9.8.10

Διαφημίσεις και σε ειδήσεις...

Με αυστηροποίηση κανόνων σχετικά με την προστασία ανήλικων τηλεθεατών, αλλά και «κλείνοντας» το μάτι στους καναλάρχες με πιο... ευέλικτους κανόνες για διαφημίσεις (και μηνύματα τηλεπώλησης) ακόμη και σε ειδησεογραφικά προγράμματα αλλά και έμμεσων διαφημίσεων, η κυβέρνηση προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για την...

εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία «Οπτικοακουστικά χωρίς σύνορα».

Με οκτάμηνη καθυστέρηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει χτυπήσει τον «κώδωνα» του κινδύνου στις χώρες που δεν είχαν ενσωματώσει την Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία (ανάμεσά τους βεβαίως βεβαίως και η χώρας μας) η κυβέρνηση έστειλε το σχετικό Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε αυτό προβλέπεται πλέον η δυνατότητα μετάδοσης διαφημίσεων κατά την προβολή ταινιών αλλά και ειδησεογραφικών προγραμμάτων ανά 30 λεπτά. Πάντως, ο χρόνος διάρκειας των διαφημίσεων παραμένει σταθερός στο 20%, δηλαδή 12 λεπτά ανά ώρα, χωρίς να προσμετρώνται τα τρέιλερ κάθε καναλιού για τα προγράμματά του, κοινωνικά μηνύματα, χορηγίες και τοποθετήσεις προϊόντων. Παράλληλα, έστω και υπό προϋποθέσεις, δίνεται και το «πράσινο φως» για τη λεγόμενη τοποθέτηση προϊόντων σε ταινίες, σίριαλ, αθλητικά και ελαφράς ψυχαγωγίας προγράμματα. Για έμμεση, δηλαδή, διαφήμιση προϊόντων, η οποία μέχρι τώρα απογορεύεται. Με τέτοιου τύπου διατάξεις ουσιαστικά επιχειρείται να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα εισροής εσόδων στα κανάλια.

Πέντε συναρμόδιοι υπουργοί (Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών και Πολιτισμού) υπογράφουν το 40σέλιδο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας (2010/13), σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Με το νέο νομοθέτημα εισάγονται διατάξεις που θέτουν κανόνες στη μετάδοση των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τηλεπωλήσεων και των οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας των ανηλίκων, ρυθμίζονται ζητήματα για την τηλεφωνική συμμετοχή του κοινού σε προγράμματα, για τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και παιχνίδια, για την προώθηση ευρωπαϊκών έργων και ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση των τηλεοπτικών οργανισμών να μεταδίδουν τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα προγράμματα με τρόπο που να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Σχετικά με τις οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις απαγορεύεται να είναι συγκαλυμμένες και οφείλουν να μη χρησιμοποιούν τεχνικές που απευθύνονται στο υποσυνείδητο, να μη θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, να μην ενθαρρύνουν συμπεριφορές επικίνδυνες για την υγεία, την ασφάλεια ή καταφανώς επιβλαβείς για το περιβάλλον και να μην εκμεταλλεύονται τις δεισιδαιμονίες και προλήψεις ανθρώπων. Παράλληλα, απαγορεύεται να αφορούν τσιγάρα και προϊόντα καπνού, φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές που διατίθενται στην Ελλάδα μόνον με φαρμακευτική αγωγή, πυροβόλα όπλα -με εξαίρεση τη διαφήμιση κυνηγετικών όπλων.

Προστασία ανηλίκων

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στις διαφημίσεις που απευθύνονται σε ανηλίκους, οι οποίες απαγορεύεται να τους παρακινούν ευθέως στην αγορά του προϊόντος εκμεταλλευόμενες την απειρία ή την ευπιστία τους, να τους ενθαρρύνουν να πείσουν τους γονείς τους για την αγορά των διαφημιζόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, να παρουσιάζουν αναίτια ανηλίκους σε επικίνδυνες καταστάσεις, να ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα.

Μάλιστα οι καναλάρχες οφείλουν μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του διατάγματος να συντάξουν κώδικες δεοντολογίας με τις ακατάλληλες τηλεοπτικές διαφημίσεις που συνοδεύουν παιδικά προγράμματα και αφορούν τρόφιμα και ποτά που περιέχουν τις εν λόγω ουσίες. Απόλυτη είναι η απαγόρευση της μετάδοσης διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών σε παιδικά προγράμματα. Η μετάδοση τηλεοπτικών ταινιών, κινηματογραφικών έργων και ειδησεογραφικών προγραμμάτων μπορεί να διακόπτεται για διαφημιστικά μηνύματα ή μηνύματα τηλεπώλησης μία φορά για κάθε μισή ώρα.

Τα αθλητικά

Με άλλη διάταξη δεν επιτρέπεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν κατά αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους-μέλους. Οσες συμβάσεις έχουν καταρτιστεί για απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων για μετάδοση τέτοιων εκδηλώσεων είναι ανίσχυρες πριν κοινοποιηθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καταρτίζεται κατάλογος τέτοιων εθνικών ή μη εκδηλώσεων και προσδιορίζεται ο τρόπος μετάδοσής τους (ολική ή μερική, «ζωντανή» ή όχι κάλυψη).

Ακόμη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν αποκλειστικά διοργανώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος υποχρεούνται να παρέχουν αδιακρίτως σε άλλους σταθμούς το δικαίωμα χρήσης σύντομων αποσπασμάτων αποκλειστικά και μόνον για τους σκοπούς των προγραμμάτων γενικής ειδησεογραφίας με δίκαιους όρους.

Με άλλες διατάξεις του Π.Δ.:

- Προωθούνται ρυθμίσεις για την προστασία των ανηλίκων. Σύμφωνα με αυτές, απαγορεύεται απολύτως η δραματοποίηση ή και η δραματοποιημένη αναπαράσταση των γεγονότων στα δελτία ειδήσεων ή άλλα ενημερωτικά προγράμματα, όπως και η παρουσίαση ή η συμμετοχή ανήλικων μαρτύρων ή θυμάτων εγκληματικών ενεργειών ή δυστυχημάτων, καθώς και ανηλίκων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η παρουσίαση αυτή επιτρέπεται κατ' εξαίρεση εφ' όσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί βλάβη στην προσωπικότητά του και μόνον ύστερα από γραπτή άδεια των γονέων του. Η παρουσίαση ανήλικων δραστών απαγορεύεται απολύτως.

- Θεσμοθετείται το δικαίωμα κάθε θιγομένου από το περιεχόμενο τηλεοπτικού προαγράμματος να ζητήσει επανόρθωση, ανεξαρτήτως από την ύπαρξη τυχόν αστικής ή ποινικής ευθύνης του τηλεοπτικού σταθμού.

- Δίνεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να καταρτίσουν συμβάσεις αυτοδέσμευσης ή αλλιώς κώδικες δεοντολογίας.

- Καθίσταται υποχρεωτική η μετάδοση ευρωπαϊκών έργων σε ποσοστό 51% του συνολικού χρόνου των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του διατάγματος κυμαίνονται από 15.000 μέχρι 3.000.000 ευρώ και επιβάλλονται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ, και ύστερα από υποχρεωτική ακρόαση των ενδιαφερομένων...

ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: