9.6.10
Μποτιλιάρισµα...
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ ΕΥΡΩ έχει τα υπαρξιακά του. Ο γαλλογερµανικός άξονας θυµίζει επί Μέρκελ και Σαρκοζί το «Σκηνές από ένα γάµο» του Ινγκµαρ Μπέργκµαν. Η παγκοσµιοποίηση είναι σαν οδηγός που έχει ξεχάσει δεµένο το χειρόφρενο. Η Κίνα µοιάζει όλο και περισσότερο µε φούσκα που...
απελευθερώνει λίγο λίγο τον αέρα. Η Αµερική τον ένα µήνα βγαίνει και τον άλλο παραµένει στην οικονοµική κρίση. Και µια γενιά που νόµιζε ότι το µέλλον θα είναι µόνο καλύτερο, καλείται να αναθεωρήσει την αντίληψή της για το παρόν.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο κόσµος σήµερα, χωρίς να αναφέρει κανείς το Μεσανατολικό, το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν και το Ασφαλιστικό µας. Στους τρεις τελευταίους τοµείς, το εφιαλτικό σενάριο ήταν δεδοµένο. Για όλα τα άλλα, όµως, υπήρχε αισιοδοξία. Αυτή είναι και το θύµα της τελευταίας διετίας, σε ένα περιβάλλον όπου οι δείκτες υποχωρούν ή, όπως συµβαίνει στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, γυρίζουν πολύ πίσω στον χρόνο.
ΣΕ ΑΥΤΟ το σκοτεινό τοπίο, υπάρχει πάντα ο Στιβ Τζοµπς. Το «τροµερό παιδί» της Αpple ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 και συνεχίζει να βρίσκεται στην αιχµή της τεχνολογίας. Μόνο που αυτή δεν είναι προνόµιο των κυβερνήσεων ή των µεγάλων εταιρειών. Πάει κατευθείαν στα χέρια των απλών πολιτών. Ο Τζοµπς µε το γνωστό σαρκαστικό µειδίαµα, το µπλουζάκι και το σκούρο φόντο συνεχίζει να παρουσιάζει νέα προϊόντα. Μετά το i-pad, έρχεται το i-phone στη νέα εκδοχή του. Η ιλιγγιώδης αύξηση κερδών της Αpple θυµίζει το τρελό ράλι των εταιρειών πληροφορικής που έστειλε τον δείκτη Νasdaq στη στρατόσφαιρα το 2000, πριν ακουστεί το µεγάλο µπαµ της φούσκας. ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ δηµοσιονοµικά να είναι εξίσωση χωρίς λύση ή, µάλλον, µε µόνη λύση τη λιτότητα. Ωστόσο, η κοινωνία της πληροφορίας επεκτείνεται. Μπορεί πλέον κανείς να έχει το Διαδίκτυο στην παλάµη του και να δίνει εντολές, έχοντας την αίσθηση της αφής στην οθόνη. Τα µαθηµατικά της ηλεκτρονικής επανάστασης είναι γνωστά. Οσο περισσότεροι οι χρήστες τόσο χαµηλότερες οι τιµές των συσκευών. Θα είναι αυτή η νέα πλατφόρµα που αναζητούν τα πάσης φύσεως media µετά το τέλος του Γουτεµβέργιου;
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτηµα της εποχής δεν είναι µόνο τι θα γίνει µε το χρέος της ευρωζώνης, της Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Είναι και πόσο θα αντέξει το Δίκτυο. Και αυτό, γιατί οι δυνατότητες των νέων κινητών τηλεφώνων σε διακίνηση εικόνας και ήχου υπερβαίνουν τις χωρητικότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αυτό ανεβάζει τα τέλη και κατεβάζει τις ταχύτητες. Η διεθνής µιζέρια κάνει το κόστος αναβάθµισης των δικτύων δυσβάστακτο για τις µεγάλες εταιρείες. Αρα, ακυρώνει την επανάσταση των smart phones.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η τεχνολογία τρέχει. Πώς θα περάσει όµως µέσα από το µποτιλιάρισµα της διεθνούς οικονοµίας;
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου