Καλοκαιρινό... σαφάρι ξεκινάει το ΣΔΟΕ με στόχο να επιφέρει καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Το έναυσμα για τη θερινή επέλαση των ελεγκτών έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΔΟΕ και τόνισε πως «σκοπός είναι να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη, δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα σταματήσουμε».Ηδη...
έχουν χαρτογραφηθεί οι βασικές εστίες της φοροδιαφυγής και οι έλεγχοι θα εστιαστούν σε αυτές. Παράλληλα, από τις μέχρι τώρα εξορμήσεις των «ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν προκύψει... λαβράκια. Δώδεκα είναι οι βασικοί στόχοι όπου επικεντρώνονται οι έρευνες.
Μεταξύ των άλλων, σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα κέντρα διασκέδασης -πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μπει λουκέτο σε 20 κέντρα- ιδιοκτήτες πισίνων που δεν έχουν δηλωθεί, «κρυφά» ακίνητα, παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων, παράνομες προμήθειες στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, ακόμη και προμήθειες για την αγορά φρεγατών και υποβρυχίων.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διασταυρώσεις σε επαγγέλματα με υψηλό δείκτη κινδύνου σε θέματα φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι. Μάλιστα στην υπηρεσία έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για την «επώνυμη φοροδιαφυγή».
Εντός των προσεχών ημερών στο φως της δημοσιότητας θα έλθουν νέες λίστες με χειρουργούς και μεγαλοδικηγόρους οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα δράση του ΣΔΟΕ υπογραμμίζοντας πως το Σώμα έχει βεβαιώσει πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έναντι 700 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών παραβάσεων έφθασε στις 370.382 περιπτώσεις.
Θα πρέπει να τονιστεί πως και οι πολίτες συνέβαλαν στην ενίσχυση του ελεγκτικού έργου αν αναλογιστεί κανείς πως οι καταγγελίες τους έφθασαν τις 6.000 από 4.098 το 2009. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών προέτρεψε τα στελέχη του ΣΔΟΕ να συμβάλουν στην περιθωριοποίηση των φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο του ΣΔΟΕ
Ελεγχοι σε συνεργασία με 6 υπουργεία
Επιπρόσθετα, στο σχέδιο του ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται και η συνεργασία με άλλα υπουργεία για ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα:
Με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για υποθέσεις παραεμπορίου, λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και εμπόριο ναρκωτικών.
Με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για ελέγχους σε συνταγογραφήσεις ιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.
Με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ελέγχους σε προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και για ελέγχους σε θυγατρικές εταιρείες του ΟΣΕ.
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.
Στο στόχαστρο πισίνες, offshore, πολυτελή ακίνητα
Λουκέτα-εξπρές σε 20 κέντρα
Στο σχέδιο του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται επίσης και έφοδοι σε μεγάλους νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τώρα η κίνηση αυξάνεται και ανθεί η φοροδιαφυγή.
Η καλοκαιρινή επιδρομή των ελεγκτών θα εστιαστεί στους ακόλουθους στόχους:
Νυχτερινά κέντρα. Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης-χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (έναντι 210 το 2009) και έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009). Εχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «λουκέτο» θα μπει σε 15 με 20 κέντρα. «Στόχος δεν είναι να κλείσουμε μικρομάγαζα σε γειτονιές, αλλά μεγάλους χώρους διασκέδασης για να δοθεί το σήμα στην αγορά πως δεν αστειευόμαστε», προσέθεσε.
Πισίνες. Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας βρέθηκαν από τα στοιχεία των πελατών, στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα προβεί σε ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής.
Σκάφη. Από έρευνες που διενεργούνται σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής συγκεντρώνονται στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων «επωνύμων» Ελλήνων που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.
Εξωχώριες Εταιρείες. Είναι ήδη σε εξέλιξη η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων. Εξάλλου, όπως έγραψε το «Εθνος», έχουν εντοπιστεί 1.000 offshore ακινήτων οι οποίες δεν είχαν πληρώσει τον ετήσιο φόρο 3%, αλλά και το ΕΤΑΚ.
Ακίνητα. Το ΣΔΟΕ διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για την εξέταση συμβολαίων αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων. Την ίδια ώρα, η ΓΓΠΣ κάνει αλλεπάλληλες διασταυρώσεις με στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ για να ανακαλύψει ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9.
Λαθρεμπόριο καυσίμων. Ελέγχονται για διαπίστωση λαθρεμπορικής πράξης αποστολές 9,5 χιλιάδων βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία.
Ερευνα σε όλη την Ελλάδα
Γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στις νέες λίστες μεγαλοφοροφυγάδων
Νέες λίστες μεγαλοφοροφυγάδων ετοιμάζει το ΣΔΟΕ. Σε αυτές... πρωταγωνιστούν γιατροί, κατά κύριο λόγο χειρουργοί, δικηγόροι με πενιχρά εισοδήματα, αλλά και συμβολαιογράφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι λίστες αυτές αναμένεται πολύ σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας.
Ηδη έχει γίνει μία διεξοδική διερεύνηση γιατρών στην Αθήνα, η οποία επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η έρευνα συνεχίζεται με διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα. Από τον έλεγχο σε 14 διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στοιχεία κυρίως χειρουργών, τα οποία επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ.
Η διερεύνηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανάδειξη επιπλέον 153 γιατρών με ουσιαστικές παραβάσεις, για τους οποίους ακολουθείται η ίδια διαδικασία ελέγχου και ανοίγματος λογαριασμών. Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και ενδεχόμενα προμήθειας-χρηματισμού των ίδιων των γιατρών (μαύρο χρήμα).
Οσον αφορά τους δικηγόρους, έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν δηλώνονται στη φορολογία εισοδήματος ούτε οι παραστάσεις στα δικαστήρια.
Ετσι έχουν ζητηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναλυτικά στοιχεία για τις παραστάσεις των μελών τους τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια θα γίνουν διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Βέβαια, στο στόχαστρο έχουν μπει και γνωστά ονόματα του χώρου, με καριέρα πολλών ετών, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Επίσης, διεξάγεται διασταύρωση για απόκλιση εσόδων με δηλωθέντα κέρδη (απόκλιση άνω των 100.000 ευρώ).
Με βάση τη διασταύρωση αυτή, οι έλεγχοι ανέδειξαν παραβατικότητα 63% σε συμβολαιογράφους σε όλη την Ελλάδα, με κύρια παράβαση την εμφάνιση εικονικών δαπανών στα τηρούμενα βιβλία τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με άλλα επαγγέλματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούνται στο ΣΔΟΕ ειδικά τμήματα για τον έλεγχο της «επώνυμης» φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς, όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές Αρχές άλλων χωρών.
Το ΣΔΟΕ επεξεργάζεται και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών. Οι διενεργούμενοι έλεγχοι αναδεικνύουν μεγάλης έκτασης παραβάσεις που σχετίζονται με τη λήψη και χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις.
Εξάλλου έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τη μη υποβολή έμμεσων και παρακρατούμενων φόρων. Από ελέγχους που διενήργησε μόνο η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε 279 επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής καταλογίστηκαν παρακρατούμενοι φόροι προς απόδοση (ΦΠΑ, ΦΜΥ) ύψους 33,89 εκατ. ευρώ, οι οποίοι και καταβλήθηκαν.
Συμβάσεις
Επιπλέον, διενεργείται έλεγχος της μεγάλης φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω offshore και ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Δράση που ενισχύεται από τη συνεχή επιδίωξη διμερών συμβάσεων ανταλλαγής φορολογικής πληροφορίας (έχουμε ήδη κυρώσει στη Βουλή έξι τέτοιες συμβάσεις και έχει επικαιροποιηθεί η σύμβαση με το Βέλγιο) και συμμετοχής σε πολυμερείς συμβάσεις για την πρόσβαση σε φορολογική πληροφορία από χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι (στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει υπογραφή της σχετικής σύμβασης του ΟΟΣΑ).
Χθες, κατά την παρουσία του στο ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές στα στελέχη του Σώματος πως το βάρος της προσαρμογής δεν πρόκειται να πέσει μόνο στις πλάτες των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Το κύριο βάρος θα πρέπει να αναλάβουν εκείνοι οι οποίοι μέχρι σήμερα πλούτιζαν σε βάρος του κράτους και σε βάρος της οικονομίας. «Η αντιμετώπιση της μεγάλης και «επώνυμης» φοροδιαφυγής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διαρθρωτικών δράσεων στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συνεννόησης», ανέφερε ο υπουργός.
Στο τηλ. 1517 του ΣΔΟΕ
6.000 καταγγελίες πολιτών από την αρχή του χρόνου
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών στο ΣΔΟΕ μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 έχουν φθάσει περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009, αποδεικνύοντας την ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στην υπηρεσία μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη (π.χ. γιατροί).
Πέρα από τους ελέγχους ύστερα από καταγγελίες γίνονται και οι καθημερινοί έλεγχοι σε κάθε μορφής εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωσης εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Απόρροια των σαρωτικών ελέγχων είναι η κατακόρυφη αύξηση των προστίμων.
Το ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2010 έχει καταφέρει υπερδιπλασιασμό του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από καταλογισμούς προστίμων και αποδόσεις φόρων. Συγκεκριμένα, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και αποδόσεων φόρων το πεντάμηνο είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 700 εκ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών παρέχει κίνητρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες παρέχοντας εκπτώσεις και «φορολογική ασυλία» σε άτομα και επιχειρήσεις για την καταγγελία φαινομένων διαφθοράς (χρηματισμός, εκβιασμός) από όργανα των φορολογικών και ελεγκτικών Αρχών.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου