12.6.10

Η «αρχειοφύλακας» της Siemens...


Της ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Η επί δεκαπέντε χρόνια εξ απορρήτων γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου...
Οταν στα τέλη του 2007 η Αικατερίνη Τσακάλου- έμπιστη γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου- πήρε την απόφαση να λύσει τη σιωπή της και να αποκαλύψει όσα γνώριζε και είχε καταγράψει στις σελίδες
του περίφημου «καυτού» ημερολογίου της, μάλλον δεν φανταζόταν ότι από τον «αμαρτωλό» προθάλαμο του «Μr. Siemens» θα βρισκόταν σήμερα να υπηρετεί στο Τμήμα Διαφάνειας της Εταιρείας! Γεννημένη στον Πειραιά, κράτησε για...


τον εαυτό της τον ρόλο της «μάρτυρος- κλειδί» κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Η 53χρονη οικονομολόγος ανταμείφθηκε για την επιλογή της να συνδράμει τόσο στις «εσωτερικές ανακρίσεις» που διενεργήθηκαν από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise and Ρlimton όσο και τις δικαστικές αρχές της χώρα μας. Ετσι, η κ. Τσακάλου όχι μόνο παραμένει στις τάξεις της γερμανικής εταιρείας, αλλά πήρε και προαγωγή...

Η γνωριμία. Σύμφωνα με όσα λένε οι- αρκετοί- δικηγόροι που γνωρίζουν τον φάκελο, οι κ.κ. Χριστοφοράκος και Τσακάλου πρωτοσυναντήθηκαν επαγγελματικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκείνος ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Νixdorf. Μετά τη μεταγραφή του στη Siemens τον ακολούθησε και στη νέα του θέση. Εγινε «ο δικός του άνθρωπος», μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Μιχ. Χριστοφοράκος έκλεισε πίσω του την πόρτα της Siemens.

Η πολυετής θητεία της δίπλα στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η θέση της «εξ απορρήτων γραμματέως» του για περισσότερα από 15 χρόνια- που συμπίπτουν με την περίοδο της διακίνησης μαύρου χρήματος- η καταγραφή όλων των ραντεβού του αφεντικού με σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου της χώρας και η ελεύθερη πρόσβασή της στο απόρρητο αρχείο του, την καθιστούν ίσως τη μοναδική υπάλληλο της εταιρείας που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Κάπως έτσι εξηγείται και η αποστροφή της σε μία από τις καταθέσεις που έχει δώσει στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: «Ο κ. Χριστοφοράκος τον Αύγουστο του 2007 μου ζήτησε να καταστρέψω το αρχείο μέχρι το τέλος του εμπορικού έτους του 2005. Πράγματι εγώ άρχισα να το καταστρέφω, αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την καταστροφή του», υποστήριξε.

Η τακτική της. Δικηγόροι που έχουν άμεση πρόσβαση στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας εκφράζουν την άποψη πως η κ. Τσακάλου επέλεξε από νωρίς να... χαράξει ρότα συνεργασίας, φοβούμε νη ότι θα μπορούσε να βρεθεί κι εκείνη στη θέση της κατηγορουμένης. Ορισμένοι μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην έχει ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά της.

Εξάλλου, όπως φημολογείται, μετά την αποχώρηση του κ. Χριστοφοράκου από τη Siemens υπήρξαν πρόσωπα που φέρονται ότι ζήτησαν ανταλλάγματα για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Και αν οι φήμες έχουν δόση αληθείας, δεν αποκλείεται η κ. Τσακάλου να γνωρίζει και αυτή την πτυχή της ιστορίας.

Το όνομά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι είχε τεθεί σε «πρόγραμμα αμνηστίας» στην εταιρεία. Η μάρτυρας όμως παρέμενε στη σκιά της δημοσιότητας, καθώς όλα τα «ραντεβού» με τον εισαγγελέα και τον ανακριτή γίνονταν - όπως επιτάσσει η δικονομία- κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Τα δεδομένα άλλαξαν μετά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου δεν κατάφερε να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων. Η καλοβαλμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, αποφεύγει τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, αναθέτοντας αυτόν τον ρόλο στον δικηγόρο κ. Αλέξη Κούγια, στον οποίο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανέθεσε να την εκπροσωπεί. Οι καταθέσεις. Η ίδια προτιμά ό,τι έχει να πει να το λέει στους εκπροσώπους των αρχών που την καλούν. Και δεν είναι λίγοι... Δύο εισαγγελείς που διενεργούν τις έρευνες για τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ και για τον αρμενικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, δύο εφέτες- ανακριτές που ψάχνουν την υπόθεση για τα μαύρα ταμεία, το ΣΔΟΕ που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει «ύποπτα» παραστατικά και τιμολόγια έχουν... επενδύσει- όπως προκύπτει από τις σχηματισθείσες δικογραφίες- στην κατάθεση της κ. Τσακάλου.

Αν υποτεθεί ότι για όλες αυτές τις δικογραφίες έπειτα από μερικά χρόνια θα διεξαχθούν δίκες, είναι εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι η κ. Τσακάλου για την επόμενη δεκαετία θα χρειαστεί να... εγκατασταθεί στο Εφετείο Αθηνών. Μέχρι τότε πάντως, η ίδια έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της καταγγέλλοντας δημοσίως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: