική αρχή σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Το «πακέτο» που έχει ετοιμάσει ο Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνει τα εξής:
Δομικές αλλαγές

* Δημιουργία υπουργείου για την υποστήριξη της δραστηριότητάς του και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την εισήγηση των ξένων ειδικών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Προτείνουν υπουργείο Συντονισμού (Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κεντρικής Διοίκησης ή Επικρατείας είναι μερικά από τα ονόματα που παίζουν), ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, κυβερνητική επιτροπή και κύκλους πολιτικής και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό και οι αρμοδιότητες για την επικοινωνιακή πολιτική, για την οποία ακούγεται ότι θα αναλάβει ρόλο ο Π. Γερουλάνος, να βρίσκονται υπό την αιγίδα του νέου υπουργείου.

* Αναδιάταξη και ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, με καλύτερη επιτελική διάρθρωση, οργάνωση του έργου των συμβούλων του πρωθυπουργού και νέες μορφές ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου. Αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένεται να έχει η Ρ. Βάρτζελη.
* Σαρωτικό ανασχηματισμό με κλειδί την ανάπτυξη. Oλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας πλέον είναι η ύφεση και η κυβέρνηση οφείλει κάτι να κάνει γι’ αυτό. Η Λ. Κατσέλη έχει ετοιμάσει τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά είναι πολλοί οι συνάδελφοί της και οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν σίγουρη την αντικατάστασή της.
* Οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν καλά νέα για τον Γ. Ραγκούση, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο πρώτος και ο δεύτερος ακούγονται για το υπουργείο Συντονισμού, αν και η υπουργός Επικρατείας βλέπει συχνά το όνομά του δίπλα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή υπουργού Επενδύσεων.

Νέοι ρόλοι
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, καθώς το Οικονομίας θα αφομοιωθεί από το Οικονομικών, μετατρέποντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε «τσάρο» της οικονομίας.

Οι δύο τελευταίοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποδώσουν τα μέτρα περικοπών και ανάπτυξης. Γιατί μόνο αν όλοι οι τομείς πάνε καλά η κυβέρνηση θα αποφύγει νέα επώδυνα μέτρα τους ερχόμενους μήνες.

* Aμεση προώθηση στη Βουλή του εκλογικού νόμου. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιώντας μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.
* Την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε ενιαία διοικητική αρχή. Προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θα προωθηθεί σε συνδυασμό με την ενιαία αρχή πληρωμής και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων λειτουργών.

Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανήκουν σε μία δομή, η διοίκηση της οποίας θα αποφασίζει για το πού θα εργάζονται με βάση τα προσόντα τους και τις ανάγκες της κάθε περιόδου.

Γ. Πεταλωτής
Προέχουν οι πολιτικές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, στην πρώτη πολιτική ενημέρωση της νέας σεζόν, έδωσε το πλαίσιο των αλλαγών.

«Δεν μπορούμε, όμως, να πετύχουμε την ανάπτυξη με ένα κράτος αδηφάγο και σπάταλο, ούτε με δομές απαρχαιωμένες που πάσχουν από χρόνιες παθογένειες», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

* Αυτό που προέχει για εμάς είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα που τις υλοποιούν.
* Εάν υπάρξουν κενά από επιλογές που ίσως να γίνουν -ακόμη δεν γνωρίζουμε- για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για δημάρχους και περιφερειάρχες που θα είναι μέλη του κυβερνητικού σχήματος, τότε θα γίνουν οι αντικαταστάσεις. Σε αυτήν την κυβέρνηση μας αφορούν οι αλλαγές οι οποίες είναι βαθύτερες.
* Αρα, δεν μένουμε σε πρόσωπα. Μιλάμε για δομές. Αυτές εξετάζουμε. Ούτως ή άλλως, να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ανάθεση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε ένα σχήμα, εδώ και μερικούς μήνες, για τη μελέτη και την πρόταση για την ορθότερη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, ως σχήμα, αλλά και του πρωθυπουργικού γραφείου, έτσι ώστε να πάμε μπροστά από τα πράγματα, έτσι ώστε τα υπουργεία να είναι πολύ πιο παραγωγικά, να έχουν αρμοδιότητες πιο συναφείς μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούμε να πάμε στις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε από εδώ και πέρα.

Για τον αντιπρόεδρο
Ως αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης ρωτήθηκε αν θα υπάρξει και δεύτερος αντιπρόεδρος. «Τώρα με καλείτε να γίνω μάντης», απάντησε. «Θα υπάρχει συντονιστής;», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Εάν σας έλεγα κάτι τέτοιο, θα ήταν τελείως αυθαίρετο», προσπάθησε να κρατήσει κρυφά κάποια χαρτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διάψευση για Νέα μέτρα
Στοπ στα σενάρια καταστροφολογίας

«Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων για το 2010. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων και νέου μνημονίου», τόνισε χθες ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε, όμως, πως «υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο επικαιροποιείται. Υπάρχουν μέτρα και αποφάσεις οι οποίες είναι δρομολογημένες».

Με την ευκαιρία, επιτέθηκε σε όσους διακινούν τις σχετικές πληροφορίες: «Το να αναπαράγουμε μία καταστροφολογία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά ως παροχή υπηρεσίας προς τους Ελληνες πολίτες μπορεί να εκληφθεί. Εμείς διαψεύδουμε και θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε αυτά τα σενάρια καταστροφολογίας, με το έργο που παράγουμε ως κυβέρνηση και με τα αποτελέσματα που κάποτε θα πρέπει να τα δούμε πιο ξεκάθαρα».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή του ΦΠΑ το 2010, μια κίνηση που είναι δρομολογημένη, όπως είπε, για το 2011.

Δύο απόψεις
Το χρονοδιάγραμμα για τον ανασχηματισμό

Οι γνώμες των συνεργατών του πρωθυπουργού για τον χρόνο των αλλαγών διίστανται. Αλλοι λένε εδώ και τώρα να τελειώνουμε και άλλοι ζητούν αλλαγές σε δεύτερο χρόνο. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται η φημολογία για ανασχηματισμό να τραβά σε βάθος χρόνου και οι δεύτεροι πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε αν δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Ο,τι και να επιλέξει ο πρωθυπουργός, είναι πιθανό η ορκωμοσία του νέου σχήματος να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 ή στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήσουν η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα έχουν στο επίκεντρό τους το νέο πρότυπο κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη αποτελεί και το ζητούμενο των αλλαγών στο κράτος και στην κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τη μόνη οδό για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από την κρίση χωρίς να βαθύνουν και άλλο η φτώχεια και η ύφεση.

Υποψήφιοι
Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και η επιτροπή υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ. Σ. Ξυνίδης και Θ. Τσούρας έκαναν ένα τελευταίο κοντρόλ και σημείωσαν με ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης, φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας. Για τη Θεσσαλονίκη το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται στο να υποστηρίξει τον Γ. Μπουτάρη, ενώ παραμένει η εκκρεμότητα στον Πειραιά, όπου ο Π. Φασούλας θέλει αλλά η Ιπποκράτους το σκέφτεται.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: