8.8.10

Πρώτη δοκιμασία για τον κ. Σαμαρά...

«Η ΜΑΧΗ της αυτοδιοίκησης θα είναι πολιτική και με πολιτικούς όρους πάμε σε αυτή την αναμέτρηση» τονίζει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Ελπίζει στην ανάκαμψη, μέσω της αποδοκιμασίας του ΠαΣοΚ, λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι...

...ο προσεχής Νοέμβριος, ο μήνας των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα είναι περίοδος κρίσης για τον ίδιο.

Και αυτό διότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα δείξουν αν η ΝΔ θα ανακάμψει υπό την ηγεσία του και θα εξουδετερώσει κάθε φωνή αμφισβήτησης ή θα παραμείνει στον δεύτερο ρόλο της πολιτικής σκηνής. Για τον ίδιο αποτελεί κεντρική πολιτική μάχη, σηκώνει τον πήχη και θα επιχειρήσει σύγκρουση εφ΄ όλης της ύλης, όπως είχε κάνει και ο μέντοράς του Ευάγγελος Αβέρωφ στις ευρωεκλογές του 1984, αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να αποδεχθεί την πρόκληση.

Αυτό το πολιτικό στοίχημα καλείται να κερδίσει ο κ. Σαμαράς για να εδραιώσει απολύτως την εσωτερική υπεροχή στο κόμμα του αλλά και για να αρχίζει να χτίζει τα πολιτικά θεμέλια για τη νίκη του κόμματός του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι συνθήκες- κυρίως λόγω του μνημονίου- μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του. Ευελπιστεί ότι με τους υποψηφίους που στηρίζει θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες στους δήμους με πρόσωπα που θα είναι απλώς αντίθετα προς την κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιλογές υποψηφίων έχουν εν τω μεταξύ δημιουργήσει τριβές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά που θα κριθούν από τους ψηφοφόρους οι επιλογές του κ. Σαμαρά, ο οποίος στην προετοιμασία του κόμματος για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, επέβαλε, όπως ήταν αυτονόητο, τους δικούς του όρους στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ετσι το όποιο αποτέλεσμα θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί στην ηγεσία του κόμματος, η οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει αυτό το στοίχημα σε πείσμα όσων των αμφισβητούν, αλλά και της ανεξάρτητης βουλευτού κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη που καραδοκούν, αλλά και για ν΄ αποφευχθεί η σύγκριση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα έχει από τώρα αποφασίσει ότι θα κλιμακώσει την αντιπολιτευτική τακτική του εφόσον τα εκλογικά αποτελέσματα το επιτρέψουν. Επενδύει σε μια καλή εμφάνιση, που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι σιγά σιγά αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Πιστεύει ότι θα σημάνει όχι μόνο το τέλος της εσωστρέφειας, αλλά και την επιστροφή της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας σε φίλους, μέλη και στελέχη της ΝΔ, έπειτα από μια μακρά περίοδο μιζέριας και ηττοπάθειας.

Στην περίπτωση που το «μήνυμα» των εκλογών είναι δυσάρεστο για τη ΝΔ ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο δεν θα του χρειασθεί. Το μεγαλύτερο άγχος για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η μάχη των τριών μεγάλων Δήμων, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και το χρώμα του χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως πόσες περιφέρειες θα είναι «μπλε» το βράδυ των εκλογών.

Ορισμένα στελέχη της ΝΔ περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για να καθορίσουν τη στάση τους έναντι της ηγεσίας του κόμματος. Αναμένουν ένα στραβοπάτημα για να δημιουργήσουν συνθήκες εσωκομματικής πόλωσης. Μάλιστα κάποιοι- κυρίως μέλη των κυβερνήσεων Καραμανλή- αρχίζουν και διακινούν σενάρια περί εξελίξεων στην Κεντροδεξιά. «Οι ηγέτες κρίνονται διαχρονικά και όχι στιγμιαία. Το έργο και η προσφορά τους αποτιμώνται σε βάθος χρόνου και όχι συγκυριακά» λένε «σαμαρικοί» βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτές οι εκλογές θα δείξουν, πέραν των άλλων, αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει χωρίς τριγμούς στην πορεία του για αλλαγή του πολιτικού κλίματος ή αν θα βγει «τραυματισμένος» και θα προσπαθεί με εσωτερικές ανακατατάξεις να ισορροπήσει το κόμμα του.

«Ψήνεται»... ανεξαρτητοποίηση βουλευτή
Ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της ΝΔ είναι προ των πυλών,σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος».Συγκεκριμένα πρόκειται,όπως διαρρέεται,για βουλευτή που στήριξε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές και το τελευταίο διάστημα έχει καταφερθεί κατά της νυν ηγεσίας,ενώ δεν παραλείπει συχνά- πυκνά να ρίχνει βολές προς τον κ.Καραμανλή.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,η ανεξαρτητοποίηση ενδέχεται να γίνει με την έναρξη των εργασιών του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής,μετά τις 24 Αυγούστου.

Το «παιχνίδι» της Ντόρας
Με δικό της υποψήφιο ετοιμάζεται να δώσει- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κρήτη η κυρίαΝτόρα Μπακογιάννηπου έχει στα σκαριά το νέο της κόμμα.Από το περιβάλλον της επισημαίνουν ότι δεν θα κινηθεί συμπλεγματικά στις εκλογές και θα αποφασίσει ποιους θα στηρίξει,αυστηρά με αυτοδιοικητικά κριτήρια.Αν και ο κ.Σαμαράς λέει ότι οι επιλογές του για υποψηφίους γίνονται με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση την αξιοσύνη,η ίδια πιστεύει ότι η απόφαση να στηριχθούν στελέχη που συντάχθηκαν μαζί της στις εσωκομματικές εκλογές αναδεικνύει το πρόβλημα της νέας ηγεσίας.Πιστεύει ότι η Ρηγίλλης κατέφυγε σε αυτούς εξ ανάγκης και με οδηγό τις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν την προβληματίζει ότι ο κ.Σαμαράς τούς αξιοποιεί,καθώς οι συνεργάτες της λένε ότι υπάρχουν στέρεοι πολιτικοί δεσμοί.«Αυτούς δεν κατηγορούσαν για βιλαέτια,κλειστά συστήματα και μηχανισμούς;Τώρα γίνανε άξιοι»διερωτώνται συνεργάτες της.Για περιφερειάρχης Κρήτης ακούγεται έντονα ότι θα είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και νυν βουλευτής Χανίων κ.Χρ.Μαρκογιαννάκης , αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια και τηρεί σιγήν ιχθύος. Πολλοί πολιτικοί φίλοι της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη τον θεωρούν μια ιδανική περίπτωση,καθώς δεν θα ψηφίσουν,όπως λένε,τον βουλευτή Λασιθίου κ.Ι.Πλακιωτάκη, τον οποίο θα στηρίξει η Ρηγίλλης που εκτιμά ότι μπορεί να ενώσει τους νεοδημοκράτες.Η κεντρική διοίκηση του κόμματος τηρεί στάση αναμονής, αλλά όπως διαρρέεται δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, ειδικά στις περιφερειακές εκλογές και η γραμμή είναι σαφής: «Οποιος πάει αντίθετα θα διαγραφεί». Οι σφήνες Καρατζαφέρη
Στην αναζήτηση συνεργασιών με υποψηφίους της ΝΔ σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο θα επιδιώξει ο κ.Καρατζαφέρης,χωρίς να υπάρχει κεντρική συνεννόηση με τη Ρηγίλλης,όπως κάνει π.χ.στον Δήμο Αθηναίων με τον κ.Ν. Κακλαμάνηκαι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον κ.Π.Ψωμιάδη(που είπε προχθές ότι «εάν δεν ενωθεί η παράταξη δεν θα φθάσουμε ποτέ στην εξουσία»).Σε ορισμένες περιοχές θα στηρίξει δικά του στελέχη,αλλά και πρόσωπα που σχετίζονται με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και περιμένει να κερδίσει πόντους από ενδεχόμενες απώλειες της ΝΔ,εν τούτοις αναμένει σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΛΑΟΣ και Ρηγίλλης.Γι΄ αυτό και επιμένει στο σύνθημά του: «ελάτε, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε για να μη γίνει...πράσινη η Ελλάδα».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: