6.6.10

Μέτρα χωρίς αντίκρισμα ...


Ασφυξία στην αγορά - Μονόδρομος στα νέα μέτρα...
Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού παρά το «πάγωμα» επιστροφών του ΦΠΑ, το έλλειμμα αγγίζει τα 675 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν διπλάσιο εάν η επιστροφή γινόταν κανονικά, εξανεμίζοντας στην πραγματικότητα τα οφέλη από το ψαλίδι στον 13ο και 14ο μισθό.

Από την άλλη, οι...
φόροι στην κατανάλωση όχι μόνο δεν αύξησαν τα έσοδα στα ταμεία, αλλά βύθισαν τόσο την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα τα έσοδα από το ΦΠΑ για το μήνα Μαΐο να κινηθούν αρνητικά σε σχέση με πέρσι, παρά το κίνημα των αποδείξεων.

Ταυτόχρονα εκκρεμούν περί τα 1,9 δισ. ευρώ από φόρους στην περιουσία, καθώς ο μηχανισμός δεν έχει ακόμη καταφέρει να εισπράξει ούτε το ΕΤΑΚ του 2008.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν δεσμευτεί ότι στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους θα λαμβάνονται άμεσα πρόσθετα μέτρα. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο ότι οι ελεγκτές της τριμερούς επιτροπής που αναμένονται σύντομα στη χώρα μας θα ζητήσουν επιπλέον παρεμβάσεις για να εισηγηθούν την εκταμίευση της 2ης δόσης.

Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι είναι η πλήρης κατάργηση των υπερωριών, η επίσπευση της εισαγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε καθεστώς υψηλού ΦΠΑ, νέες αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, επιπλέον μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων ακόμη και η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Επιπλέον, στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν τώρα και οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η επικουρική σύνταξη θα ζητηθεί να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση και να επιβαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και αναπτυξιακών μέτρων.

Αγορές και αναλυτές, πάντως, προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία θεωρώντας αδύνατη τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης. Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικές προοπτικές, με την Ευρωζώνη το 3μηνο να αναπτύσσεται 0,6% και την Ελλάδα να συρρικνώνεται 2,3%

Καθεστώς ομηρίας

Θηλιά στην πραγματική οικονομία βάζει το ελληνικό δημόσιο στις επιχειρήσεις, αφού το συνεχώς διογκούμενο χρέος, που σήμερα αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, θέτει τις ελληνικές επιχειρήσεις υπό καθεστώς ομηρίας.

Ο μεγάλος οφειλέτης - το ελληνικό δημόσιο - χρωστάει στις κατασκευαστικές εταιρίες μόνο για έργα που έχουν ολοκληρωθεί 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και οι οφειλές προς τις τεχνικές εταιρίες ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και το πάγωμα μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Σημαντικό μέρος των οφειλών του δημοσίου αποτελεί και η επιστροφή του ΦΠΑ. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πλέον ορατός στους επιχειρηματίες σε περίπτωση που ο ΦΠΑ επιστραφεί τελικά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το δημόσιο χρέος προς τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον τελευταίο επενδυτικό νόμο φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ελληνικό κράτος δείχνει το στυγνό του πρόσωπο και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει 350 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα από τις 3.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν οι 2.500 δηλώσεις Ανωνύμων Εταιριών που κατατέθηκαν είναι ζημιογόνες.

Οι επιχειρηματίες, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν από το δημόσιο άμεση αποπληρωμή των οφειλών του, με μοναδική εναλλακτική λύση τον συμψηφισμό των χρεών.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: