21.6.10
Κινεί ρομπότ μέσω μιας οθόνης...
Μια εντυπωσιακή εφεύρεση υλοποίησε ο Βολιώτης απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Νίκος Φλιτρής, που με το μυαλό του, τις γνώσεις από τη σχολή του αλλά και το πάθος του κατάφερε και δημιούργησε ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί να μετακινεί ένα ρομπότ που χρησιμοποιείται για θερμικές κατεργασίες μεταλλικών αντικειμένων.
Με ...
την καινοτομία αυτή ο Νίκος κατάφερε να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα από μια μηχανή, ενώ παράλληλα πέτυχε ακρίβεια στη διαδικασία θέρμανσης και ψύξης των μεταλλικών αντικειμένων, αλλά και εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.
Τι έκανε ο Νίκος
Στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας προσπάθησε να αυτοματοποιήσει τη λειτουργία μιας μονάδας θερμικών κατεργασιών μεταλλικών αντικειμένων. Με λίγα λόγια δημιούργησε όλο εκείνο το σύστημα που επιτρέπει να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις στη μονάδα μέσω μιας οθόνης αφής, δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις στο ρομπότ, χωρίς κόπο και χωρίς επιπλέον εργαλεία.
Πώς είναι η μονάδα
Αρχικά θα πρέπει να γίνει περιγραφή της μονάδας που έγινε η αυτοματοποίηση. Πρόκειται για μια μονάδα θερμικών κατεργασιών από την ΕΡΕΝΤΙ, Δράσεις Έρευνας & Ανάπτυξης Α.Ε., η οποία στοχεύει στη σκλήρυνση μεταλλικών αντικειμένων στην ολότητά τους, τα οποία αντικείμενα χρησιμοποιούνται κυρίως από βιομηχανίες και μηχανουργεία.
Η μονάδα αυτή αποτελείται από τρεις φούρνους, ένα δοχείο ψύξης κι ένα ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος μετακινεί ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα τα αντικείμενα.
Οι φούρνοι - κλίβανοι ανεβάζουν θερμοκρασία μέχρι 1.000 βαθμούς Κελσίου και περιέχουν αντιδραστήρες όπου υπάρχει άμμος. Υπάρχει πεπιεσμένος αέρας, ο οποίος όταν εισέρχεται μέσα στους κλιβάνους, αναμοχλεύει την άμμο έτσι ώστε δημιουργείται ρευστοποιημένη κλίνη (άμμος). Στα τοιχώματα του φούρνου αναπτύσσεται θερμοκρασία μέχρι και 1.000 βαθμούς από ηλεκτρικές αντιστάσεις. Αυτή η θερμότητα μεταφέρεται στο εσωτερικό της αναμοχλευμένης άμμου και σε κάθε σημείο.
Έτσι όταν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κλιβάνου ένα καλάθι που περιέχει μεταλλικά αντικείμενα προς θερμική επεξεργασία, η άμμος που κινείται παίρνει τη θερμότητα από τα τοιχώματα του κλιβάνου και τη μεταφέρει στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται όλο το αντικείμενο. Ο στόχος είναι να θερμανθούν τα μεταλλικά αντικείμενα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μετάλλου ή του κράματος, έτσι ώστε να ζεσταθεί και έπειτα να ψυχθεί αμέσως για να επιτευχθεί επιφανειακή σκληρότητα.
Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί μεταλλικά αντικείμενα βιομηχανιών για να αυξηθεί η σκληρότητά τους. Εάν δεν σκληρυνθούν τα αντικείμενα, σπάζουν.
Έτσι λοιπόν αυτή η μηχανή περιέχει δύο κλιβάνους και ένα δοχείο ψύξης, ενώ τα αντικείμενα μεταφέρονται από ένα βραχίονα.
Με πιο απλά λόγια τοποθετούνται σε ένα δοχείο ορισμένα μεταλλικά αντικείμενα. Ο ρομποτικός βραχίονας παίρνει το δοχείο αυτό και το τοποθετεί στον κλίβανο. Εκεί γίνονται όλες οι διαδικασίες θέρμανσής των αντικειμένων κι έπειτα ο ίδιος βραχίονας παίρνει το δοχείο και το τοποθετεί στο δοχείο ψύξης, όπου και ολοκληρώνεται η σκλήρυνσή του.
Η κινούμενη αυτή άμμος που είναι και καινοτομία για την Ελλάδα υπάρχει και στο δοχείο ψύξης προκειμένου να μεταφέρει την ψύξη όχι μόνο επιφανειακά αλλά σε κάθε σημείο του αντικειμένου.
Η αυτοματοποίηση της μονάδας
Στο σημείο αυτό έρχεται και η συμβολή του Νίκου. Ο ίδιος δημιούργησε ένα λογισμικό πρόγραμμα με διάφορες εντολές, οι οποίες μπορούν κατευθύνουν με ακρίβεια τον ρομποτικό βραχίονα προκειμένου να κάνει όλη τη διαδικασία, χωρίς να χρησιμοποιηθούν εργατικά χέρια και ειδικά εργαλεία.
Η ηλεκτρονική αυτή γλώσσα που υλοποίησε «εισχώρησε» σε μια οθόνη αφής. Από κει ο Νίκος πατώντας ορισμένα κουμπιά δίνει εντολές στο ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος τις εκτελεί με μαθηματική ακρίβεια. Οι εντολές που λαμβάνει το ρομπότ αφορούν στο πότε θα παραλάβει το δοχείο με τα αντικείμενα, πού ακριβώς θα βρίσκεται έτσι ώστε να το τοποθετήσει το δοχείο ακριβώς μέσα στον κλίβανο. Επιπλέον από την οθόνη αφής ρυθμίζονται αυτόματα οι θερμοκρασίες των κλιβάνων και του δοχείου ψύξης κι εν ολίγοις πατώντας ορισμένα κουμπιά γίνεται μια διεργασία, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χρονοβόρα, θα χρειάζονταν εργάτες για να μεταφέρουν με προσοχή τα αντικείμενα, εργαλεία για τη μεταφορά των αντικειμένων, τα οποία θα έκαιγαν ή θα ήταν πολύ παγωμένα.
Λεπτομέρειες της κατασκευής
Ο Νίκος Φλιτρής χρειάστηκε περίπου πέντε μήνες για να ολοκληρώσει με επιτυχία την κατασκευή αυτή, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα, μιας και η εφαρμογή της αναμοχλευμένης άμμου χρησιμοποιείται κυρίως στο εξωτερικό.
«Δούλευα πάνω στη διπλωματική και κυρίως στο τεχνικό τμήμα για την υλοποίηση του λογισμικού, των εντολών δηλαδή για το ρομπότ που κινεί τα πάντα, κάθε μέρα για πέντε μήνες από το πρωί έως το βράδυ με μερικές ώρες κενό. Δεν κουράστηκα, γιατί όλη αυτή η εργασία με ενθουσίασε, καθώς ασχολούμουν με κάτι που πραγματικά με ενδιέφερε. Βέβαια όταν ολοκληρώθηκε ένιωσα μια ικανοποίηση», είπε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος.
Η εργασία του αλλά και οι γνώσεις του εντυπωσίασαν τους καθηγητές του, οι οποίοι εξήραν το αποτέλεσμα και μάλιστα του πρότειναν να παρουσιάσει τη διπλωματική του σε ένα συνέδριο. Παρ’ όλα αυτά ο Νίκος με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, θεωρώντας πως δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, απέρριψε ευγενικά την πρόταση.
Μιλώντας για το μέλλον του, ο Νίκος Φλιτρής τόνισε πως θα ήθελε πολύ να εργαστεί σε αυτό τον τομέα της αυτοματοποίησης στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στο Βόλο.
«Δυστυχώς δεν έχει αναπτυχθεί αυτός ο χώρος στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στο Βόλο. Εάν όμως υπήρχε η δυνατότητα να μπορέσω στην πόλη μου να εργαστώ πάνω στον τομέα που με ενδιαφέρει, θα ήταν το ιδανικό», υποστήριξε ο Νίκος.
Συντάκτης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
wwww.taxydromos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου