18.6.10

Συµπάθεια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ το πρόγραµµα της τρόικας για την ελληνική οικονοµία; Θα πετύχει. Για πόσους όµως;
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η αλήθεια για τα προγράµµατα τύπου ΔΝΤ. Πάντα πετυχαίνουν. Το πολύ πολύ να χρειαστεί να κόψεις παραπάνω µισθούς ή συντάξεις – ή να κόψεις ανθρώπους. Ή να απελευθερώσεις εντελώς τα...
εργασιακά – δηλαδή να αφήσεις εντελώς απροστάτευτους τους εργαζοµένους απέναντι στους εργοδότες. ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ αυτές χτυπούν στην καρδιά το προεδρικό διάταγµα του Ανδρέα Λοβέρδου για τα εργασιακά. Και, βεβαίως, το Ασφαλιστικό που πρέπει να ψηφιστεί ως νόµος του κράτους. Το πρόγραµµα θα πετύχει σε δύο ή τρία ή τέσσερα ή πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν θα πετύχει όµως για όλους. Θα πετύχει γι’ αυτούς που δεν θα µείνουν άνεργοι ή που δεν θα βρεθούν κοινωνικά αποκλεισµένοι λόγω της µεγάλης µείωσης των εισοδηµάτων τους.

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ; Οχι. Ο υπουργός Εργασίας ήλπισε σε καλύτερες ρυθµίσεις και προσπάθησε να τις πετύχει. Δεν υπάρχει όµως διαπραγµάτευση. Η προσφυγή στον µηχανισµό στήριξης είναι ευφηµισµός. Στις 6 Μαΐου η Ελλάδα εκχώρησε την κυριαρχία της σε θέµατα οικονοµικής πολιτικής. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο µνηµόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Εφόσον δεν µπορούµε να δανειστούµε στις αγορές και εξαρτώµαστε από τα εκατό δισ.

και βάλε που θα µας δώσουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ τα επόµενα τρία χρόνια, είµαστε υποχρεωµένοι να ακολουθήσουµε τις επιταγές τους. Αυτές θα σώσουν την οικονοµία – µε την έννοια ότι δεν θα χρεοκοπήσουµε. Δεν υπάρχει όµως καµία πρόβλεψη για διάσωση της κοινωνίας.

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ έχει εξοργίσει πολύ κόσµο. Εχει επίσης γίνει αλεξικέραυνο της ΓΣΕΕ που γύρισε την πλάτη στον διάλογο. Ωστόσο, η οργή έχει να κάνει µε αυτό που χάσαµε. Ενα κεκτηµένο ήπιων εργασιακών σχέσεων. Και µε αυτό που έρχεται: έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Ακριβώς τα ίδια θα συνέβαιναν και µε άλλον υπουργό. Είναι µάλιστα πιθανό ότι κάποιος λιγότερο επικοινωνιακός και δηµοφιλής όπως ο Λοβέρδος – που είναι πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών – θα ενοχλούσε πολύ περισσότερο. Ισως γιατί θα είχε λιγότερη απορροφητικότητα ως πρόσωπο.

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ διαφορετική η Ελλάδα µετά το ΔΝΤ, έτσι είναι διαφορετική και η πολιτική. Ιδίως γι’ αυτούς που είναι στην πρώτη γραµµή των οικονοµικών και κοινωνικών υπουργείων. Το πρόγραµµα θα πετύχει. Οπως όµως δεν θα πετύχει για όλους τους πολίτες, έτσι δεν θα πετύχει και για όλους τους πολιτικούς. Ο Ανδρέας, όπως και άλλα µέλη της κυβέρνησης, δίνουν µάχη επιβίωσης και µάλιστα χωρίς να τους περιβάλλει ιδιαίτερη συµπάθεια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: