13.8.10

Ο εμφύλιος των 40άρηδων στη ΝΔ...

Για μια θέση στον... ήλιο της ΝΔ ετοιμάζονται να μονομαχήσουν πολιτικά το επόμενο διάστημα τρία βασικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που...

ανήκουν στη γενιά των «σαραντάρηδων». Ο αγώνας δρόμου έχει αρχίσει για μια καλύτερη σειρά στην κομματική επετηρίδα για τους 45άρηδες βουλευτές της ΝΔ κκ. Ευρ. Στυλιανίδη , Κ. Χατζηδάκη και Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Το πρόσφατο 8ο Συνέδριο δημιούργησε και νέες συνθήκες για τα στελέχη αυτά σχετικά με το μέλλον τους, ενώ ειδικά η αξιοποίηση του πρώτου μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ενδοκομματικής διάταξης δυνάμεων. Ουσιαστικά διαμορφώνει προϋποθέσεις για την ανάδειξη νέας «ηγετικής ομάδας».

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους τρεις πρώην υπουργούς και τις πολιτικές τους στο κομματικό χρηματιστήριο και κυρίως κατά πόσο αυτοί θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Η εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική κοσμοθεωρία των τριών στελεχών και οι επιδιώξεις τους δίνουν λαβή για ποικίλα σενάρια και δημιουργούν ένα ηλεκτρισμένο πεδίο για το μέλλον στη μάχη για την υψηλότερη θέση στην κομματική πυραμίδα. Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη στη θέση του Γραμματέα Προγράμματος, όπου αντικατέστησε τον βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κ. Γκιουλέκα, πυροδότησε έντονες συζητήσεις για τον ρόλο που θα διαδραματίσει τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ένα αμιγώς «καραμανλικό» στέλεχος. Ο κ. Χατζηδάκης δείχνει ότι η ιδιότητα του τομεάρχη Ανάπτυξης είναι αρκετή για να διαμορφώσει ένα προφίλ «επιθετικού» παίκτη στο μέλλον και βλέπει να προβάλλεται έντονα το όνομά του για την Περιφέρεια Αττικής, μια συζήτηση που τον ευνοεί και πολιτικά και επικοινωνιακά. Αντίθετα, ο μόνος που είναι εκτός «συστήματος» μέχρι στιγμής είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος αναμένει αξιοποίηση στον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών, ώστε να επανέλθει πιο ενεργά στο παιχνίδι της εσωκομματικής εξουσίας και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Στο πρόσφατο συνέδριο οι κκ. Στυλιανίδης και Σπηλιωτόπουλος επιχείρησαν και κατάφεραν εν πολλοίς να εκλέξουν αρκετά μέλη της επιρροής τους στη νέα Πολιτική Επιτροπή και άρχισε ένας εσωτερικός διαγκωνισμός για το ποιος έχει το προβάδισμα. Αντίθετα, πιο χαλαρά κινήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επενδύει σε μια ομάδα κυρίως πρώην υπουργών που ανήκουν στην ευρύτερη πτέρυγα των «φιλελεύθερων» της ΝΔ. Κάποιοι κορυφαίοι υπουργοί προβλέπουν ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί πιο έντονα ο εσωτερικός διαγκωνισμός για την καλύτερη θέση στην κομματική επετηρίδα, ειδικά μετά την εκ νέου ενεργοποίηση του κ. Στυλιανίδη που θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη. Και αυτό διότι έχει τη στήριξη των «καραμανλικών» και διατηρεί φιλικές- εκτός από πολιτικέςσχέσεις με μια σειρά στελεχών που είναι σε κομβικά σημεία του κομματικού κατεστημένου, όπως π.χ. ο νέος Γραμματέας της ΝΔ κ. Α. Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Α. Παπαμιμίκος, αλλά και με τομεάρχες όπως οι κκ. Χρ. Ζώης και Στ. Καλαφάτης.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: