Της Πόπης Διαµαντάκου
Σε αυτό τον τόπο ο πρωτογονισµός παράγει τηλεόραση και είτε «Greek Ιdol» το λέµε, είτε «Ελλάδα έχειςταλέντο», είτε πρωινάδικο, είτε µεσηµεριανάδικο, ο πιο πρωτόγονος κερδίζει τα σκήπτρα.
Η αλήθεια είναι πικρή; Ζαχαρίτσα. Αλλά ας σταµατήσουµε να...
...παριστάνουµε ότι είµαστε άλλο από αυτό που είµαστε, ότι έχουµε τηλεόραση άλλη από αυτήν που έχουµε και που η αποχώρηση του Χρήστου από το «Greek Ιdol» επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά.
Εφυγε καταγγέλλοντας το ριάλιτι επειδή ήταν ριάλιτι. Διαµόρφωσε µόνος του τη στιγµή του θριάµβου του. Ξύπνησαν και οι «παίκτες»; Αρνούνται να γίνουν αναλώσιµα;
Μπα! Είναι και αυτό µέσα στο δικό µας τηλεοπτικό παιχνίδι. Ολα τηλεόραση. Και όσο πιο άναρχη τόσο πιο συναρπαστική. Εξ ου και οι µεσηµεριανάδικες κάµερες βρέθηκαν στο κατόπι τού αποχωρήσαντος. Να ξεσπάσει µπροστά τους τον καηµό του, τον θυµό του, την άρνησή του να υποταχτεί στους «κανόνες» της τηλεόρασης που ο ίδιος επέλεξε σαν δρόµο προς τη... δόξα. Ποιους κανόνες αλήθεια; Ισως ο µόνος που εφαρµόστηκε ήταν στο κάστινγκ µέσω του οποίου επιλέχτηκε ο Χρήστος Τσακίρης. Για να συµπληρώσει την ψευδοεικόνα της «αντικειµενικής» εκπροσώπησης ταλαντούχων, που αναζητούν µια ευκαιρία για το όνειρο. Υποτίθεται ότι τα τάλεντ σόου αποτελούν τη δικαίωση της δηµοκρατικής υπόσχεσης των «ίσων ευκαιριών», που η πραγµατικότητα της εργασιακής αγοράς αρνείται.
Ως εκ τούτου η κάπως ράθυµη παρουσία του Χρήστου, αλλά και η αντίστασή του στους υποτιθέµενους κανόνες της εµφάνισης, αλλά και στις τραγουδιστικές επιλογές η άρνηση να τραγουδήσει ξενόγλωσσα, η οικογενειακή και η επαγγελµατική κατάσταση, όλα αντανακλούσαν τον µύθο του λαϊκού παιδιού ή επί το λαϊκότερον του «ελληνάρα» (σε λάιτ εκδοχή). Αλλωστε δεν είχε πάει ούτε γυµνάσιο.
Ισως ο Χρήστος βγήκε περισσότερο ατίθασος από το αναµενόµενο; Πιο σκληροπυρηνικό «µοντέλο» εκείνης της επίσης ελληναράδικης παράδοσης της «ήσσονος προσπάθειας»; Και αυτό µπορεί. Αλλά γι' αυτό τον λόγο επέλεξε να συµµετέχει σε ένα ριάλιτι. Για νά 'ναι σύντοµος ο δρόµος ώς την αναγνώριση. Γι' αυτό επιλέχτηκε. Και όχι γιατί διαθέτει φωνή που να ραγίζουν σίδερα.
Τα υπόλοιπα αφορούν αδυναµίες της ίδιας της παραγωγής τού εν λόγω σόου που από την αρχή φάνηκαν. Απειρη, χωρίς γνώση τηλεοπτικών κανόνων και ούτε καν ένστικτο η κριτική επιτροπή. Της είπαν ότι η ίντριγκα πουλάει, αλλά δεν γνωρίζει να τη στήσει.
Πήρε απλώς την ψευδοεξουσία της περί πολλού και έβαλε στόχο τον Χρήστο που προσφερόταν και περισσότερο για να δώσει παράσταση κριτικής δεινότητας.
Περί πολλού πήρε τον ρόλο της και η παρουσιάστρια που θεώρησε ότι κάνει το «Μπράβο» της παλιάς εποχής και ότι είναι η απόλυτη κυρίαρχη του σόου. Κατέληξαν σε δευτερότριτη µοίρα οι επίδοξοι αοιδοί. Κατόπιν αυτών είπε και ο Χρήστος «σιγά το θέατρο», δεν θα πάρω. Πήρε βέβαια τη δηµοσιότητα.
Τι άλλο περίµενε κριτική επιτροπή, παρουσιάστρια και παραγωγή; Αυτή την τηλεόραση έκαναν. Για να γεµίζουν τα κουτσοµπολάδικα. Κι αν δεν έχει Χρήστο στο επόµενο live του «Greek Ιdol», έχει άφθονο η υπόλοιπη κουτσοµπολίστικη τηλεόραση να ασχολείται µέχρι τότε και όσο ο ίδιος θα την τροφοδοτεί.
Εµείς έτσι κάνουµε τηλεόραση. Γινόµαστε βέβαια αστείοι, όταν παριστάνουµε τους σπουδαίους. Αλλά ποιος θα µας δει; Μήπως ο Λέτερµαν; Που να του πουν ότι τον σύγκριναν µε την Κοροµηλά και να του το δώσουν να το καταλάβει κιόλας.
Το φταίξιµο στο κοινό
Με την άνεσή της έκανε το κοµµάτι της η κριτική επιτροπή, παριστάνοντας ότι πολύ την ενόχλησε ο πρωτογονισµός του κοινού που ψήφιζε τον «τεµπέλη» Χρήστο. Αίφνης έφταιγε το κοινό για τα «χαµηλά γούστα» του. Τι µας λέτε; Σε αυτά ποντάρισε όµως για να επιβάλει η κριτική επιτροπή την παρουσία της, όπως και η Ρούλα Κοροµηλά τη δική της.Κατόπιν αυτών, φταίνε οι «Χρήστοι» που απολαµβάνουν την αποδοχή από αυτό το κοινό; Που έχουν την ευκαιρία τους να πουν on camera «είµαι πολύ αληθινός», αφού στο κάτω κάτω δεν έκαναν τίποτε χειρότερο από όλους τους υπόλοιπους, πρόβαλλαν ως θέαµα αυτό που θεωρούν οι ίδιοι µεγαλύτερο προσόν τους, έκαναν την αδυναµία τους δύναµη.
Τι πιστεύουν οι υπόλοιποι; Σκασίλα τους.
Φαινόμενα-ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου