5.8.10

Νέο πακέτο 25 δισ. για τις τράπεζες...

Νέο πακέτο εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι «δεν...

υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα» και προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το προσεχές Φθινόπωρο.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Τον ίδιο μήνα, όπως είπε, κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Ο.Σ.Ε.

Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων.


Μέχρι 15 Μαίου η δεύτερη δόση

Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και θα εκταμιευτεί μεταξύ 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «χρειάζεται δουλειά».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ., η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε ένα πρόγραμμα τόσο δύσκολης προσαρμογής -όπως είπε- υπάρχουν και κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με την υστέρηση εσόδων, με υπερβάσεις δαπανών του κράτους στο β’ εξάμηνο, υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση από ελλείμματα νοσοκομείων κ.λπ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ακόμη ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αύξηση του ΦΠΑ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές από το Φθινόπωρο

«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον κλάδο της υγείας, επανέλαβε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο»

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία.

«Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

Έως 15 Σεπτεμβρίου η εκταμίευση της β' δόσης

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να διευκρινίσει ότι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα συντάχθηκε ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν περιέχει νέες δεσμεύσεις ή νέα μέτρα, και το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συμπλήρωσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β’ δόσης του δανείου, η οποία -όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΕΚΟΦΙΝ προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010

«Αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπάρξει το 2010, τους στόχους θα τους πιάσουμε με βάση το σημερινό ΑΕΠ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου» και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει. «Είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», κατέληξε.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: