8.6.10

Προεδρικό «ουφ»...


Λώρη Κέζα
Η αποχώρηση των ανανεωτικών ήταν, αν μη τι άλλο, ανακουφιστική. Τα «τσιπράκια» (όπως αποκαλούν την ομάδα του προέδρου) και ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας ένιωσαν ένα βάρος να φεύγει από πάνω τους με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του Συνασπισμού. Τώρα θα...
δουλεύουν απερίσπαστοι, χωρίς εσωκομματικές φαγωμάρες. Περιμένουν λοιπόν να περάσει τούτη η εβδομάδα, των διαδικαστικών, να γίνουν οι επαφές για τα νέα κομματικά όργανα και από Δευτέρα αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δημοτικές εκλογές είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για την Αριστερά: η «Ανοιχτή Πόλη» έλαβε διψήφιο ποσοστό (10,5%) στις εκλογές του 2006. Εκεί λοιπόν έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι θαμώνες της Κουμουνδούρου μετά το 6ο Συνέδριο.

Ευλόγως αμφισβητεί κανείς την εύχαρι διάθεση στην ηγεσία του Συνασπισμού. Από τη μία ο κ. Αλέκος Αλαβάνος φτιάχνει το δικό του υπερκομματικό Μέτωπο, καλώντας ακόμη και τους καταφρονεμένους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς να πάρουν μέρος στην εξέγερση. Από την άλλη η ομάδα Φώτη Κουβέλη «απεγκλωβίζεται στο κενό», όπως λένε εκείνοι που έμειναν πίσω. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, διαφεύγουν τα κουκιά. Μπορεί με αυτές τις παραμέτρους να παραμένει ψύχραιμος και αισιόδοξος ο πρόεδρος; Θα βρούμε την απάντηση αν μετρήσουμε ανάποδα, δηλαδή αν δούμε τι του έμεινε, όχι ποιοι απομακρύνθηκαν. Το παιδί λοιπόν κράτησε το μαγαζί, η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι ανέστια και άφραγκη, ενώ ο κ. Αλαβάνος έγινε ένας πίκαρος των Αθηνών. Το παιδί κράτησε την ταμπέλα που κρέμεται έξω από το μαγαζί.

Οπως και να το κάνουμε, οποιαδήποτε αφίσα, οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο έχει το σηματάκι του Συνασπισμού έχει κοινωνικές συστάσεις σε ευρύ φάσμα πολιτών. Στην Ανανεωτική Πτέρυγα το μόνο αναγνωρίσιμο είναι το μουστάκι του επικεφαλής τους.

Τέλος, το παιδί κρατά τον κομματικό μηχανισμό που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις δυνατότητες επαφών μιας τριακοσάδας ανθρώπων.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Τσίπρας θέλει απλώς να μπει στο μάτι των αποχωρησάντων, όμως θα επιχειρήσει θεαματική διεύρυνση στις δημοτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα προταθούν θα έχουν στόχο την επανασυσπείρωση της Αριστεράς. Αναζητούνται λοιπόν πρόσωπα που να είναι γνωστά έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς, να στέλνουν μήνυμα ενότητας, να απευθύνονται σε ευρεία γκάμα πολιτών. Ολα αυτά μέσα στην αισθητική του Συνασπισμού (δεν θα επιλέξουν ποδοσφαιριστές και φωτομοντέλα). Ηδη έχει φτιαχτεί μια πρώτη ενδεικτική λίστα ερήμην των υποψηφίων. Οι επαφές θα αρχίσουν όταν θα έχουν συσταθεί τα κομματικά όργανα ώστε να μαζευτούν πολλά ονόματα και να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες.

Η επιτυχία του κ. Τσίπρα στις δημοτικές εκλογές του 2006 δίνει από μόνη της την πρώτη ντιρεκτίβα. Ανανέωση στα πρόσωπα, τόπο στα νιάτα. Η κρίση τόσο στον Συνασπισμό όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται εν πολλοίς στη γήρανση των μελών. Γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι το πρόβλημα ανάμεσα στον πρόεδρο του Συνασπισμού και στους τσατισμένους συντρόφους του είναι ένα πρόβλημα γενεάς. Υπάρχει χάσμα. Το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε εκείνον που έπαιζε πεντόβολα και σε αυτόν που ανδρώθηκε με Αtari. Το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε εκείνους που έζησαν τη χούντα και σε αυτούς που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση. Το χάσμα αυτό επεκτείνεται στην κοινωνία, μεταξύ ιστορικών στελεχών και νέων ψηφοφόρων.

Η Αριστερά είναι συνώνυμο της ανατροπής και η επιθυμία ανατροπής προϋποθέτει τη νιότη. Μέσα από αυτό το πρίσμα τα αποχωρήσαντα στελέχη έκαναν μεγάλη χάρη στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου από εδώ και πέρα θα κάνουν κουμάντο τα «τσιπράκια». Τώρα λοιπόν απομένει να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να καταθέτει ανεμπόδιστα τις προοδευτικές προτάσεις του. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε αν από τον Συνασπισμό μπορεί να έρθει κάτι καινούργιο ή αν ο κ. Αλέξης Τσίπρας γέρασε πριν την ώρα του λόγω συναναστροφών.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: