15.7.10

Φρύγανα...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ τρόποι να γραφτεί η Ιστορία. Ας πούµε, υπάρχει νέα εκδοχή για τη Μάχη των Θερµοπυλών. ΠΤΟΗΜΕΝΟΣ από την αντίσταση του Λεωνίδα, ο Ξέρξης φώναξε ένα µέντιουµ. «Τι πρέπει να κάνω;», ρώτησε.
«Πρέπει να θυσιάσεις δέκα ξανθιές», απάντησε το µέντιουµ, διευκρινίζοντας ότι...
πρέπει να τις κάψει ζωντανές. Εκαναν λοιπόν εισαγωγή δέκα υπερβόρειες παρθένες – έτσι λέγονταν στην αρχαιότητα οι Σουηδέζες – και τις φρυγάνισαν. Πράγµατι οι Πέρσες υπερκέρασαν την αντίσταση των Τριακοσίων. Και για να µην ξεχαστούν οι ξανθιές που κάηκαν, επινοήθηκε το τοπωνύµιο: «Καµένα Βούρλα».

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο παρόν παρακολουθούµε µια δειλή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η χρηµατο-οικονοµική ιστορία των τελευταίων δέκα µηνών. Η Ελλάδα, λέγεται, σώθηκε από τη χρεοκοπία. Πώς γίνεται όµως να ισχύει αυτό όταν υπάρχουµε ως κράτος χάρη στα 110 δισ.

ευρώ που µας έχουν δανείσει το ΔΝΤ και η Ε.Ε.; Ακόµη περισσότερο: δεν συνιστά πρακτική χρεοκοπία ότι η Ελλάδα είναι εκτός αγορών – δηλαδή ότι δεν µπορεί να βγει να δανειστεί; Είναι ιδιαιτερότητα που µοιραζόµαστε µε την Αργεντινή.

ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ αυτές ήρθε να διασκεδάσει η δηµοπρασία εξάµηνων εντόκων γραµµατίων του Δηµοσίου που έγινε την Τρίτη. Το ελληνικό Δηµόσιο µάζεψε 1,62 δισ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι η ζήτηση ήταν τριπλάσια της προσφοράς. Το επιτόκιο ήταν στο 4,65%, δηλαδή µία τρίχα παραπάνω από το 4,55% που πλήρωσε το Δηµόσιο για εξάµηνα έντοκα τον Απρίλιο, µερικές εβδοµάδες προτού ζητήσουµε διεθνή βοήθεια.

ΕΝ ΜΕΣΩ όλων αυτών επανεµφανίστηκε να κάνει δηλώσεις ο Πέτρος Χριστοδούλου. Είναι ο λαλίστερος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στην ιστορία του. Πρόκειται – για τους αδαείς – για τον οργανισµό που χειρίζεται το δηµόσιο χρέος. Μόνο που όσο περισσότερο µιλάει ο Χριστοδούλου τόσο χειρότερα πάνε τα πράγµατα. Είναι επίσης εµπνευστής διαφόρων άδοξων πρωτοβουλιών του πρώτου τριµήνου του 2010, όπως η δολαριακή έκδοση ή η αναζήτηση χρηµάτων από επενδυτές αναδυόµενων αγορών.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε, όλα στα λόγια έµειναν. Αυτό που έγινε είναι ότι χειροτέρευε διαρκώς η εικόνα της Ελλάδας.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ παρουσίασε θετικά την έκδοση των εξάµηνων γραµµατίων διότι το επιτόκιο είναι κάτω από το 5% µε το οποίο µας δανείζουν ΔΝΤ και Ε.Ε. Τι σχέση όµως έχει το ένα µε το άλλο; Ακόµη περισσότερο: το επιτόκιο των εξάµηνων γραµµατίων παραµένει δέκα φορές επάνω από ό,τι ήταν πέρσι τον Οκτώβριο όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εξίσου επιπόλαια είναι και τα περί τριπλάσιας ζήτησης. Τριπλάσια ήταν και η ζήτηση στη δηµοπρασία οµολόγων του Φεβρουαρίου – αλλά αυτό δεν µας εµπόδισε να βαρέσουµε κανόνι τρεις µήνες αργότερα.

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΕΙ τόσο ο Χριστοδούλου; Θα περίµενε κανείς πως θα είχε καταπιεί τη γλώσσα του, νιώθοντας τυχερός που δεν τον κατάπιαν τα γεγονότα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: