14.7.10

Λεµόνια...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ, λεµόνι βγαίνεις...». Η πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέµα των πρόωρων εκλογών θυµίζει τη νοσταλγική συνθηµατολογία του κρυφτού. Μόνο που οι κάλπες δεν είναι παίξε - γέλασε.

ΣΥΝΗΘΩΣ τις εκλογές δεν τις ζητούν υπουργοί της κυβέρνησης. Τις ζητά η...
αντιπολίτευση για να δείξει πως έχει ρεύµα και βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Ωστόσο, η Ελλάδα του ΔΝΤ είναι ανεστραµµένος καθρέφτης. Εξ ού και βρέθηκε ο Χάρης Καστανίδης να ζητά φρέσκια νοµιµοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τη λαϊκή ετυµηγορία. Τα µάζεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Και την όλη συζήτηση έβαλε σε κάδρο ο Πάνος Μπεγλίτης.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ υπουργός Αµυνας – τακτικός στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις – δεν φοβάται να µιλήσει σε φάση που αρκετοί έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους ή, για να το πούµε πιο χοντρά, έχουν βγάλει τα υπογλώσσια. Ως βουλευτής Κορινθίας από το 2007 δεν έχει πρόβληµα νοµιµοποίησης, ενώ ξέρει πού βρίσκεται η κοινωνία. Και ως συγκάτοικος του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Αµυνας τοποθετείται σε µια από τις κεντρικές πολιτικές αρτηρίες του κυβερνητικού οργανισµού. Η αλήθεια είναι πως έκανε εκπρόσωπος Τύπου στο ΥΠΕΞ επί υπουργίας Παπανδρέου κι έχει εµπειρία δηµόσιου λόγου. Οταν πρέπει, µπορεί να είναι ξύλινος και όταν θέλει, µπορεί να µιλήσει µε τη γλώσσα της κοινής λογικής όπως έκανε χθες:

Μια κυβέρνηση που τελεί υπό την αίρεση της προσφυγής στις κάλπες, πώς µπορεί να υλοποιήσει το πρόγραµµά της; Η εκλογολογία συνιστά γάγγραινα για όποιον έχει την εξουσία. Αργά ή γρήγορα οδηγεί σε ακρωτηριασµό µελών.

ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΜΩΣ όλη αυτή η συζήτηση – ή µάλλον γιατί τόσοι πολλοί κυβερνητικοί στοχάζονται πολιτικά µεγαλοφώνως; Υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Η υπαρξιακή εξήγηση λέει πως, τούτη τη φορά, η εξουσία προκαλεί σε κάποιους ένα είδος ιδεολογικής κρίσης µέσης ηλικίας. Πενηντάρησαν για να διαπιστώσουν πως έγιναν κάποτε ΠΑΣΟΚ για να καταλήξουν να βάλουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Οι πρόωρες εκλογές είναι γι’ αυτούς σαν έξοδος κινδύνου. Η τακτική εξήγηση λέει πως οι εκλογολογούντες βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να φθίνει µήνα µε τον µήνα, αφού η οικονοµική πολιτική πλήττει όλους:

µισθωτούς και συνταξιούχους, δηµόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόµενους και εργοδότες. Γιατί λοιπόν να µην τραβήξει κανείς εκλογές ατάκα κι επί τόπου, τώρα που Αριστερά και Δεξιά είναι κοµµάτια και θρύψαλα;

ΑΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ γίνεται δηµόσια είναι γιατί έχουν προηγηθεί ανταλλαγές απόψεων επί του θέµατος κεκλεισµένων των θυρών. Οι συµµετέχοντες δεν έχουν συµφωνήσει. Ισα ίσα, το θέµα των πρόωρων εκλογών διχάζει βαθιά το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή και τη µέση. Η βάση αρχίζει να πηγαίνει περίπατο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: