2.7.10

Λίφτινγκ για τα όρια ηλικίας...


"Λίφτινγκ" στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κάνει το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, επιχειρείται μία πιο ήπια προσαρμογή στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, με κερδισμένους κυρίως όσους καταφέρουν να αποχωρήσουν το 2011. Για το ...
θέμα αυτό κατατέθηκαν χθες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στη Βουλή, με τις οποίες αλλάζει ο τρόπος αύξησης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή αυτή γίνεται μόλις έξι μέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπου προβλέπονταν διαφορικές ρυθμίσεις για την αναπροσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης!


Πάντως, οι αλλαγές αυτές δεν αλλάζουν το βασικό πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προβλέπει σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (από το 2013 ακόμα και για τις μητέρες ανηλίκων).

Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, εφόσον βέβαια καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 έτη δουλειάς.

Σημειώνεται πως από το νέο "τοπίο" του Ασφαλιστικού, προς το παρόν τουλάχιστον, εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπεται πως τα ασφαλιστικά τους θέματα θα ρυθμιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Αναλυτικά, οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπονται στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι οι ακόλουθες:

1. Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από τις 10.500 στις 12.000 και του ορίου ηλικίας από το 58ο στο 60ό έτος γίνεται πιο "ήπια". Ετσι το 2011 θα απαιτούνται τελικά 10.800 ημέρες για την έξοδο, ενώ το όριο ηλικίας μένει στο 58ο έτος (αρχικά προβλέπονταν 11.100 ημέρες και το 59ο έτος).

2. Ασφαλισμένοι στα ειδικά Ταμεία και στα Ταμεία Τύπου (από το 1983 έως το 1992). Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και το όριο της ηλικίας παραμένει το 58ο έτος της ηλικίας. Πάντως μέχρι το 2015 η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

3. Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης -και όχι 37 όπως αρχικά είχε προβλεφτεί- για έξοδο στα 60. Ωστόσο, στη συνέχεια η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι τελικά δώδεκα -και όχι εννιά- μήνες τον χρόνο. Το 2015 η έξοδος θα γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

4. Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Και στην περίπτωση αυτή είναι πιο ομαλή η έξοδος για όσους αποχωρούν με 35ετία. Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και όχι 37, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση από το 2012 και μετά η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι τελικά δώδεκα -και όχι εννιά- μήνες τον χρόνο. Στόχος είναι το 2015 η συνταξιοδότηση να γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

5. Ασφαλισμένοι με 37 έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένη διάταξη διατηρείται και το 2011 (μάλιστα μένει να δούμε αν σε αυτά τα έτη θα υπολογίζεται και η διαδοχική ασφάλιση, που σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη). Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από το 2012 μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη.

Χωρίς αλλαγές
Για τις μητέρες ανηλίκων δεν υπάρχουν αλλαγές στα όρια ηλικίας, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Ετσι, από το 2011 έως και το 2013 η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται, προκειμένου πλήρης σύνταξη να χορηγείται στα 65 και μειωμένη στα 60.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, όσες ασφαλισμένες με ανήλικα παιδιά συμπληρώσουν φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα θεμελιώνουν δικαίωμα.

Ετσι, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν όποτε και αν συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Για την ευκολότερη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, το υπουργείο δίνει από το 2011 τη δυνατότητα αναγνώρισης έως και επτά πλασματικών χρόνων.

Μεταξύ άλλων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία, τις σπουδές (εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση και για όσους δεν πήραν τελικά το πτυχίο), τον χρόνο λοχείας, τον χρόνο ασθενείας, τον χρόνο ανεργίας αλλά και τη συμμετοχή στα προγράμματα stage (μέχρι έναν χρόνο).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: