13.7.10
Σωσίβιο και... θηλιά...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Το έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από τον στόχο, την ώρα που η λιτότητα πλήττει την αγορά...
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την ισπανίδα ομόλογό του Ελενα Σαλγάδο, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Ατού του υπουργού Οικονομικών στις επαφές του με τους εταίρους ήταν τα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Στον δρόμο που χάραξε η τρόικα βαδίζει ο προϋπολογισμός καταγράφοντας...
εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ώρα όμως η αγορά στενάζει και οι έμποροι προβλέπουν πλημμυρίδα 60.000 λουκέτων στο σύνολο του έτους, οδηγώντας επιπλέον 110.000 εργαζομένους στη στρατιά των ανέργων που ξεπερνά ήδη τις 586.000.
Oι επιδράσεις είναι αλυσιδωτές: το Δημόσιο κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξάνει τους φόρους συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, οι οποίοι σε καθεστώς ανασφάλειας περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα. Ηδη ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος από 5% στα τρόφιμα έως και 25% στα ρούχα.
Η πτώση της κατανάλωσης και του τζίρου σε συνδυασμό με την ακριβή και δυσεύρετη χρηματοδότηση- αφού οι τράπεζες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με χαμηλό κόστος- φέρνουν απολύσεις, οδηγούν επιχειρήσεις στα πρόθυρα λουκέτου ή αναγκαστικής μετανάστευσης, εργαζόμενους και καταναλωτές σε απόγνωση. Ομως οι επιταγές της τρόικας τηρούνται κατά γράμμα, διασφαλίζοντας μία ακόμη δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, χωρίς το οποίο η Ελλάδα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει. Το έλλειμμα πέφτει και με το παραπάνω υπό το βάρος τών άνευ προηγουμένου περικοπών δαπανών επικαλύπτοντας την αδυναμία των εσόδων να ακολουθήσουν τους στόχους με αποτέλεσμα στο εξάμηνο η υστέρηση να υπερβαίνει το 1,4 δισ.
Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ακόμα και για μεγαλύτερη του 8,1% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του έτους. Στο εξάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα έπρεπε να μειώνεται κατά 39,5% αλλά διαγράφει ελεύθερη πτώση 46%. Διαμορφώθηκε σε 9,645 δισ. από 17,866 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και στο σύνολο του έτους εκτιμάται πλέον ότι θα υποχωρήσει στα 18,691 δισ. έναντι 22,536 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού.
ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο 2010 εκτελείται κατά τις «εντολές» της τρόικας εκτός από τον τομέα των εσόδων
Οι περικοπές αποδίδουν, οι εισπράξεις υστερούν
ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ τη μείωση του ελλείμματος αποτελούν οι δαπάνες. Καθηλώθηκαν στα 30,129 δισ. ευρώ από 34,557 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με μείωση 12,8% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά μείωση 5,5%. Η πολλαπλάσια πτώση οφείλεται στην «υπερεπάρκεια» των μέτρων από την πλευρά των δαπανών με τις απανωτές μειώσεις μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 7,2% έναντι αναθεωρημένου στόχου 13,7% με αποτέλεσμα η υστέρηση να φτάνει τα 1,432 δισ. ευρώ. Συνολικά στα ταμεία του κράτους έχουν εισρεύσει 23,796 δισ. από 22,189 δισ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο ενώ αισθητή διαφοροποίηση σε σχέση με το πεντάμηνο συνιστά η έναρξη επιστροφών φόρου έπειτα από πολλούς μήνες παγωμένων επιστροφών ΦΠΑ που επέφεραν πρόσθετους κλυδωνισμούς στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεφε ΦΠΑ επικαλούμενο ελέγχους, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την υστέρηση των εσόδων, με αποτέλεσμα οι επιστροφές φόρου να είναι μειωμένες έως και 40% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 3%. Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να επιστρέφει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δικαιούνται έως 30.000
ευρώ ενώ προχωρά και σε συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές.
Η συρρίκνωση του ελλείμματος περνά και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις, το μαχαίρι στις οποίες στερεί δυνητική ώθηση στην οικονομία ώστε να ξεκολλήσει γρηγορότερα από την ύφεση. Με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. να εμφανίζει υστερήσεις και την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να συγχρηματοδοτήσει έργα, η εικόνα εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι πραγματικά δραματική. Ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε για το ΠΔΕ δαπάνες 10,3 δισ. Με την πρώτη περικοπή περιορίστηκαν στα 9,7 δισ. και με τη δεύτερη στα 9,2 δισ. Στο εξάμηνο δεν έχουν δαπανηθεί ούτε τα μισά.
TA NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου