30.6.10
Στο «κόκκινο» δάνεια και κάρτες...
Εφιάλτης έχουν γίνει για 520.000 ελληνικά νοικοκυριά οι δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών. Σήμερα το 1 στα 5 νοικοκυριά καθυστερεί να πληρώσει τις δόσεις δανείων και καρτών από 30 μέχρι 90 μέρες, ενώ τα 3 στα 100 νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών.Στα...
23 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι «κόκκινες» οφειλές, με τα νοικοκυριά να μην πληρώνουν δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 11 δισ. ευρώ είναι τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Στο «κόκκινο» δάνεια και κάρτες
Την ίδια ώρα, ουρές σχηματίζονται στις τράπεζες από δανειολήπτες που ζητούν ρυθμίσεις στις οφειλές τους για να μη βρεθούν στο «κόκκινο». Και είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% όσων αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια έχουν ζητήσει ρύθμιση του δανείου τους, ενώ το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες, καθώς φτάνει στο 20%.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες αποτυπώνουν τη δραματική εικόνα που επικρατεί σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες.
Σύμφωνα και με μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (και με βάση τα στοιχεία των ερευνών που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος) προκύπτει ότι: Το 20% των δανεισμένων νοικοκυριών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 480.000 νοικοκυριά, καθυστερεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του από 1 μέχρι και πάνω από 3 μήνες. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 41.000 νοικοκυριά που έχουν σταματήσει να πληρώνουν για διάστημα πάνω από 9 μήνες.
Τον Δεκέμβριο του 2009 οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια -συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών- διαμορφώθηκαν στο 13,4%, δηλαδή τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ήταν ύψους 4,83 δισ. ευρώ. Το 2008 το ποσοστό των καθυστερούμενων καταναλωτικών ήταν στο 8,2% και το 2007 στο 6%.
Το ίδιο διάστημα το ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 7,4%, δηλαδή έμειναν απλήρωτα δάνεια ύψους 5,96 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των καθυστερούμενων στεγαστικών ήταν 5,3% το 2008 και 3,7% το 2007.
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι τα «κόκκινα» δάνεια (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) έκαναν άλμα στα 19,5 δισ. ευρώ, από 12,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, καθώς οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν στο 7,7%.
Την ίδια ώρα, ουρές σχηματίζονται στις τράπεζες από δανειολήπτες που ζητούν ρυθμίσεις στις οφειλές τους για να μη βρεθούν στο «κόκκινο».
«Bροχή» αιτήσεων
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως σήμερα οι τράπεζες «έχουν ρίξει όλο το βάρος στα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των πελατών τους» και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι: «η διάθεση για δάνεια είναι εξαιρετικά μειωμένη, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η τάση για αναχρηματοδοτήσεις είναι κυρίαρχη και καθημερινά οι τράπεζες δέχονται πλήθος παρόμοιων αιτήσεων, που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Ας σημειωθεί ότι το 10% των δανειοληπτών που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια έχουν ζητήσει ρύθμιση του δανείου τους, ενώ το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες καθώς φτάνει στο 20%.
Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές και η αυξημένη ζήτηση για ρυθμίσεις οφειλών δείχνουν ότι 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (από τα 2,4 εκατομμύρια που έχουν δάνεια) αντιμετωπίζουν πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Μάλιστα τα «κόκκινα δάνεια», αν και πολλαπλασιάζονται πλέον με χαμηλότερο ρυθμό, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τράπεζες, εντός του τρέχοντος έτους οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά κυμαίνονται στο 6%-8%, ενώ στα καταναλωτικά στο 17% με 20% και στις κάρτες φτάνουν μέχρι και το 25%.
Στα επιχειρηματικά τώρα δάνεια, λόγω της φύσης τους, οι καθυστερήσεις είναι πιο δύσκολο να «μετρηθούν», όμως και εδώ, παρά τις αναχρηματοδοτήσεις διαμορφώνονται σε επίπεδα πάνω από 8%.
Αναμφίβολα η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικά για όσους βρέθηκαν άνεργοι, αλλά και για εκείνους που υπέστησαν μειώσεις στα εισοδήματα, όμως είναι διαχειρίσιμη, και αυτή τη σημασία έχουν και τα προγράμματα για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Να μην «κοκκινίσουν» ούτε οι δανειολήπτες ούτε οι τράπεζες, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης τράπεζας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες τράπεζες ανακοίνωσαν προγράμματα ρύθμισης των οφειλών, μέσα από τα οποία δίνουν στους δανειολήπτες «ανάσες», είτε με περίοδο «χάριτος», δηλαδή παύση πληρωμής της δόσης, για 1 ή και για 2 χρόνια με ανάλογη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, είτε με μείωση της δόσης, επιμηκύνοντας και πάλι τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι καθυστερήσεις εμφανίζουν άνοδο και οι τράπεζες προχώρησαν στην αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλες οι τράπεζες πήραν αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την έκτακτη φορολόγηση «ψαλίδισαν» σημαντικά τα κέρδη πρώτου τριμήνου.
Τον Μάιο
Νέα βουτιά στον ρυθμό δανεισμού
Και νέα υποχώρηση στον ρυθμό δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημειώθηκε τον Μάιο 2010, στο 2,8%, από 3,2% τον Απρίλιο και 4,2% τον Δεκέμβριο 2009, με τα συνολικά υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 255,615 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ο ρυθμός δανεισμού των νοικοκυριών έπεσε στο 2%, από 2,5% τον προηγούμενο μήνα (στο 3,1% τον Δεκέμβριο 2009) και τα συνολικά υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 119,35 δισ. ευρώ.
Τα στεγαστικά «τρέχουν» με ρυθμό 3% και τα υπόλοιπα περιορίστηκαν στα 81,11 δισ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα από τα δάνεια των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 119,35 δισ. ευρώ, από 119,453 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων έφτασαν τα 136,26 δισ. ευρώ με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 3,4% από 3,9% τον Απρίλιο και 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εφη Καραγεώργου ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.