Τέρμα στους σαραντάρηδες και πενηντάρηδες απόστρατους βάζει το υπό προετοιμασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος. Η δημιουργία της παράλληλης επετηρίδας εξασφαλίζει ότι οι στρατιωτικοί δεν θα...
αποστρατεύονται παρά τη θέλησή τους, αλλά θα έχουν δικαίωμα στην εργασία μέχρι να συμπληρώσουν 35 χρόνια πραγματικής εργασίας. Ταυτόχρονα τους δίνεται δικαίωμα να προσφεύγουν νόμιμα κατά των κρίσεων της ικανότητάς τους, εντός του στρατεύματος, ενώ εκσυγχρονίζεται το σύστημα μεταθέσεων και τοποθετήσεων.
Συναίνεση στο θέμα των Ναυπηγείων ζήτησε από τη ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος
Συναίνεση στο θέμα των Ναυπηγείων ζήτησε από τη ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθες τις βασικές αρχές τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι:
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στον βαθμό του συνταγματάρχη 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Εάν κάποιο στέλεχος δεν μπορέσει να εξελιχθεί βαθμολογικά, γιατί δεν πληροί σε απόλυτο βαθμό όλα τα προσόντα, θα παραμένει στην ενεργό στρατιωτική υπηρεσία, εκτός οργανικών θέσεων, σε ένα είδος παράλληλης επετηρίδας, όπου θα διαμορφώσει αυτά τα προσόντα.
Προβλέπεται ένα νομικά οργανωμένο σύστημα για την αξιολόγηση των στελεχών, εισάγεται ο θεσμός τής κατά απόλυτη εκλογή προαγωγής από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω, όπου αυτό μπορεί να επιφέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές στην επετηρίδα, η οποία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τα δεδομένα του χρόνου εξόδου από την παραγωγική σχολή, διότι οι άνθρωποι εξελίσσονται και τα δεδομένα μεταβάλλονται.
Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το σύστημα γίνεται απόλυτα διαφανές, ελέγξιμο ώστε να νιώθει ασφάλεια και το στέλεχος και η οικογένειά του. Και λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των υπηρεσιακών αναγκών, της επαγγελματικής επάρκειας και καταλληλότητας του καθενός, καθώς και κοινωνικά κριτήρια.
Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα αιτιολογίας, ένα πλήρες σύστημα ακρόασης του ενδιαφερομένου έγγραφης αλλά και προφορικής, με δυνατότητα εμφάνισης ενώπιον των Συμβουλίων κρίσεων.
Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα ενδικοφανών προσφυγών, ώστε ο καθένας να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τα προσόντα του και το μέλλον του. Ολες οι πράξεις θα έχουν καταχωρισμένη και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία επώνυμα και με πλήρη αιτιολογία, έτσι ώστε και ο δικαστικός έλεγχος να είναι πιο στοχευμένος και πιο σοβαρός και πιο αποτελεσματικός.
«Δυστυχώς παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι όλες οι αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι στην πραγματικότητα αναιτιολόγητες, ακυρώνονται εφόσον προσβάλλονται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αυτό δημιουργεί μία τεράστια αναστάτωση στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αλλάζει το Πειθαρχικό Δίκαιο, επιβάλλεται η διαφάνεια, το τεκμήριο αθωότητας, η ανάγκη για σεβασμό του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης, η ανάγκη για πλήρη αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων και προβλέπεται κι εκεί σύστημα διοικητικών προσφυγών πριν από τη δικαστική προστασία.
Οργανώνεται επίσης το Σώμα των Νομικών Συμβούλων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί πρωτίστως από τους αξιωματικούς του νυν Στρατολογικού Σώματος, με σεβασμό βέβαια στις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ρυθμίζονται οι τρόποι εισόδου στο σώμα των αξιωματικών, καθορίζεται το καθεστώς Εθελοντών Μακράς θητείας και των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Δίνεται λύση στα προβλήματα δικαιωμάτων των στελεχών και των οπλιτών που είχαν λάβει μέρος στα γεγονότα της Κύπρου όχι μόνο στην αντίκρουση της τουρκικής εισβολής μετά την 20ή Ιουλίου του 1974, αλλά και στα προηγούμενα γεγονότα του 1964 και του 1967.
Εναλλακτική θητεία
Μειώνεται στους δεκαπέντε, κατά περίπτωση, μήνες
Διατάξεις συμμόρφωσης της νομοθεσίας για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη περιέχει σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε χθες ότι η εναλλακτική θητεία εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πραγματική διάρκεια της θητείας, κάτι που σημαίνει μείωση της εναλλακτικής θητείας στους 15, κατά περίπτωση, μήνες.
«Eχουμε 9 μήνες θητεία στον Στρατό, 12 μήνες θητεία στον Ναυτικό και την Αεροπορία, πρέπει να έχουμε μια αυξημένη ανάλογα διάρκεια της πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης υποστήριξε ότι επέρχονται αλλαγές στον χαρακτηρισμό κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης, καθώς θα αναγνωριστεί η δυνατότητα αλλαγής πεποιθήσεων κατά τη διάρκεια παραμονής στην εφεδρεία.
Ενα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι οι αντιρρησίες άνω των 35 ετών, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια μεταχείριση αντίστοιχη με αυτή που έχουν και οι ενόπλως υπηρετούντες.
Σε ερώτηση του «Εθνους» για το εάν θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της απόρριψης κυρίως των αντιρρησιών για ιδεολογικούς λόγους σε σχέση με όσους επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους οι οποίοι γίνονται αποδεκτοί, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έχει λυθεί αυτό το θέμα προ πολλού. Στην ισχύουσα νομοθεσία αυτό έχει λυθεί, προβλέπεται και γι’ αυτό και δεν μας ζητάει κανείς να κάνουμε κάτι επ’ αυτού».
Θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων
Νέος τρόπος επιλογής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπουργείου Εθνικής Αμυνας που παρουσίασε χθες ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επιλέγεται, όπως και σήμερα, από το ΚΥΣΕΑ με πρόταση του υπουργού, μεταξύ όλων των εν ενεργεία μαχίμων αντιστρατήγων, μαχίμων αντιναυάρχων και ιπταμένων αντιπτεράρχων.
«Για την ακρίβεια, μεταξύ όλων των αντιστρατήγων Οπλων, των μαχίμων αντιναυάρχων και των ιπταμένων αντιπτεράρχων, χωρίς περιορισμό ως προς την εναλλαγή, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνητή, άρα παύει να ισχύει το σχήμα αντιστράτηγος, αντιναύαρχος, αντιστράτηγος, αντιπτέραρχος, διότι η προσέγγισή μας είναι απόλυτα διακλαδική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση, η επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα γίνεται χωρίς περιορισμό επετηρίδας, ενώ καταργείται ο θεσμός της ανάδειξης αρχηγού κατά σειρά από τα Γενικά Επιτελεία.
Ετσι θα μπορεί επί πολλά χρόνια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να είναι ναύαρχος ή πτέραρχος ή στρατηγός, χωρίς να υπάρχει θέμα να επιλέγεται υποχρεωτικά από το όποιο επιτελείο έχει «σειρά» να διοικήσει το ΓΕΕΘΑ.
Ως προς την επιχειρησιακή διοίκηση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί το σύνολο της επιχειρησιακής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρεται στον υπουργό.
Ενταξη
Οι αρχηγοί των τριών Κλάδων εντάσσονται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης, στην οποία δεν είναι τώρα εντεταγμένοι, και διοικούν τους Κλάδους τους επιχειρησιακά, σύμφωνα όμως με τις οδηγίες και τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν. Επίσης, οι τρεις αρχηγοί των Κλάδων μετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Το ΓΕΕΘΑ είναι το επιτελικό όργανο και το διακλαδικό στρατηγείο μέσω του οποίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο της πλήρους διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των τριών Γενικών Επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, τα οποία αποτελούν τους τρεις πυλώνες του.
Οι Κλάδοι, οι Διευθύνσεις και οι λοιπές μονάδες των Επιτελείων συγκροτούνται έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, ευελιξία και οικονομία δυνάμεων.
Τα κριτήρια στελέχωσης του ΓΕΕΘΑ θα γίνουν πιο αυστηρά και όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «η τοποθέτηση στο ΓΕΕΘΑ θα είναι τιμητική και θα λειτουργεί ως οιωνός για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και δεν θα πηγαίνουν στο ΓΕΕΘΑ αυτοί που δεν τους θέλουν τα κλαδικά επιτελεία».
Ευ. Βενιζέλος: Συναίνεση για τα Ναυπηγεία
Καλεί τη ΝΔ να κυρώσει τη συμφωνία
Συναίνεση στο θέμα των Ναυπηγείων ζήτησε από τη ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να κυρώσει στη Βουλή την αναλυτική συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, είπε, θα γίνει καταγγελία των συμβάσεων και θα πάμε στο διαιτητικό δικαστήριο, ενώ η χώρα θα αναλάβει το κόστος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «μετά από πολυετή διαπραγμάτευση και μετά από πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα επιτεύχθηκε συμφωνία για τα Ναυπηγεία.
Αρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αποδέχεται τη λύση που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την εκποίηση μέσω πλειστηριασμού ορισμένων στοιχείων περιουσιακών των Ναυπηγείων, τα οποία δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, και τα Ναυπηγεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια να περιοριστούν και να μην αναπτύξουν μη στρατιωτικές, δηλαδή πολιτικές δραστηριότητες».
«Απευθύνομαι πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία, τα έχω πει αυτά και στον κ. Σαμαρά όταν μας επισκέφτηκε εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε: «Κάνουμε αυτήν την προσπάθεια για τα Ναυπηγεία, μια σύνθετη προσπάθεια που αφορά και το ναυτικό και τη βιομηχανία, κάνουμε την προσπάθεια σε σχέση με τις δοκιμές του «Παπανικολή», σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, τη σκληρή διαπραγμάτευση των όρων της νέας αναλυτικής σύμβασης, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψουμε την αναλυτική συμφωνία, η οποία όμως θα ισχύσει μετά την κύρωσή της στη Βουλή. Εάν η κύρωση αυτή δεν γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία και σε κλίμα συναντίληψης και συναίνεσης, και αν ακουστεί η παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην εφαρμόσει τη συμφωνία.
Να επανέλθουμε στις καταγγελίες των συμβάσεων, στο διαιτητικό δικαστήριο και θα αναλάβει η χώρα το κόστος και για τα χρήματα που έδωσε χωρίς να έχουν πιάσει τόπο και για τα χρήματα που ενδεχομένως θα δώσει λόγω αποζημιώσεων, αλλά το κόστος της ηρεμίας του ελληνικού λαού και της διαφάνειας, πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψη. Θα υπάρξει ριζική αλλαγή στα θέματα αυτά και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο ενιαίος ναυπηγικός φορέας, προσθέτοντας όμως ότι «η κυβέρνηση στο θέμα αυτό μπορεί να έχει ευχές, επιθυμίες, κατανόηση, δεν είναι ιδιοκτήτης ούτε της μιας μονάδας ούτε της άλλης».
Ιωάννα Ηλιάδη ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.