Της Πόπης Διαµαντάκου
Ενας καθηµερινός αχταρµάς συγκλονιστικών και τετριµµένων θεµάτων χωρίς ειρµό, ο απόλυτος τηλεοπτικός σουρεαλισµός του «Εlatte» µε µια γλυκοµίλητη παρουσιάστρια που...
ταιριάζει γάντι στη χυλώδη µορφή του 1.Το Ασφαλιστικό και το δράµα των συνταξιούχων, 2. Το µνηµόνιο και οι συγχωνεύσεις τραπεζών, 3. Το µασάζ στην παραλία, 4. Τα ταξί-ποδήλατα, 5. Η ληστεία της ηµέρας, 6. Η συνταγή για «βραζιλιάνικες γαρίδες», 7. Τα ζώδια της ηµέρας κ.λπ., κ.λπ. Τι συνδέει όλα αυτά; Φαινοµενικώς τίποτε απολύτως. Τηλεοπτικώς το infotainment. Ενας καθηµερινός τηλεοπτικός αχταρµάς τετριµµένου που έγινε µόδα την περασµένη χρονιά, καταλαµβάνοντας το κενό που άφησε η κόπωση του κοινού από την πρωινάδικη τηλεόραση των καναπεδάτων χαχανητών και ακατάσχετων φλυαριών. Αυτός ακριβώς ο αχταρµάς τον οποίο ανέλαβε να συντηρήσει για το πρόγραµµα του Αnt1, κρατώντας «ζεστή την καρέκλα» Παπαδάκη και Καραµεροχαριτάτων, η Ράνια Θρασκιά µε τον µαραθώνιο «Εlatte».
Τίτλος και αυτός σουρεαλιστικός, που συµπληρώνει τον «ίλιγγο του ετερόκλητου» στοιχείο στο οποίο θεωρείται ότι οφείλει την ανυπέρβλητη γοητεία της η infotainment.
Κι όµως, παρά το ότι κάθε άλλο παρά αυτήν είχε στο µυαλό του ο Μπόρχες, όταν µε χιούµορ παρέθετε την «κινέζικη εγκυκλοπαίδειά» του, δεν θα µπορούσε να βρεθεί καλύτερο σχόλιο για την τηλεόραση του είδους που θέτει εκτός µάχης τη λογική: «Τα ζώα διαιρούνται σε: α) ανήκοντα στον αυτοκράτορα β) βαλσαµωµένα γ) εξηµερωµένα δ) γουρουνόπουλα γάλακτος ε) σειρήνες στ)
µυθικά ζ) αδέσποτα σκυλιά η) εκείνα που κινούνται σαν τρελά θ) αναρίθµητα ι) σχεδιασµένα µε ένα λεπτό πινέλο από τρίχες καµήλας ια) εκείνα που µόλις έσπασαν την κανάτα ιβ) εκείνα που από µακριά µοιάζουν µε καµήλες.
Κάπως έτσι ταξινοµεί τον κόσµο και την επικαιρότητα η infotainment, δυστυχώς χωρίς το πικρό χιούµορ του Μπόρχες. Και, παρά τα όσα λέγονται περί του «ενηµερωτικού» της στοιχείου, δεν είναι παρά η σουρεαλιστική τηλεοπτική αποτύπωση µιας υποτιθέµενης «καθηµερινότητας», που αφορά έναν φανταστικό τηλεοπτικό «λαό». Στην πραγµατικότητα, µια απεγνωσµένη προσπάθεια να συγκρατηθεί µπροστά στην οθόνη ένα ετερόκλητο πλήθος µε διαφορετικές ανάγκες, κέφια της στιγµής, πεποιθήσεις, προβλήµατα, το οποίο µπορεί να ανακαλύψει στην παράλογη αλληλουχία άσχετων µεταξύ τους θεµάτων κάτι-που-να-το-ενδιαφέρει. Συνδετικός ιστός σε όλο αυτόν τον πολτό είναι ο παρουσιαστής.
Εν προκειµένω, η παρουσιάστρια Ράνια Θρασκιά. Συµπαθέστατη και γλυκοµίλητη, αλλά αυτό που έχει σηµασία είναι ότι η τηλεοπτική της περσόνα ταιριάζει απολύτως στη χυλοειδή µορφή του infotainment. Από παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων, συµπαρουσιάστρια-µαϊντανός στο πρωινάδικο µε τον Αρναούτογλου και από εκεί παρουσιάστρια κοινωνικο-ψυχολογικού ριάλιτι στο Αlter. Ανεξαρτήτως, δηλαδή, από το αν ήταν εύκαιρη στην αγορά και διευκόλυνε αυτό τον Αnt1 , αποτελεί και κατάλληλη επιλογή για το είδος του προγράµµατος: λίγο απ όλα και τίποτε συγκεκριµέ- νο.
Ο Λωλοστεφανής και η infotainment
Οσο για την εκποµπή; Θυµίζει ένα γαλλικό ανέκδοτο, όπου ο καθένας προσπαθεί να διηγηθεί µια ιστορία πιο εντυπωσιακή από τον προηγούµενο και όπου οι πρώτοι διηγούνται τις πιο έξυπνες, αλλά την πατάνε από τον τελευταίο που αφηγείται µια µπούρδα πλην τσαχπίνικη.
Κάπως έτσι τα προβλήµατα των εργαζόµενων µητέρων µε το νέο Ασφαλιστικό εξαφανίστηκαν ύστερα από λίγο και στη θέση τους µια γυµνάστρια έδινε οδηγίες για fitness παραθαλάσσιο, που θα καταπολεµήσει το εξ ίσου σοβαρό πρόβληµα για άλλες κυρίες: της µυοδερµατικής χαλάρωσης.
Ο,τι του φανεί του Λωλοστεφανή;
Οχι, απλώς infotainment...
"Φαινόμενα" , TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου