Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ τρόποι να γραφτεί η Ιστορία. Ας πούµε, υπάρχει νέα εκδοχή για τη Μάχη των Θερµοπυλών. ΠΤΟΗΜΕΝΟΣ από την αντίσταση του Λεωνίδα, ο Ξέρξης φώναξε ένα µέντιουµ. «Τι πρέπει να κάνω;», ρώτησε.
«Πρέπει να θυσιάσεις δέκα ξανθιές», απάντησε το µέντιουµ, διευκρινίζοντας ότι...
πρέπει να τις κάψει ζωντανές. Εκαναν λοιπόν εισαγωγή δέκα υπερβόρειες παρθένες έτσι λέγονταν στην αρχαιότητα οι Σουηδέζες και τις φρυγάνισαν. Πράγµατι οι Πέρσες υπερκέρασαν την αντίσταση των Τριακοσίων. Και για να µην ξεχαστούν οι ξανθιές που κάηκαν, επινοήθηκε το τοπωνύµιο: «Καµένα Βούρλα».
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο παρόν παρακολουθούµε µια δειλή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η χρηµατο-οικονοµική ιστορία των τελευταίων δέκα µηνών. Η Ελλάδα, λέγεται, σώθηκε από τη χρεοκοπία. Πώς γίνεται όµως να ισχύει αυτό όταν υπάρχουµε ως κράτος χάρη στα 110 δισ.
ευρώ που µας έχουν δανείσει το ΔΝΤ και η Ε.Ε.; Ακόµη περισσότερο: δεν συνιστά πρακτική χρεοκοπία ότι η Ελλάδα είναι εκτός αγορών δηλαδή ότι δεν µπορεί να βγει να δανειστεί; Είναι ιδιαιτερότητα που µοιραζόµαστε µε την Αργεντινή.
ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ αυτές ήρθε να διασκεδάσει η δηµοπρασία εξάµηνων εντόκων γραµµατίων του Δηµοσίου που έγινε την Τρίτη. Το ελληνικό Δηµόσιο µάζεψε 1,62 δισ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι η ζήτηση ήταν τριπλάσια της προσφοράς. Το επιτόκιο ήταν στο 4,65%, δηλαδή µία τρίχα παραπάνω από το 4,55% που πλήρωσε το Δηµόσιο για εξάµηνα έντοκα τον Απρίλιο, µερικές εβδοµάδες προτού ζητήσουµε διεθνή βοήθεια.
ΕΝ ΜΕΣΩ όλων αυτών επανεµφανίστηκε να κάνει δηλώσεις ο Πέτρος Χριστοδούλου. Είναι ο λαλίστερος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στην ιστορία του. Πρόκειται για τους αδαείς για τον οργανισµό που χειρίζεται το δηµόσιο χρέος. Μόνο που όσο περισσότερο µιλάει ο Χριστοδούλου τόσο χειρότερα πάνε τα πράγµατα. Είναι επίσης εµπνευστής διαφόρων άδοξων πρωτοβουλιών του πρώτου τριµήνου του 2010, όπως η δολαριακή έκδοση ή η αναζήτηση χρηµάτων από επενδυτές αναδυόµενων αγορών.
Τίποτε από αυτά δεν έγινε, όλα στα λόγια έµειναν. Αυτό που έγινε είναι ότι χειροτέρευε διαρκώς η εικόνα της Ελλάδας.
Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ παρουσίασε θετικά την έκδοση των εξάµηνων γραµµατίων διότι το επιτόκιο είναι κάτω από το 5% µε το οποίο µας δανείζουν ΔΝΤ και Ε.Ε. Τι σχέση όµως έχει το ένα µε το άλλο; Ακόµη περισσότερο: το επιτόκιο των εξάµηνων γραµµατίων παραµένει δέκα φορές επάνω από ό,τι ήταν πέρσι τον Οκτώβριο όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εξίσου επιπόλαια είναι και τα περί τριπλάσιας ζήτησης. Τριπλάσια ήταν και η ζήτηση στη δηµοπρασία οµολόγων του Φεβρουαρίου αλλά αυτό δεν µας εµπόδισε να βαρέσουµε κανόνι τρεις µήνες αργότερα.
ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΕΙ τόσο ο Χριστοδούλου; Θα περίµενε κανείς πως θα είχε καταπιεί τη γλώσσα του, νιώθοντας τυχερός που δεν τον κατάπιαν τα γεγονότα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου