ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Αγκάθι ο νέος τρόπος υπολογισμού....
Το μεγάλο αγκάθι στο νέο Ασφαλιστικό παραμένει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, εκτός από τη ριζική ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (από το 2015 κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με...
λιγότερα από 40 έτη και σε ηλικία 60 ετών) που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, καθώς προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο.
Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες είναι ορατό να βρεθεί χρυσή τομή. Η τρόικα πιέζει από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θέτοντας ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48% ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και αντιπροτείνει να υπάρχει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και σε αυτή να προστίθεται η αναλογική με την αναπλήρωση του 45%-48%. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι στο μνημόνιο ο συντελεστής 1,2% της ετήσιας αναπλήρωσης αφορά τον μέσο όρο και η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια δραματική ανατροπή των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι για το θέμα που έχει ανακύψει υπήρξε και επιστολή του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου προς τον επίτροπο Ολι Ρεν, από τον οποίο δεν έλαβε απάντηση. Ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του τονίζει ότι το μέτρο ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48% δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
Επίσης, στο υπό κατάθεση (τέλη Ιουνίου) ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται:
1Κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά με λιγότερα από 40 έτη και σε ηλικία 60 ετών.
2Μεταβατική περίοδος για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2011 με 35ετία ή 37ετία που σταδιακά, από το 2011 έως το 2015, θα καταργηθούν.
3Στα 40 έτη ασφάλισης θα συνυπολογίζονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, η ανατροφή παιδιών και ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ.: με εξαγορά ο χρόνος σπουδών και η στρατιωτική θητεία). 4Η συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια υπηρεσίας ή στα 65 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στα 65 έτη θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη την οποία θα εγγυάται το κράτος.
5Η ποινή της μείωσης της σύνταξης κατά 6% τον χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.
6Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, πλήρως για τους νεοασφαλιζόμενους και μερικώς για τους παλαιούς (δύο τμήματα σύνταξης, το πρώτο με τα ισχύοντα τουλάχιστον έως και το 2011 και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές για την περίοδο ασφάλισης από το 2011 και μετά).
Απαντούν με 24ωρη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 24ωρης πανεργατικής απεργίας εντός του Ιουνίου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που οργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά. Τα εργατικά συνδικάτα απορρίπτουν κατηγορηματικά το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο γιατί, όπως υποστηρίζουν:
1) Ακολουθεί την παλιά χρεοκοπημένη συνταγή μείωσης των συντάξεων, υλοποιώντας τον Νόμο Πετραλιά με αύξηση των ορίων ηλικίας (ειδικότερα στις γυναίκες και στους νέους) ως τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και της βιωσιμότητας του συστήματος.
2) Το κράτος περιορίζει και συρρικνώνει σημαντικά την προοπτική και τις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα για τις νέες γενιές η κρατική χρηματοδοτική συμμετοχή περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό, το οποίο και αυτό τίθεται υπό «αυστηρές» προϋποθέσεις, φτάνοντας στα όρια της ακύρωσης. Εντάσσει τους νεοπροσληφθέντες του Δημοσίου στο ΙΚΑ με κίνδυνο κατάρρευσης του Ιδρύματος και της ασφάλισης του Δημοσίου.
3) Μειώνει τις συντάξεις έως και 15%, οδηγεί το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%, καταργεί τις κατώτατες συντάξεις και οδηγεί τους συνταξιούχους της χώρας μας σε ακόμα χαμηλότερη θέση.
Πιέζουν για αλλαγές εκτός μνημονίου
ΑΞΙΖΕΙ να τονιστεί ότι η τρόικα πιέζει να γίνουν αλλαγές που δεν υπάρχουν στο μνημόνιο. Μεταξύ των άλλων, ζητεί:
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται «αυτόματα» ανά τριετία με βάση ολόκληρη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (και όχι ανά δεκαετία και κατά το 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου).
Η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για όσους ασφαλιστούν από την 1/7/2011.
Να μην καταβάλλεται πριν από την ηλικία των 50 ετών καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή έως το 65ο έτος.
Να ενοποιηθούν έως το 2013 τα ασφαλιστικά ταμεία (ζητούνται διευκρινίσεις γιατί εξαιρούνται το Ταμείο του Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος, το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και το ΕΤΑΑ)
ώστε να είναι όλα έτοιμα το 2015, οπότε πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το νέο Ασφαλιστικό.
Να μην καταβάλλουν τα Ταμεία συντάξεις χηρείας αν ο γάμος έχει διαρκέσει λιγότερο από 5 έτη (στο άρθρο 12 προβλέπεται διάρκεια ενός έτους).
Να μειωθούν τα ποσά των συντάξεων που ήδη εισπράττουν άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες (το άρθρο 14 προβλέπει κατάργηση της δυνατότητας να λαμβάνεται η σχετική σύνταξη από 1/1/2011).
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.