15.6.10

Επαινοι και... σαμποτάζ ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Η Μoody΄s επιχείρησε ξανά να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα για την Ελλάδα...
Μήνυμα αισιοδοξίας για την τύχη του ελληνικού προγράμματος έστειλαν χθες ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν και η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, με τις θετικές παρατηρήσεις τους για την πορεία εφαρμογής του, που ήρθαν να
προστεθούν στις αντίστοιχες ενθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ και του επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γ. Ακερμαν.

Το καλό κλίμα δυναμίτισε, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος αγνοώντας τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών προχώρησε σε «τετραπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κατέταξε έτσι τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) σύμφωνα με την ορολογία των αγορών.

Η κίνηση αυτή της Μoody΄s δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους. Εξάλλου, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στις αγορές, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Ωστόσο, η υποβάθμιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές (η χθεσινή απόφαση ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων) και να υπονομεύσει έτσι και την επιτυχία του ίδιου του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δίνει αφορμή να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Η αντίδραση
«Πρόκειται για αδικαιολόγητη υποβάθμιση», σχολίαζαν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, ούτε τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ούτε τα 110 δισ. που βρίσκονται στο τραπέζι για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας. Τραπεζικοί παράγοντες, εξάλλου, χαρακτήριζαν την κίνηση ως «χτύπημα κάτω από τη μέση».

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η υποβάθμιση «κατά κανέναν τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που εχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, η ύφεση το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτήν που προβλέπεται για το σύνολο του έτους, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί και όλες οι δράσεις του μνημονίου υλοποιούνται κανονικά. «Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο δύσκολο έργο μας», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Η Μοοdy΄s υλοποίησε χθες την «απειλή» για πιθανή υποβάθμιση που είχε απευθύνει στις 22 Απριλίου και έδωσε στην Ελλάδα τον βαθμό Βa1, από Α3 που είχε ώς τώρα. Προηγουμένως, η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία junk και από τον οίκο Standard & Ρoor΄s, ενώ ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, η Fitch, διατηρεί τη βαθμολογία ένα σκαλί πάνω από την κατηγορία junk και ο εκπρόσωπός της κ. Κ. Πράις που ρωτήθηκε χθες διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση «στο άμεσο μέλλον». Η αντίφαση
Το παράδοξο είναι ότι η ίδια η Μoody΄s συνοδεύει την απόφασή της για υποβάθμιση με ένα σκεπτικό που προδιαθέτει μάλλον για αναβάθμιση! Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για την Ελλάδα αναλύτρια της Μoody΄s Σάρα Κάρλσον, το πακέτο στήριξης της Ελλάδας «εκμηδενίζει αποτελεσματικά οποιονδήποτε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεωκοπίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και εφικτού πλαισίου μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Για να δικαιολογήσει την υποβάθμιση, προσθέτει ότι παρ΄ όλα αυτά, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος είναι σημαντικοί και συνάδουν περισσότερο με τον βαθμό Βa1. Αναφέρεται μάλιστα ειδικότερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να μη συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης... Κατά τα άλλα, η ανάλυση της Μoody΄s όχι μόνο υιοθετεί την πρόβλεψη του προγράμματος για σταθεροποίηση του χρέους στο 150% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια αποκλιμάκωσή του, αλλά και προσθέτει οτι αν η οικονομία αντιδράσει θετικά στις μεταρρυθμίσεις, η σταθεροποίηση μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η αιφνίδια υποβάθμιση δεν επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ τα δέχεται ανεξαρτήτως αξιολόγησης


Ψήφος εμπιστοσύνης από Κομισιόν και τραπεζίτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος

ΠΡΟΟΔΟ στην ελληνική οικονομία «βλέπουν» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ, οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, η αισιοδοξία ότι μπορεί να βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα προκάλεσε μίνι ράλι 3,8% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανοδικά κινήθηκε χθες και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα σκαρφάλωσε στα 1,228 δολάρια ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τετραετίας στα οποία είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Προς το παρόν είμαστε αισιόδοξοι. Η δουλειά είναι δύσκολη αλλά προχωρά καλά» είπε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει πως η χώρα μας θα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως έγραφε μάλιστα χθες το Βloomberg, οι δηλώσεις Ακερμαν αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για το μίνι ράλι που πραγματοποίησαν οι τιμές των μετοχών χθες στο Χ.Α. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 8 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 1.400 μονάδες, μέχρι και χθες το Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 9,7% φτάνοντας τις 1.540 μονάδες- άνοδος που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Μoody΄s πραγματοποιήθηκε αφού είχαν κλείσει το Χ.Α. και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ανοικτή στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Μιλώντας την Πέμπτη από τη Βιέννη, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. «Θεωρούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές προσαρμογές που φαίνονταν αρχικά ηράκλειος άθλος, ιστορικά πέτυχαν».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: