18.6.10
Eφιάλτης η ανεργία...
Κύμα απολύσεων «φέρνουν» οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στο τέλος του έτους. Την πρόβλεψη-σοκ για εκτίναξη του πραγματικού ποσοστού ανεργίας κοντά στο 30% κάνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, επισημαίνοντας πως...
μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε περίπου 500.000 νέους ανέργους. Η αύξηση των ποσοστών της πραγματικής ανεργίας οφείλεται στις επιπτώσεις που έχουν στην αγορά εργασίας τόσο η οικονομική κρίση όσο και οι παρεμβάσεις στο ποσοστό των απολύσεων και στο ύψος της αποζημίωσης. Ενδεικτικό των δραματικών αλλαγών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι πως οι αποζημιώσεις με προειδοποίηση μειώνονται έως και 50%.
Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο Γιώργος Ρωμανιάς, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα αυξηθεί μέσα στη φετινή χρονιά κατά 50% με 60%, δημιουργώντας ένα νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόκειται για την πραγματική ανεργία στην οποία -εκτός από τους εγγεγραμμένους ανέργους- υπολογίζονται μεταξύ άλλων όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και όσοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια αναζήτησης μίας θέσης εργασίας, επειδή απογοητεύτηκαν (δηλαδή οι οικονομικώς μη ενεργοί) και άλλες ομάδες του πληθυσμού.
«Οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα απολύσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει πως «από τις ρυθμίσεις θα θιγούν κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας (κυρίως άνω των 45 ετών), τα οποία δεν θα μπορούν στη συνέχεια να επανενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων ουσιαστικά δίνει «κίνητρο» στις επιχειρήσεις να... αντικαταστήσουν τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους με νέους, που είναι και φτηνότεροι».
Οσον αφορά στους κλάδους που κατά κύριο λόγο θα θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται πως θα είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Βέβαια στη συνέχεια τα προβλήματα με τη μέθοδο του «ντόμινο» αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης, που επισημαίνει πως «οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε διόγκωση του ποσοστού της ανεργίας». Μάλιστα εκτιμά πως από τους 96.000 εργαζόμενους στον τουρισμό:
* Περίπου 10% με 15% θα δουλέψει φέτος για μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς καθυστέρησε η επαναπρόσληψη.
* Περίπου 5% δεν θα επαναπροσληφθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Α. Λοβέρδος
Συνάντηση με Παπούλια
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Εν αναμονή των απόψεων των κοινωνικών εταίρων για το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (η προθεσμία λήγει στις 23 Ιουνίου), το υπουργείο επισημαίνει πως η οποιαδήποτε συμφωνία των εργοδοτών και συνδικάτων για τις εργασιακές σχέσεις θα συμπεριληφθεί στο μνημόνιο. Ωστόσο, έχει γίνει σαφές προς τους κοινωνικούς εταίρους πως οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να συμφωνούν με το μνημόνιο.
Συνομοσπονδία Εμπόρων
Διαφωνούν οι μικρομεσαίοι για τις αλλαγές
Αρνητικές εξελίξεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις βλέπει η Συνομοσπονδία Εμπόρων (ΕΣΕΕ) στο προεδρικό διάταγμα Λοβέρδου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος των βιομηχάνων (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε πως «η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», ζητεί όμως από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων:
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «δεν είναι η όποια μεζούρα του νόμου περί απολύσεων και αποζημιώσεων που υπαγορεύει τις επιλογές στη δουλειά μας».
Πρόσθεσε πως «οι δυνάμεις της εργασίας μπορούν μαζί να κοιτάξουν μπροστά χαράσσοντας ένα νέο αναπτυξιακό μέλλον που θα δίνει ασφάλεια και προοπτική σε όλους», ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση, τον ανταγωνισμό, την επένδυση, οι οποίες περιγράφονται στο μνημόνιο».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε: «Μελετούμε πολύ προσεκτικά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνουν τις προτάσεις μας για την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
Η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι αν οι εν λόγω μεταβολές δεν συνηγορούν με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του μνημονίου.
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου δεν συμφωνούν με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά τη μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση, αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων».
Δημήτρης Χιώτης, Μεταλλεργάτης
Με τον νέο νόμο μάς κόβουν το 50% των αποζημιώσεων
Μας κατεβάζουν την αποζημίωση στα μισά λεφτά. «Είμαι μεταλλεργάτης στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Κάνω μια δύσκολη δουλειά και τώρα η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα μας έφερε 40 χρόνια πίσω. Με τα βαρέα ένσημα θα έπαιρνα σύνταξη στα 55, τώρα πάω για τα 60.... Εχουμε μεγάλη ανησυχία για το θέμα των απολύσεων. Αν σου πει ο εργοδότης σου «φύγε» σε τόσο δύσκολους καιρούς πού θα βρεις αλλού δουλειά. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται και έχουμε να ζήσουμε δύο παιδιά. Αμα δεν υπάρχει δουλειά πώς θα συντηρηθεί η οικογένεια; Οι αποζημιώσεις με τον καινούριο νόμο μας κατεβάζουν στα μισά λεφτά. Εγώ έχω 30 χρόνια στον Σκαραμαγκά, θα έπαιρνα 24 μισθούς αποζημίωση, θα μπορούσα να κλείσω κάποιες «τρύπες». Τώρα θα μας κατεβάσει στους 12. Με αυτά τα λεφτά δεν κάνεις τίποτα».
Αρης Τσουκνίδας, πολιτικός επιστήμων
Τα χρήματα απόλυσης δεν φτάνουν ούτε για το γάλα του παιδιού
«Δουλεύω σε ιδιωτική επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είμαι 47 ετών, η γυναίκα μου είναι νέα δικηγόρος και έχουμε ένα παιδί τριών ετών. Η πρακτική της εταιρείας μέχρι σήμερα ανάλογα με το τι τη συμφέρει είναι να μας αντιμετωπίζει άλλοτε σαν ιδιωτικούς και άλλοτε σαν δημοσίους υπαλλήλους. Για παράδειγμα είχαμε περικοπή 3,2 μισθών σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου το 25% των ετήσιων απολαβών μας. Αυτό μας ανατρέπει όλον τον οικογενειακό προγραμματισμό. Από την κοπέλα που φυλάει το παιδί, μέχρι την καθημερινή καταναλωτική μας δύναμη. Μειώνονται οι προσωπικές αγορές, ενώ τα επιτόκια των δανείων (κατοικίας, αυτοκινήτου) μένουν σταθερά. Οταν απειλείσαι με ατομική σύμβαση η πιθανότητα απόλυσης δημιουργεί ανασφάλεια κι ο εργοδότης διευκολύνεται να σε πιέζει περισσότερο. Οι αποζημιώσεις μάλιστα σε περίπτωση απόλυσης δεν φτάνουν ούτε για το γάλα του παιδιού».
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου