16.6.10

Αδιόρθωτα χιλιάδες γραπτά...

Στον αέρα βρίσκεται το 30% των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της αποχής των καθηγητών από τη διόρθωση. Μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεχιστεί έως και την Παρασκευή η αποχή από τη βαθμολόγηση, είναι πλέον σίγουρο ότι οι μαθητές φέτος δεν πρόκειται να πάρουν τους βαθμούς τους έως το τέλος του μήνα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Η διαδικασία της βαθμολόγησης θα ολοκληρωνόταν αύριο, αλλά τώρα θα υπάρξει καθυστέρηση, η οποία θα ...
εξαρτηθεί από τη στάση που θα ακολουθήσουν οι καθηγητές τις επόμενες ημέρες.


Πέρυσι οι βαθμοί είχαν αναρτηθεί στα λύκεια στις 24 Ιουνίου, αλλά φέτος αυτό δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου, με δεδομένο ότι αφού ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση θα πρέπει να γίνει και η διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν λάθη.

Οι πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων εκτιμούν ότι δεν έχει βαθμολογηθεί περίπου το 30% των τετραδίων και κυρίως σε μαθήματα όπως Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Λογοτεχνία, ενώ δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ούτε και η αναβαθμολόγηση. Συνολικά τα βαθμολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα είναι 28, εκ των οποίων τα 10 στην Αττική, όπου διορθώνονται τα γραπτά από τα λύκεια της περιφέρειας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε εννέα βαθμολογικά κέντρα της Αττικής και σε ορισμένα στην Πάτρα, την Κρήτη και την Ηλεία.

«Σοβαρό πρόβλημα»
Μετά την απόφαση για παράταση της αποχής των εκπαιδευτικών στα βαθμολογικά κέντρα, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η απόφαση αδικεί τους μαθητές, αλλά αδικεί και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα».

Η υπουργός έκανε λόγο για συνδικαλιστικούς εγωισμούς και συμπλήρωσε λέγοντας: «Το υπουργείο Παιδείας, νιώθοντας την αγωνία των χιλιάδων παιδιών και των γονιών, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε -και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους. Δόθηκε μια λύση ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στον μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του».

Τα μαθήματα στα οποία καθυστερεί η βαθμολόγηση

* 1. Λογοτεχνία
* 2. Λατινικά
* 3. Αρχαία Ελληνικά
* 4. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
* 5. Αναβαθμολογήσεις σε όλα τα μαθήματα

Μαραθώνια η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Ψήφισαν αποχή με οριακή πλειοψηφία

Χθες το πρωί το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά μια μαραθώνια συνεδρίαση με πολλές αντιπαραθέσεις, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (6-5) να συνεχιστεί η αποχή, προκαλώντας νέα αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, που πίστευαν ότι σε λίγες ημέρες θα έβλεπαν τα αποτελέσματα των κόπων τους.

Τώρα το σωματείο θα επανεξετάσει τη στάση του, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΟΛΜΕ για το ζήτημα, ακόμη και στην παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) υπήρξε «διάσπαση», καθώς από τα 4 μέλη της οι δύο ψήφισαν να σταματήσει η αποχή και οι άλλοι δύο να συνεχιστεί...

Συγκεκριμένα, από τα 11 μέλη του ΔΣ υπέρ της συνέχισης της αποχής από τη βαθμολόγηση ψήφισαν: 2 μέλη της ΔΑΚΕ, 2 μέλη της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΣΥΝ), 1 μέλος του ΚΚΕ και 1 μέλος της παράταξης Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Να σταματήσει η αποχή ψήφισαν τα 2 μέλη της ΠΑΣΚ και 2 μέλη της ΔΑΚΕ (οι δύο πρώην πρόεδροι της ΟΛΜΕ κ. Πεππές και Γεώργας).

Μετά τη συνεδρίαση, η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι: «Διαμαρτυρόμαστε για μια ακόμη φορά για τις δραματικές μειώσεις των αμοιβών όλων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από 5%-63%. Η κινητοποίηση του κλάδου μας έφερε ήδη αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αλλάξει την απόφασή της για τον τρόπο πληρωμής. Οφείλει, όμως, να προχωρήσει και στην ικανοποίηση του αιτήματός μας για διατήρηση των -ήδη χαμηλών- αμοιβών, όπως αυτές προβλέπονταν στη σχετική απόφαση του 2006. Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν ανέχεται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».

Το «αγκάθι»
«Ψαλίδι» στις αμοιβές από 5% έως και... 63%

Οι μειώσεις στις αμοιβές των εμπλεκόμενων καθηγητών στις εξετάσεις κυμαίνονται από 5% έως 63%. Οι βαθμολογητές φέτος αμείβονται με 2 ευρώ το γραπτό από 2,10 ευρώ πέρυσι, ενώ τα μέλη των επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών υποψηφίων αμείβονται με 300 ευρώ από 806 ευρώ. Στους επιτηρητές οι αμοιβές μειώνονται κατά 29,6% (από 17 ευρώ σε 14 ευρώ), στα μέλη λυκειακών επιτροπών κατά 20% (από 338 ευρώ σε 270 ευρώ), στα μέλη επιτροπών βαθμολογικών κέντρων κατά 29,5% (από 709 ευρώ σε 500 ευρώ), σε εκπαιδευτικούς και διοικητικούς που υποβοηθούν το έργο των βαθμολογικών κέντρων κατά 38% (από 19,3 ευρώ/ημέρα σε 12 ευρώ/ημέρα), ενώ στους εξεταστές - βαθμολογητές στις ειδικές κατηγορίες μαθητών κατά 20% (από 33,3 ευρώ/ημέρα σε 26,7 ευρώ/ημέρα).

Μίλτος Λαγογιάννης: Αισθάνομαι πως παίζουν με την αγωνία μας
Αδικη θεωρεί την απόφαση των βαθμολογητών να προχωρήσουν σε «λευκή απεργία» ο υποψήφιος Μίλτος Λαγογιάννης. «Πρόκειται για κάτι που αφορά τους καθηγητές και όχι τους μαθητές και θα μπορούσαν να το κάνουν από τη νέα σχολική χρονιά. Αισθανόμαστε ότι έτσι παίζουν με την αγωνία μας», λέει, αναφερόμενος παράλληλα και στις οικονομικές διαστάσεις του θέματος.

«Πιστεύω ότι έχω πάει καλά σε σχέση με τη δυσκολία των θεμάτων που μπήκαν. Ομως μέσα στην οικογένεια υπάρχει γενικά μια αναστάτωση. Οι γονείς μου σκέφτονται πως, αν δεν εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο και χρειαστεί να ξαναπάω φροντιστήριο, θα πρέπει να το ξέρουν ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αν χρειαστεί να πάω σε κάποια ιδιωτική σχολή, θέλουν να ξέρουν το κόστος από τώρα ή να διαθέσουν αλλού τα χρήματα, αφού βέβαια δεν μας περισσεύουν».

Ο Μίλτος θα αναζητήσει ούτως ή άλλως εργασία, προκειμένου να συμβάλει στον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, όμως, όπως εξηγεί, αισθάνεται μεγάλη αγωνία όσο δεν γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις του. «Είναι άδικο για εμάς τους μαθητές αυτό που γίνεται», καταλήγει προβληματισμένος.

Μαριέλεν Χανιώτη: Η καθυστέρηση μας προκαλεί ακόμη περισσότερο άγχος
Για αγωνία που επιτείνεται ακόμη περισσότερο κάνει λόγο και η Μαριέλεν Χανιώτη, απόφοιτος του Ζάννειου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά.

«Οπως και να το κάνουμε, η καθυστέρηση στη βαθμολόγηση των γραπτών μάς προκαλεί περισσότερο άγχος, νιώθουμε ότι είμαστε σε εκκρεμότητα», λέει. «Για εμένα όσο νωρίτερα βγουν τα αποτελέσματα, τόσο νωρίτερα θα αποβληθεί το άγχος ανεξαρτήτως του αν έχω πάει καλά ή όχι».

Η Μαριέλεν, η οποία είχε επιλέξει την τεχνολογική κατεύθυνση, επισημαίνει ότι το ζήτημα -τουλάχιστον για τη δική της περίπτωση- δεν είναι οικονομικό.

«Είναι καθαρά θέμα αγωνίας. Οι γονείς μου κατανοούν τα συναισθήματά μου και μου συμπαραστέκονται, όμως ταυτόχρονα καταλαβαίνουν και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η απεργία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους καθηγητές μας, κάποιους εκ των οποίων έχω συναντήσει αυτές τις ημέρες.

Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν το στρες μας, όμως εμείς δεν έχουμε άλλο όπλο στα χέρια μας και προβλέπω ότι οι φετινές διακοπές θα είναι πολύ αγχωμένες...».

Νικολ. Τρίγκα
ntriga@pegasus.gr



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θ. Κοτσιφάκης

Θέλουμε λύση και όχι εμπαιγμό
Είχαμε δύο αιτήματα. Να πληρωθούμε άμεσα και όχι με μειωμένες αμοιβές... Το πρώτο αίτημα ικανοποιήθηκε, το δεύτερο όχι. Εμείς δεν ζητάμε αυξήσεις, αλλά να παίρνουν οι καθηγητές αυτά που έπαιρναν. Ομως, το υπουργείο αποφάσισε, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, να μας ανακοινώσει ότι μειώνονται οι αμοιβές των καθηγητών. Αυτό είναι εμπαιγμός. Αρα το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε το πρόβλημα και όχι εμείς. Δεν κάναμε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές. Αν τώρα καθυστερήσει η βαθμολόγηση, εξαρτάται από την κυβέρνηση. Ας δώσει μια λύση και να μην εμπαίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης.

* Ο Θέμης Κοτσιφάκης, είναι μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: