10.6.10

Νούµερα...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
«Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καµιά», λέει το γνωστό εµβατήριο. Αυτή είναι η διαχρονικά αισιόδοξη εκδοχή της κατάστασής µας.

Η απαισιόδοξη είναι πως το εµβατήριο λέει «δεν πεθαίνει» και όχι «δεν πτωχεύει». Διότι η Ελλάδα πτωχεύει. Η τελευταία φορά ήταν...
τον Μάιο, όταν πήγαµε άρον άρον στο ΔΝΤ ή, για να είµαστε πιο ακριβείς, πέσαµε στα νύχια της τρόικας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ελληνικής οικονοµίας έχει στιγµές φρίκης. Νοµίζαµε όµως πως τις είχαµε αποχαιρετήσει οριστικά, όταν βάλαµε στην τσέπη µας το ευρώ. Δεν το νοµίζαµε µόνον εµείς. Το πίστευε ακράδαντα και η πολιτική τάξη της χώρας. Γι’ αυτό ακριβώς και η αναφορά της δραχµής είναι το άθροισµα όλων των φόβων µας. Θα πρέπει, πάντως, να πούµε ότι στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου η δραχµή δεν αναφέρεται µόνο ως το νόµισµα στο οποίο θα µπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα. Το Αlphaville, το µπλογκ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», αποκαλεί περιπαικτικά το ευρώ: «Drachmark». Σε ελεύθερη ελληνική απόδοση: «Δραχµάρκο». Ο υπαινιγµός είναι ότι η ευρωζώνη, άρα και το νόµισµά της, έχει µέσα Γερµανία αλλά και Ελλάδα. ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ όλες οι σκοτεινές προγνώσεις που συννεφιάζουν το καλοκαίρι µας; Η αλήθεια είναι πως ακόµη και ο Ιούνιος παραέχει βροχές. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η µία εκδοχή είναι πως φταίει η Ευρώπη, που δεν είχε ενιαία γραµµή και άργησε να αντιδράσει στα δηµοσιονοµικά προβλήµατα της Ελλάδας, αλλά και του Νότου συνολικά. Κακά τα ψέµατα: κάθε φορά που οι Ευρωπαίοι έφευγαν από µια Σύνοδο – όπως αυτές του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου – νόµιζαν ότι είχαν λύσει το πρόβληµα µε τις µικρές κινήσεις που είχαν κάνει. Συνέβαινε όµως το αντίθετο. Η άλλη εκδοχή είναι πως φταίει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Είναι µια κυβέρνηση που µιλάει πολύ – σε όλα τα ΜΜΕ του κόσµου – αλλά κάνει λίγα. Μια κυβέρνηση που επιµένει στο ιδεώδες σενάριο, ενώ ισχύει µονίµως το χείριστο. Τελικά, το πρόβληµά µας δεν είναι λόγων, αλλά αριθµών. Οι αριθµοί – όχι οι αγορές ή οι «κερδοσκόποι» – είναι εναντίον µας. Αυτό αφορά τα µαθηµατικά του χρέους, αλλά κυρίως τις µαύρες τρύπες στα δηµοσιονοµικά.

ΠΟΤΕ ΘΑ σταµατήσει – αν σταµατήσει – η φηµολογία που θέλει την Ελλάδα στα Τάρταρα; Οταν πάρουµε τους αριθµούς µε το µέρος µας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης βγήκε τη Δευτέρα να δηλώσει ότι το έλλειµµα µειώθηκε κατά 40% το πρώτο τρίµηνο του 2010.

Νούµερα χρειαζόµαστε – έστω κι αν είναι τα σκορ του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής που ίσως δώσει στην υφήλιο µια ανάπαυλα από τη µαυρίλα της διεθνούς οικονοµίας.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: