Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση να ακυρώσει στο σύνολό του ή έν μέρει το Μνημόνιο για την εξυγίανση της οικονομίας. Αυτό δήλωσαν στο ΣΚΑΪ καλά πληροφορημένες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία και ως...
τέτοια αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας.
Συνεπώς, αν οποιοσδήποτε προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια προκειμένου αυτά να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή όχι του μνημονίου, το ελληνικό δικαστήριο θα θέσει προδικαστικό ερώτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Το τελευταίο θα αποφανθεί ότι το μνημόνιο -ως τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας- υπερέχει των ελληνικών νόμων και του ίδιου του Συντάγματος.
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία για την ψήφισή του μπαίνει αυτή την εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Την Τρίτη 6 Ιουλίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ημέρα γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, αναμένεται να ψηφιστεί.
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πυρά Πολυζωγόπουλου
Την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε γρήγορα και χωρίς σωστή διαπραγμάτευση περιέχοντας ρυθμίσεις για το μέλλον βλαπτικές για την κοινωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή, παρουσία του υπουργού Εργασίας.
Υποστήριξε ταυτόχρονα πως έχει εκχωρηθεί πολιτική εξουσία στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΕ, και όχι μόνο συμμετοχή στα οικονομικά ζητήματα.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου