Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην 24ωρη γενική απεργία και τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε την Τρίτη στη Βουλή. Στο λιμάνι του Πειραιά υπήρξε μικρή ένταση μεταξύ των απεργών λιμενεργατών και των δυνάμεων της του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Τελικά
πραγματοποιήθηκαν ορισμένα από τα πρωινά δρομολόγια, ενώ τα υπόλοιπα μετατέθηκαν μετά τη λήξη της απεργίας. Προβλήματα στις συγκοινωνίες, κλειστές παρέμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες.
Στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ συμμετείχαν συνολικά περίπου 10.000 διαδηλωτές. Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται χαμηλό σε σχέση με τις 50.000 που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας τον Μάιο. Πρόκειται για την πέμπτη πανελλαδική κινητοποίηση των συνδικάτων από την αρχή του έτους.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 11 το πρωί στον Πεδίον του Άρεως, ενώ για την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Συντάγματος.
Έξι συλλήψεις, επτά τραυματίες αστυνομικοί
Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, όταν μερικές δεκάδες άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου από τις σκάλες που βρίσκονται στα δεξιά πίσω από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Ακολούθησαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες, ξύλα και μπουκάλια κατά των αστυνομικών δυνάμεων και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ομάδες ατόμων στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου, επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, προξενώντας περιορισμένες υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών και έσπασαν τις βιτρίνες τριών καταστημάτων..
Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, προσήχθησαν δεκατρία άτομα, εκ των οποίων έξι συνελήφθησαν.
Ένταση και προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά
Παρά τη δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία των ναυτεργατών, προβλήματα και ακυρώσεις δρομολογίων σημειώθηκαν στην ακτοπλοΐα από το λιμάνι του Πειραιά.
Νωρίς το πρωί αναχώρησαν εσπευσμένα τα πρώτα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, προτού καν προλάβουν να επιβιβαστούν όλοι οι επιβάτες, κατόπιν υποδείξεως του Λιμενικού, επειδή διέκριναν κινήσεις των απεργών ναυτεργατών για να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων. Περίπου 100-150 επιβάτες που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία έμειναν στο λιμάνι του Πειραιά.
Προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού απέπλευσαν μόνο δύο πλοία.
Τα υπόλοιπα πλοία παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι με απόφαση των πλοιοκτήτριων εταιρειών και προγραμματίστηκε να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας τα μεσάνυχτα.
Έξω από το λιμάνι βρίσκονταν από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας κλούβες με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η ένταση κορυφώθηκε προς στιγμήν όταν απεργοί ναυτεργάτες επιχείρησαν να εμποδίσουν τον απόπλου του «Αδαμάντιος Κοραής» και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών. Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν κυρίως στην Πύλη 7 του λιμανιού.
«Κλειστός» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Από την απεργία προβλήματα δημιουργήθηκαν στις συγκοινωνίες και στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ κλειστές παρέμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες.
Στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι και για το λόγο αυτό δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τετάρτη.
Τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Η Aegean Airlines ακύρωσε 14 πτήσεις εσωτερικού και η Ολυμπιακή 34 πτήσεις. Οι πτήσεις εξωτερικού δεν επηρεάστηκαν.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100%. Ενδεικτικά αναφέρει: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100%, Διυλιστήρια 100%, Πλοία-λιμάνια 100%, Κατασκευές-Οικοδομές 90%, Τράπεζες-ΔΕΚΟ 95%, Βιομηχανία 80% και εμπορικά καταστήματα 80%.
Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία ζητεί «να μην προωθηθεί και ψηφισθεί το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να μην κυριαρχήσουν οι αγορές και οι κερδοσκόποι. Να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιχειρηθεί Νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση πάγωμα των αυξήσεων στον Ιδιωτικό Τομέα».
«Βρισκόμαστε σήμερα και πάλι στους δρόμους. Απεργούμε. Αντιστεκόμαστε στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο σφαγείο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος απευθυνόμενος στο πλήθος στην απεργιακή συγκέντρωση.
Προς νέα 24ωρη απεργία τον Ιούλιο
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν νέα 24ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό στις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. «Θα συνεχίσουμε με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα που το ασφαλιστικό θα βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Ιουλίου,δήλωσε στο Reuters, ο Ηλίας Βρεττάκος.
BHMA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου