10.8.10

Ρωσία: Μέχρι και 14 δισ.δολ. το κόστος του καύσωνα...

Έως και 1% του ΑΕΠ ή 14 δισ.δολάρια μπορεί να στοιχίσει στη ρωσική οικονομία ο φονικός καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές σε...

πολλές περιοχές, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικριτών για κακοδιαχείριση της κρίσης. Χθες, ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με 54 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Σοϊγκού έχει υποσχεθεί να έχουν σβήσει όλες οι φωτιές γύρω από τη Μόσχα μέχρι την Παρασκευή. Το υπουργείο του ανακοίνωσε ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σήμερα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν 557 φωτιές σε έκταση 1,74 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Στην προσπάθεια συμμετέχουν 42 αεροσκάφη και 166.000 πυροσβέστες.

Στην περιοχή της Μόσχας, που καλύπτεται από τοξικό νέφος και πλήττεται από καύσωνα, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά ένα τέταρτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της περιφέρειας. Χθες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας δήλωσε ότι η θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τη Ρωσία, Αλεξάντερ Μοροζόφ, δήλωσε ότι ο καύσωνας αναμένεται να αφαιρέσει 1% από την ανάπτυξη.

«Οι απώλειες στη γεωργία φαίνονται τώρα πιο σοβαρές και θεωρώ ότι θα στοιχίσουν 0,5 μονάδες. Το υπόλοιπο 0,5 θα προέλθει από άλλους τομείς – χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή, χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερη παραγωγικότητα», όπως είπε.

Παράλληλα, η ανώτατη θερμοκρασία δεν προβλέπεται να υποχωρήσει από τους 35 βαθμούς Κελσίου για την υπόλοιπη εβδομάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: