17.6.10

Ψαλίδι στις αποζημιώσεις...


Μείωση των αποζημιώσεων έως και 50% σε περίπτωση προειδοποίησης, αύξηση του ορίου των απολύσεων και.... παράκαμψη του κατώτερου μισθού για τους νέους προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, καθώς ο...
υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν μέχρι τις 23 του μήνα τις απόψεις τους. Στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα θα μειωθεί και η αμοιβή των υπερωριών.

Αναλυτικά το νέο «τοπίο» στην αγορά εργασίας προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Μειώνεται έως και 50% το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση προειδοποίησης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει στον έναν έως τέσσερις μήνες, ενώ σήμερα μπορεί να φτάνει έως και τα δύο χρόνια. Αυτό συμπαρασύρει προς τα κάτω και την αποζημίωση σε περίπτωση που η απόλυση γίνεται μετά από προειδοποίηση.

2. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν 6 άτομα (σήμερα στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 εργαζόμενους επιτρέπεται η απόλυση 4 ατόμων).

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα μπορούν να απολύουν το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους (σήμερα το ποσοστό των απολύσεων είναι 2% στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζόμενους).

3. Αλλάζει η διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις. Στη μεσολάβηση θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς εργοδότες ή συνδικάτα αλλά και για τη διαιτησία μπαίνουν όροι.

Συγκεκριμένα θα απαιτείται συμφωνία των δύο μερών, ενώ μονομερής προσφυγή θα γίνεται μόνο όταν το ένα μέρος αρνηθεί τη μεσολάβηση. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αυτό μπορεί να ακυρώσει τον ρόλο της διαιτησίας, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να πηγαίνουν στη μεσολάβηση αλλά να αρνούνται τη διαιτησία και να μην εκδίδεται οριστική απόφαση.

4. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, που χάνουν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης. Στην αυτασφάλιση υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με:

* Το 50% του κόστους για ασφαλισμένους από 57 έως 60 ετών
* Το 80% για ασφαλισμένους από 60 έως 64 ετών.

Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καλύπτει το λοιπό κόστος της αυτασφάλισης των απολυμένων αλλά και να επιδοτεί έως 20% το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

5. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους, καταβάλλοντας το 70% έως 85% του κατώτερου μισθού (δηλαδή από 518 έως 629 ευρώ). Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

* Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού.
* Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατώτατου ορίου μισθού και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ».

Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα «γκρίζα» σημεία, καθώς ο τρόπος καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μένει να καθοριστούν.

Ειδικά για τους νέους από 15 έως 18 ετών προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών συμβάσεων μαθητείας μέχρι ενός έτους. Στη συγκεκριμένη ομάδα η αμοιβή διαμορφώνεται στο 70% του κατώτερου μισθού.

* ΓΣΕΕ: Απαράδεκτο
«Επιεικώς απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «οι ρυθμίσεις είναι αντεργατικές, αντικοινωνικές, εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: