Του Γιώργου Λακόπουλου
«Υπηρετείς στα Σώματα Ασφαλείας; Στείλε τις απόψεις σου στον υπουργό». Με αυτή τη φράση ανοίγει προσωπική ιστοσελίδα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Διαδίκτυο. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιοι αντί για απόψεις θα του έστελναν μια βόμβα.
Το γραφείο που...
...φυλάσσεται καλύτερα από οτιδήποτε άλλο επί ελληνικού εδάφους, επτά όροφοι από το ισόγειο και ακριβώς κάτω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΠ, μάτωσε. Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η χθεσινή τραγωδία ανανεώνει ένα στοίχημα που ο ίδιος κέρδισε τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα. Το στοίχημα με την τρομοκρατία. Η αποτελεσματικότητα με την οποία την καταπολέμησε, ήταν κάτι σαν πολιτικό φωτοστέφανο για τον ίδιο. Τώρα έχει και προσωπικούς λόγους να το διατηρήσει.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπήρξε από τους αγαπημένους υφυπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς τον συνόδευε συχνά στο εξωτερικό, ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίστηκε ο πιο επιτυχημένος υπουργός του Κώστα Σημίτη, και ασφαλώς στους εννέα μήνες της κυβέρνησης που πέρασαν από τότε που Γιώργος Παπανδρέου τον έστειλε ξανά στο - μοιραίο πλέον- γραφείο της Κατεχάκη, πρόλαβε να εγγράψει επιτυχίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά και της νεώτερης γενιάς τρομοκρατίας.
Σ΄ αυτό το γραφείο παίχτηκαν μερικές από τις πιο συνταρακτικές σκηνές της προσπάθειας να αναχαιτιστεί η αιματηρή δραστηριότητα της ελληνικής εκδοχής του αντάρτικου πόλης, που συσσώρευσε πτώματα για δυόμισι δεκαετίες, χωρίς κανείς να μπορεί να βρει τον μίτο που θα οδηγούσε στην οργάνωση 17 Νοέμβρη που κόντευε να γίνει «θρύλος».
Υφυπουργός Εμπορίου
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετακόμισε σ΄ αυτό το γραφείο ανεπάντεχα τον Φεβρουάριο του 1999. Ηταν τρία χρόνια υφυπουργός Εμπορίου, με καλές επιδόσεις, όταν η υπόθεση Οτζαλάν πέταξε τρεις υπουργούς έξω από την κυβέρνηση Σημίτη και έφερε πρόωρο ανασχηματισμό. Οταν ο Πρωθυπουργός, που τον ήξερε καλά από την εποχή που ήταν υφυπουργός του, τον ειδοποίησε ότι τον προορίζει για το υπουργείο με την ηλεκτρική καρέκλα, δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς αναλάμβανε. Το κατάλαβε όταν διαπίστωσε πόσο διαλυμένα ήταν τα Σώματα Ασφαλείας της εποχής. Ιδίως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήταν εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει την ευέλικτη 17Ν και περιοριζόταν σε ανούσιες αναλύσεις και παρακολούθηση προσώπων που μόνο τρομοκράτες δεν θα μπορούσαν να είναι. Το πρώτο που του έκανε εντύπωση ήταν η ψυχολογία των αξιωματικών που λειτουργούσαν με λογική υπαστυνόμου Β΄ της εποχής της κομμουνιστοφαγίας. Και η άρνησή τους να συνεργαστούν με τους ειδικούς άλλων χωρών που έσπευδαν σε βοήθεια ύστερα από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά έβρισκαν κλειστές πόρτες. Οι «ειδικοί» της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήξεραν πού πάνε τα τέσσερα σ΄ αυτόν τον τομέα, φοβισμένοι και ανεκπαίδευτοι καθώς ήταν.
Νύχτες στην Κατεχάκη
Ο νέος υπουργός είχε την τύχη να ανακαλύψει από την αρχή τις ικανότητες δύο ανδρών με τους οποίους δέθηκε και πέρασε νύχτες ολόκληρες στην Κατεχάκη. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος και ο εισαγγελέας που είχε επιφορτιστεί με τους φακέλους της τρομοκρατίας Γιάννης Διώτης, χωρίς καμία κομματική συνάφεια, όπως συνηθιζόταν ώς τότε, έγιναν αχώριστοι συνεργάτες του. Με μεθοδικότητα και επιμονή οργάνωσαν εκ νέου την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, άνοιξαν από την αρχή όλους τους φακέλους και αξιοποίησαν στοιχεία που μέχρι τότε είχαν περάσει απαρατήρητα. Ταυτόχρονα άνοιξαν οι πόρτες για διεθνή συνεργασία. Ο Χρυσοχοΐδης σχημάτισε μια επταεθνή ομάδα με τις καλύτερες αστυνομίες του κόσμου και άρχισε να ανιχνεύει τον σκοτεινό κόσμο της τρομοκρατίας με νέο πνεύμα. Οταν οι αμερικανοί επιχείρησαν να του υποδείξουν μια λίστα με ενδεχόμενους ύποπτους αντέδρασε έντονα: «Δεν δεχόμαστε λίστες, δεχόμαστε στοιχεία». Στοιχεία δεν υπήρχαν. Αλλωστε οι αμερικανικές υπηρεσίες συναγωνίζονταν σε γκάφες τις ελληνικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια.
Το ανάγλυφο της τρομοκρατίας
Μέρα με τη μέρα, Χρυσοχοΐδης, Διώτης και Νασιάκος, ψηφίδα την ψηφίδα, σχημάτισαν το ανάγλυφο της ελληνικής τρομοκρατίας, που εκπροσωπούσαν οι οργανώσεις ΕΛΑ και 17Ν. Η πρώτη είχε καταστεί σχεδόν ακίνδυνη και θα μπορούσε να εγκλωβίσει τα παλαιά μέλη της πολύ σύντομα. Απέφυγε να το κάνει, εστιάζοντας στη 17Ν που είχε αφήσει είκοσι πτώματα πίσω της ώς εκείνη τη στιγμή. Η δολοφονία του άγγλου ταγματάρχη Σόντερς θα ήταν η τελευταία της. Ο Χρυσοχοΐδης εντυπωσιάσθηκε από τη μεθοδικότητα της Σκόταλντ Γιάρντ που έσπευσε στην Αθήνα και συστηματοποίησε τη συνεργασία μαζί της. Σταδιακά αισθανόταν ότι πλησιάζει στον πυρήνα της 17Ν. Είχε εντοπίσει την ύπαρξη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, αλλά όχι και τα ίχνη του. Μπορούσε να περιγράψει τον χώρο όπου κινούνταν η οργάνωση και άρχισε να παίζει με τα νεύρα της, με δηλώσεις του τύπου «σας καλώ να παραδοθείτε». Ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, πήρε το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και περίμενε το λάθος που θα του επέτρεπε να περικυκλώσει αυτούς που ήδη φανταζόταν πώς θα μπορούσαν να είναι.
Ηξερε ότι περιμένουν την ευκαιρία
ΤΟ ΛΑΘΟΣ έγινε ένα βράδυ το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ένα κινεζικό ρολόι στα χέρια του Σάββα Ξηρού δεν λειτούργησε και τον τραυμάτισε. Μέσα σε λίγες ώρες η προεργασία που είχε κάνει η ομάδα Χρυσοχοΐδη, στην όποια είχε προστεθεί και ο υποστράτηγος Στέλιος Σύρος, απέδωσε και τα πρώτα μέλη της 17Ν βρέθηκαν στα χέρια της Αστυνομίας, 25 χρόνια από τη βραδιά που πρωτοεμφανίστηκε με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CΙΑ Ρ. Γουέλς, ένα βράδυ παραμονές των Χριστουγέννων του 1975 στο Ψυχικό. Ενας συνδυασμός τύχης και σωστής ανάλυσης στοιχείων και πληροφοριών τον οδήγησε και στον Γιωτόπουλο, κατά κόσμον Μιχάλη Οικονόμου, γνωστό ως «Λάμπρο» στην οργάνωση.
Τα υπόλοιπα εκτυλίχθηκαν ταχύτατα. Τα μέλη της 17Ν βρέθηκαν στη φυλακή και ο Χρυσοχοΐδης γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία δελφίνος του Κ. Σημίτη, μέχρι που η σκυτάλη παραδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου. Οι σχέσεις τους υπήρξαν εναλλασσόμενες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η απόφαση του Πρωθυπουργού να τον επανατοποθετήσει στην Κατεχάκη δεν ήταν τυχαία. Ο Χρυσοχοΐδης, που μάλλον προτιμούσε κάτι άλλο στην αρχή, ξαναμπήκε στον ρόλο και άρχισε από την αρχή: ανασύστησε τις διαλυμένες υπηρεσίες που παρέλαβε, έδωσε βάρος στην αστυνόμευση του δρόμου και πίεσε ασφυκτικά τον χώρο στον οποίο κινούνταν οι νεοεμφανιζόμενοι επίδοξοι διάδοχοι της 17Ν. Τουλάχιστον δύο οργανώσεις εξαρθρώθηκαν, αλλά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν επαναπαύθηκε. Από την πείρα του περισσότερο, αλλά και από πληροφορίες, ήξερε ότι «εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι σκληροί που περιμένουν την ευκαιρία να κάνουν τη μεγάλη ζημιά». Το μόνο ίσως που δεν περίμενε είναι ότι ο πρώτος νεκρός από τη νέα τρομοκρατία- μετά τον νεαρό Αφγανό στα Πατήσια- θα έπεφτε μέσα στο ίδιο το γραφείο του. Από μια βόμβα που είναι μυστήριο πώς πέρασε και που είχε στόχο τον ίδιο.
Οσοι τον είδαν χθες το βράδυ κατάλαβαν ότι οι καινούργιοι λογαριασμοί που άνοιξαν μαζί του οι μηχανισμοί που δρομολόγησαν τη βόμβα προς το γραφείο του θα πληρωθούν πολύ άσχημα.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου