14.8.10

Ονόματα 1.000 Ελλήνων καταθετών στη Γενεύη...

Του Τασου Tελλογλου
Ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) μάλλον εξεπλάγη, όταν τον περασμένο Μάρτιο έλαβε μία επιστολή της τράπεζάς του, της HSBC στη Γενεύη, με την οποία τον ενημέρωνε ότι...

ένας εργαζόμενός της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα τα στοιχεία του. Ο εργαζόμενος δεν ήταν άλλος από τον 38χρονο ειδικό της πληροφορικής Ρενέ Φαλτσιανί, που φαίνεται να τροφοδοτεί πολλές φορολογικές αρχές της Ευρώπης με στοιχεία 24.000 πελατών της τράπεζας, τα οποία αντέγραψε σε ένα φορητό υπολογιστή, πριν διαφύγει στη Γαλλία.

Νομικές πηγές, που γνωρίζουν το υλικό, ανέφεραν στην «Κ» αυτή την εβδομάδα, ότι μεταξύ των καταθετών, στα στοιχεία του Φαλτσιανί, υπάρχουν και πάνω απο 1.000 που αντιστοιχούν σε Ελληνες πελάτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Τα 2/3 των συνολικών εγγραφών του Φαλτσιανί αφορούν ενεργούς λογαριασμούς και το 1/3 λογαριασμούς που έχουν κλείσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει το υλικό αυτό» επισήμαναν.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν, μέχρι τώρα, «τουλάχιστον προσεκτικές στην αξιοποίηση των στοιχείων της HSBC», κατά την ίδια πηγή. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάριο Τρεμόντι, ζήτησε και πήρε από τις γαλλικές αρχές τα στοιχεία 5.728 Ιταλών πελατών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, που ήταν αποθηκευμένα στον φορητό υπολογιστή του Φαλτσιανί. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ιταλικές αρχές, μεταξύ των διωκομένων με βάση τα στοιχεία αυτά, είναι ο δισεκατομμυριούχος Σίλβιο Σκάλια, ιδρυτής της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Fastweb, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή 38 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρησιμοποίηση εικονικών εταιρειών-προμηθευτών της Fastweb, προκειμένου να εξάγει μέρος του τζίρου της εταιρείας του στην ελβετική τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τρεμόντι που προώθησε τέσσερις φορολογικές αμνηστείες στην Ιταλία, έχει κηρύξει πόλεμο στη φοροδιαφυγή, οδηγώντας 4.000 πολίτες και εταιρείες στα δικαστήρια για φοροδιαφυγή 8 δισεκατομμυρίων.

Στην Αθήνα

Πηγές πάντως από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα είπαν στην «Κ» ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την αξιοποίηση παρόμοιων στοιχείων, αναφέροντας ως παράδειγμα τα στοιχεία που έφτασαν στην Αθήνα από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Λίχτενσταϊν την LGT. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες και παρέδωσαν τα στοιχεία αυτά στην ελληνική κυβέρνηση, αφορούν 10 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με «μικρό εισπρακτικό ενδιαφέρον».

Ακόμα όμως και αν οι ελληνικές αρχές πάρουν τα στοιχεία, η αξιοποίησή τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, χρειάζεται ειδικό νόμο και εμπλοκή ειδικής επιτροπής δικαστικών στην επεξεργασία τους.

Νομικές πηγές στη Γενεύη επέμεναν, πάντως, ότι η περίπτωση HSBC-Φαλτσιανί είναι τελείως διαφορετική. «Οι Ελληνες πελάτες» ανέφερε η πηγή που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ελβετικό τραπεζικό σύστημα «είναι μετά τους Αραβες, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα»...
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: