20.6.10

Το ψηφιακό «βαθύ λαρύγγι»...

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ νοίκιασε ένα μικρό σπίτι στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το ηφαίστειο είχε μόλις εκραγεί και είπε στον ιδιοκτήτη ότι εργαζόταν ως ρεπόρτερ μιας αυστραλιανής εφημερίδας. Στη συνέχεια έκλεισε ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα και φρόντισε να είναι κλειστά καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του. Μαζί με το επιτελείο του εγκατέστησαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και...

...ρίχτηκαν στη δουλειά.

Στην ομάδα του συμμετείχαν ολλανδοί χάκερ, ιρλανδοί ακτιβιστές, ακόμη και μια ισλανδή βουλευτής με αναρχικές ιδέες η οποία είχε εκλεγεί πριν από έναν χρόνο, στις εκλογές που ακολούθησαν την πτώχευση της χώρας. Αποστολή τους ήταν να «σπάσουν» τον κώδικα προστασίας ενός βίντεο του αμερικανικού στρατού το οποίο έδειχνε αμερικανούς πιλότους δύο ελικοπτέρων Απάτσι να δολοφονούν περίπου 18 ιρακινούς αμάχους, ανάμεσα στους οποίους και δύο δημοσιογράφους του Reuters. Στη συνέχεια έπρεπε να το επεξεργαστούν, να το μοντάρουν, να προσθέσουν υπότιτλους και να το αναρτήσουν στο Διαδίκτυο. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα το έργο τους είχε ολοκληρωθεί και ο Ασάνζ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου είχε διοργανώσει μια συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει το βίντεο στα ΜΜΕ.

Οχι, δεν πρόκειται για κεφάλαιο από μυθιστόρημα του Στιγκ Λάρσον, αλλά για ένα συνηθισμένο δεκαπενθήμερο στη ζωή του Ασάνζ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks. Μαζί με τους συνεργάτες του συγκεντρώνουν έγγραφα, ντοκουμέντα και οπτικό υλικό που διάφορες κυβερνήσεις και πολυεθνικές στον κόσμο θεωρούν απόρρητα και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα. Από τον Δεκέμβριο του 2006 που έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο, η Wikileaks έχει δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα που αφορούν από τους κανονισμούς λειτουργίας του Γκουαντάναμο ως τα ηλεκτρονικά μηνύματα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας που προκάλεσαν το σκάνδαλο «Κλίμα-γκέιτ», ως τα e-mail της Σάρας Πέιλιν από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Υahoo.

Εκατοντάδες εθελοντές σε πολλές χώρες φροντίζουν για τη λειτουργία της ιστοσελίδας και την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων προστασίας, ενώ μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων εργάζονται για τη Wikileaks αποκλειστικά. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από ανώνυμες δωρεές και χορηγίες. Η Wikileaks αποθηκεύει το περιεχόμενό της σε περισσότερους από 20 σέρβερ σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ορισμένοι εθελοντές διατηρούν ιστοσελίδες υποστήριξης. Ο Ασάνζ αποκαλεί την ιστοσελίδα «ένα αδιαπέραστο δίκτυο για μαζικές διαρροές», ενώ ο τρόπος που λειτουργεί δεν επιτρέπει σε μια κυβέρνηση ή μια εταιρεία να διαγράψει τα ντοκουμέντα που την αφορούν. Παρά το γεγονός ότι έχει δεχτεί εκατοντάδες απειλές για μηνύσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία. Η ιστοσελίδα φιλοξενείται σε έναν σουηδικό πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών, τον ΡQR. se, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αντέξει τόσο σε νομικές πιέσεις όσο και σε επιθέσεις από χάκερ και ο οποίος προστατεύει απόλυτα την ανωνυμία των πελατών του.

Τζούλιαν Πολ Ασάνζ, χάκερ από τα είκοσι
Ο Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 και σε ηλικία 20 ετών ήταν ένας πεπειραμένος χάκερ.Υστερα από μια σκληρή μάχη με την αυστραλιανή γραφειοκρατία για την κηδεμονία του γιου του,αποφάσισε να ιδρύσει την ιστοσελίδα με την πεποίθηση ότι καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» για να κρύψουν τις πιο σκοτεινές και συχνά παράνομες δραστηριότητες,οι πολίτες του παγκόσμιου χωριού χρειάζονταν μια ασφαλή διέξοδο από όπου να διαρρέουν ντοκουμέντα και μυστικά που αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες αυτές.

Το βίντεο με τη δολοφονία των άμαχων Ιρακινών προκάλεσε σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο,βάζοντας τον Ασάνζ στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.Για τον λόγο αυτόν δεν έχει μόνιμη κατοικία αλλά ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και μένει με φίλους και φίλους φίλων.Οπως δηλώνει ο ίδιος:«Τον τελευταίο καιρό κοιμάμαι σε αεροδρόμια».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: