16.6.10

Η ισπανική γρίπη χτυπά την ευρωζώνη...


Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται ότι η συνάντηση Θαπατέρο-Στρος Καν την Παρασκευή στη Μαδρίτη συνδέεται με τις φήμες για ανάγκη διάσωσης της Ισπανίας
Εντείνονται οι φήμες που θέλουν την Ισπανία, από τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, να αναζητούν δίχτυ οικονομικής σωτηρίας. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού για την ισπανική κυβέρνηση ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ με τα spread ( η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στα...
ισπανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα με τα αντίστοιχα γερμανικά) να εκτινάσσονται σε 220 μονάδες βάσης(+10 μονάδες βάσης).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσαν δημοσίευμα ότι μαζί με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν «δίχτυ ασφαλείας» για την Ισπανία, με τη διάθεση δανείου ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Economista, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο θέμα, η απόφαση είχε συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη του ΔΝΤ και έχει ως στόχο να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης αντίστοιχο με αυτό που προσφέρθηκε στην Ελλάδα.

Οι διαψεύσεις

Ωστόσο η Ε.Ε. το διέψευσε: Το δημοσίευμα ήταν «πολύ παράξενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. «Μπορώ να το διαψεύσω με σιγουριά», είπε. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε λόγο για «ανυπόστατο» δημοσίευμα ενώ, από τη Γαλλία, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε από το Παρίσι ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψή του στη Μαδρίτη είναι «επίσκεψη εργασίας». «Πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν μια εβδομάδα, ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν φήμες για το Βέλγιο;».

Και η ισπανική κυβέρνηση τόνισε πως η συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον Στρος Καν δεν συνδέεται με τα δημοσιεύματα περί ανάγκης διάσωσης της Ισπανίας.

Συστάσεις για μέτρα

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Ισπανία ότι θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας ώστε να φτάσει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος: να μειωθεί, δηλαδή, από 11,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι στο 3% το 2013. Οι αγορές επίσης εμφανίζονται ανήσυχες για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Κάρλος Οκάνα, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν πρόβλημα πιστωτικού χαρακτήρα στην διατραπεζική αγορά. «Η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόβλημα», επισήμανε, σε επιχειρηματικό συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, χαρακτήριζε ως καίριας σημασίας την επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας της χώρας. Σύμφωνα με τον Ορντόνιεθ, οι ενδείξεις ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας είναι ακόμη ισχνές αλλά η επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας είναι καθοριστική, ακόμη κι αν βλάψει την βραχυπρόθεσμη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

«Το αδιαμφισβήτητο κόστος που θα υπάρξει για την κοινωνία, θα αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη σταθερότητα και την ισχυροποίηση της θέσης μας να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή διαδικασία», τόνισε.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: