Σχετικά με την πρόταση Σάλλα για την ΑΤΕ και το ΤΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι, και πως η πρόταση θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Αναφερόμενος στην κρίση, τονίζει ότι τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιο μικρή και αποκαλύπτει ότι το φθινόπωρο θα...
έρθουν τα νέα μέτρα στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.Ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν με ακούσατε ποτέ να λέω ότι τα λεφτά υπάρχουν κρυμμένα σε ένα σεντούκι, σε κάποιο μυστικό υπόγειο του υπουργείου Οικονομικών. Με ακούσατε, όμως, να λέω, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι λεφτά μπορούν να βρεθούν στην πάταξη της δημόσιας σπατάλης και στη λειτουργία ενός πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και στην κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών. Αυτά είναι μέτωπα που έχουμε ανοίξει. Οι δαπάνες εκτός μισθοδοσίας του Δημοσίου έχουν μειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010 από 20% έως και 57%, οι φορολογικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν πολλαπλασιαστεί και αποδίδουν, ο νέος φορολογικός νόμος μείωσε την επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες και αύξησε τη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες, ενώ έκλεισε παράθυρα φοροαποφυγής μέσω ομίλων και offshore εταιρειών. Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις και μέτρα που θα θέλαμε να αποφύγουμε εξαιτίας της απίστευτα δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκε η οικονομία. Αλλά έπειτα από μια σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια εννέα μηνών μπορώ πλέον να είμαι ακόμη πιο αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα βρεθούν τα λεφτά αλλά και μόλις βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση θα έχουμε εξασφαλίσει ότι τα λεφτά δεν θα ξαναπάνε στις «μαύρες τρύπες», αλλά εκεί που πρέπει: σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Οσο για τις συγχωνεύσεις τραπεζών; Πότε; Και γιατί;
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, την οποία ανοιχτά ενθαρρύνουμε, είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών. Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και τον ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας. Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές. Οπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας.
Εχετε ήδη μια πρόταση από τον κ. Σάλλα για πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στο ΤΤ και στην ΑΤΕ. Θα γίνει δεκτή;
Οπως ξέρετε έχουμε ενθαρρύνει να γίνουν στρατηγικές κινήσεις στον χώρο των τραπεζών. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι η πρόταση που δέχτηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δική της πρωτοβουλία. Δεν ήρθε σε συνέχεια μιας δικής μας πρόσκλησης για τις συγκεκριμένες τράπεζες. Και ούτε προφανώς υπάρχει κάποια συμφωνία - πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η πρόταση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει, θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μια συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης. Κριτήρια πάντα είναι η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, η βιωσιμότητα των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος το Δημόσιο, η διαφύλαξη ενός δημόσιου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.
Πληροφορίες λένε ότι από τα stress tests των τραπεζών δεν αποκλείεται το σενάριο της χρεοκοπίας... Κινδυνεύουν και ελληνικές τράπεζες;
Τα stress tests έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και κινδύνους. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.
Πότε, κατά την άποψή σας, η χώρα θα καταφέρει να βγει στην αγορά με «ψηλά το κεφάλι» και να δανειστεί;
Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών - γιατί αυτό που έχει πλέον σημασία δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές, αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει.
ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης τελείωσε
Σώζεται η κατάσταση χωρίς ανάπτυξη; Είναι τεράστια η καθυστέρηση - κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας...
Η ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να ανακάμψει σε μια χώρα με τόσο μεγάλες δανειακές ανάγκες, που δεν μπορεί να δανειστεί. Με τον μηχανισμό στήριξης, τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς, με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας αλλά και άλλα υπουργεία, και κυρίως με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας, θεωρώ ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης δεν θα αργήσει. Ηδη τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι πιο μικρή από αυτή που αναμενόταν.
Ακούγεται ότι στην ΕΘΕΛ δεν υπάρχει σάλιο - όπως θα έλεγε και ο κ. Λοβέρδος. Τι προτείνετε ως υπουργός Οικονομικών;
Οπως και σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρήσεων και οργανισμών που παρέχουν δημόσια αγαθά, πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο εξοικονόμησης και αποτελεσματικής λειτουργίας. Η αυτονόητη επιλογή μας να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας μιας σειράς υπηρεσιών δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με οποιοδήποτε κόστος. Στην ΕΘΕΛ, όπως και σε πολλές άλλες ΔΕΚΟ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι συνιστούν η επίθεση του κ. Ρέππα και η κόντρα σας με τον υπουργό Υποδομών;
Δεν υπάρχει καμία επίθεση και καμία κόντρα με τον υπουργό Υποδομών. Υπάρχει μια συνεργασία σε εξέλιξη για το κρίσιμο θέμα του ΟΣΕ, όπως και για άλλες δράσεις που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των φορτηγών. Δεν υπάρχει διαφωνία στην κυβέρνηση ότι ο χώρος των μεταφορών χρειάζεται εξυγίανση.
Κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζομένους; Προς ποια κατεύθυνση;
Εχουμε όλοι απόλυτη επίγνωση ότι στην κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα χρειάστηκε να ζητήσουμε τη συμβολή όλων και ότι αυτό δυσκολεύει τη θέση πολλών συμπολιτών μας. Ομως η προσπάθεια που γίνεται για να ορθοποδήσει η οικονομία μας είναι μια μάχη να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τους χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εκτός αγοράς και να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική για όλους. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πάρει τις αποφάσεις που πήραμε. Το ζήτημα ήταν να μη χρειαστεί να ζήσουν οι πολίτες τα χειρότερα και τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας. Από εκεί και πέρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα σε βάρος των υπολοίπων εργαζόμενων και της ανάπτυξης έπιασε τα όριά του.
Υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής;
Και βέβαια υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής. Το κράτος δεν ξοδεύει λίγα χρήματα για κοινωνική πολιτική, αλλά τα χρήματα αυτά σίγουρα δεν φτάνουν τον στόχο τους. Για παράδειγμα, οι δείκτες φτώχειας, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν μειώνονται αρκετά μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και αυτό γιατί η επιδοματική μας πολιτική γίνεται χωρίς στόχευση, η τεράστια αύξηση των δαπανών για συντάξεις δεν σήμαινε άνοδο του επιπέδου ευημερίας όλων των συνταξιούχων, γιατί κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκαν σε προνομιακές συντάξεις για λίγους, ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας δεν πάνε απαραίτητα σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά σε μεγάλο βαθμό συντηρούν σπατάλες. Γι' αυτό και ο στόχος μας είναι κατ' αρχάς η ανακατανομή των υπαρχουσών δαπανών από τη σπατάλη σε πολιτικές που μεταφράζονται σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Είναι δεδομένο ότι με τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, με την απελευθέρωση πόρων από δραστηριότητες του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν πια κανέναν και με την ανάκαμψη της οικονομίας μας θα υπάρξει η δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη σε τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια και η εκπαίδευση.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Τα πιο δύσκολα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί
Τριετές «πάγωμα» τελικά του βιοτικού επιπέδου ή σε βάθος δεκαετίας;
Το τριετές «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο δεν σημαίνει πάγωμα του βιοτικού επιπέδου όλης της κοινωνίας. Η συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου γίνεται μαζί με άλλες πολιτικές που έχουν ως άμεσο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το εισόδημα καθώς και οι θέσεις εργασίας. Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Είναι μια συμφωνία υπεύθυνη και ισορροπημένη.
Πότε θα ανακοινώσετε το νέο πακέτο μέτρων;
Τα μέτρα για την επόμενη τριετία έχουν ήδη ανακοινωθεί με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης. Τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο.
Ντόρα Μπακογιάννη και Φ. Κουβέλης: υπάρχουν περιθώρια για τη δημιουργία νέων κομμάτων που να μην πλήξουν την Κεντροαριστερά σήμερα (τη βασική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ);
Η ενδυνάμωση του κεντροαριστερού, προοδευτικού χώρου δεν θεωρώ ότι πλήττει το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα ευνοεί την κοινωνία. Συνεπώς βλέπω θετικά το νέο εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη. Στα σημερινά κόμματα της Αριστεράς κυριαρχούν ο αναχρονισμός και η συντηρητική προσέγγιση, δεν εκφράζονται οραματικά, δεν διατυπώνουν προτάσεις. Οπως και η Νέα Δημοκρατία έτσι και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης δείχνουν να ποντάρουν στην αποτυχία της προσπάθειας που κάνει η χώρα, ώστε να επωφεληθούν κομματικά. Ευτυχώς για τη χώρα τα πράγματα σήμερα δείχνουν ότι αυτή η τακτική δεν θα τους βγει.
Αντιλαμβάνεστε ως «πραξικόπημα» την κίνηση των δικαστικών να μη δεχθούν την απογραφή;
Δεν αντιλαμβάνομαι καν τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Η απογραφή δεν υποβαθμίζει κανενός τον ρόλο ή την ουσία του λειτουργήματός του. Ολοι όσοι αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής χωρίς εξαιρέσεις.
Για τους μεγάλο-οφειλέτες της Μυκόνου
Αναγκαστική είσπραξη χρεών στις 20 Ιουλίου
Υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να... ξεφύγουν από το ασφυκτικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «δεν είμαστε κυβέρνηση του Μνημονίου, έχουμε δικό μας πρόγραμμα». Τι τους απαντάτε;
Το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο είναι απόφαση της κυβέρνησης που κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περιλάβει μέτρα επίπονα για την άμεση ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών, το διαρθρωτικό του σκέλος αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την εξειδίκευση δικών μας προγραμματικών δεσμεύσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου κατάρτισης και ελέγχου του προϋπολογισμού, η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, το νέο φορολογικό πλαίσιο και η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, η διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου ασφαλιστικού πλαισίου και πολλά άλλα.
Τι θα αναδείξει ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και στις 3 του Σεπτέμβρη;
Τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα από εδώ και εμπρός. Εχοντας ξεπεράσει τα πιο δύσκολα, το τριετές πρόγραμμα που έχουμε μπροστά, τόσο αυτό που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο όσο και αυτό που υλοποιείται εκτός Μνημονίου, έχει ως τελικό στόχο μια νέα πορεία ανάπτυξης για τη χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δυνατότητες, τόσο στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης όσο και στο πεδίο της αναδιανομής μέσω ενός αποτελεσματικότερου κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το διακύβευμα για τους επόμενους μήνες.
Ναι, αλλά ακόμη δεν βλέπουμε να πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες...
Κάνετε λάθος. Γίνεται πολύ συστηματική δουλειά στο πεδίο της φοροδιαφυγής και εκτός από τις αλλαγές στη νομοθεσία και την αυστηροποίηση των κυρώσεων, οι διασταυρώσεις στοιχείων έχουν αποδειχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διασταύρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας σε Μύκονο και Σαντορίνη, που συνολικά χρωστούσαν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ήδη έχει στείλει στα ταμεία της Εφορίας περίπου 230 από τους 989 οφειλέτες, ενώ για πολλούς από αυτούς, αν δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ής Ιουλίου που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες διασταυρώσεις που τρέχουν από τη ΓΓΠΣ και το ΣΔΟΕ, για ακίνητα, εισοδήματα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες κ.λπ.
Και με τις δαπάνες; Υπάρχει γενική αίσθηση ότι ενώ είστε αρκετά αυστηροί με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό της...
Ηδη τα υπουργεία κάνουν μεγάλες προσπάθειες να ελέγξουν ένα σύστημα δημοσίων δαπανών που είχε μείνει ανεξέλεγκτο πολλά χρόνια. Ειδικά για τα νοσοκομεία εκπονείται σχέδιο δράσης για να ελεγχθεί και να μειωθεί η τεράστια και αδιαφανής δαπάνη για τις προμήθειες, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει σε επίπεδο Επιτροπής το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει από το 2011 την ύπαρξη ανώτατου ορίου στις δαπάνες των υπουργείων και όλων των φορέων του Δημοσίου. Ο προϋπολογισμός θα μπορεί να αλλάξει μόνο με έγκριση της Βουλής και θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες δημοσιοποίησης κάθε δαπάνης όχι μόνο στο κράτος αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου